Anasayfa

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sağlıklı gıdaları doğrudan üreticiden sofranıza ulaştıran Halisinden.com tarafından özgün olarak hazırlanan
Halisinden Gıda ve Sağlık Ansiklopedisi
Toplam madde sayısı: 228
(Artmaya devam ediyor...)
Aşağıdaki kategorilerden birisini seçebilir ya da sağ üstteki arama kutucuğuna aradığınız konuyu yazabilirsiniz

Bazı gıda ürünlerinin birden fazla kategoride yer alabileceğini lütfen unutmayın

Bitkisel Gıda (SebzeMeyveBaharat/Şifalı BitkiTahılBakliyatMantarKuruyemişAğaç) • Hayvansal Gıda (Süt ÜrünleriEt ÜrünleriDeniz ÜrünleriArı ÜrünleriYumurtaDiğer Hayvansal Ürünler) • Besin Öğesiİşlenmiş GıdaİşlemSağlıkKatkı Maddesi (AntioksidanAroma ArttırıcıAsitliği DüzenleyiciEmülgatörHacim ArtırıcıHomojenleştiriciJelleştiriciKabartıcıKıvam ArttırıcıKoruyucuLezzet ArttırıcıMetal BağlayıcıNem TutucuSıkılaştırıcıStabilizatörTatlandırıcıTopaklanma Önleyici) • Yemek TarifiKavram

Tüm maddelerin listesini görmek için buraya tıklayın/dokunun


Doktorların Hocası İbn-i Sina'dan:

“İlm-i tıbbı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal taam taam üstüne (yemek yemek üstüne) yemektir.”

Örnek Sebze Maddesi
Sarımsak1.jpg

Sarımsak (Allium sativum) nergisgiller familyasından anavatanı Orta ve Batı Asya olan tek yıllık bir bitki türü ve bu bitkinin baharat ya da çeşni olarak kullanılan soğanlı köküdür. Kültüre alınan ilk bitkilerden olan sarımsak diş adı verilen çok sayıda soğancıktan meydana gelmiştir ve kendine özgü tad ve kokusu ile ülkemiz ve dünya mutfağında çeşitli yemeklere lezzet vermek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıda olarak tüketilmesi yanında halk hekimliğinde olumlu sağlık etkileri için sarımsaktan yaygın olarak faydalanılmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar sarımsağın sağlık faydalarının çoğunun kükürt içeren bileşikler, iz mineraller ve enzimlerden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Sarımsak kalp sağlığına destek olur, antibiyotik etki gösterir, vücudu serbest radikallerin zararlarından korur ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.

Maddenin tamamını oku...


Örnek Meyve Maddesi
Incir1.jpg

İncir (Ficus carica) dutgiller familyasından anavatanı Türkiye dahil olmak üzere Batı Asya ve Ortadoğu olan bir bitki türü ve bu ağacın meyvesidir. Eski çağlardan itibaren üretimi yapılan ve kültüre alınan ilk meyvelerden olan incir günümüzde özellikle Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetişebilmektedir. Diyet lifi bakımından zengin bir meyve olan incir sindirim sistemi sağlığına destek olur ve uzun süre tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur.

Maddenin tamamını oku...



Örnek İşlenmiş Gıda Maddesi
Zeytinyagi1.jpg

Zeytinyağı zeytin ağacı (Olea europaea) meyvelerinin sıkılması ile elde edilen, yeşilimsi sarımtrak renkte, oda sıcaklığında sıvı halde olan bitkisel yağdır. Üretiminde zeytin meyvesi çekirdeği ile birlikte sıkılarak yağ elde edilmektedir. Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan zeytinyağı ticari olarak en değerli bitkisel yağdır. Akdeniz tipi beslenmenin en önemli bileşenlerinden olan zeytinyağının sağlık faydaları eski zamanlardan beri bilinmektedir. Yapılan çalışmalar zeytinyağı tüketiminin bazı kanser türleri ve kalp hastalıkları riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Maddenin tamamını oku...




Örnek Baharat/Şifalı Bitki Maddesi
Susam1.jpg

Susam (Sesamum indicum) susamgiller familyasından anavatanı Afrika olan tek yıllık bir bitki ve bu bitkinin kapsül meyvelerinin içinde bulunan tohumlarıdır. Kültüre alınan ilk yağ bitkisi olan susamın tohumları yağ ve protein bakımından çok zengindir. Susam ülkemizde en yaygın olarak tahin ve tahin helvası üretiminde kullanılmaktadır; ayrıca simit ve pide gibi fırıncılık ürünlerinin vazgeçilmez baharatıdır. Susam küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Susam protein ve diyet lifinin iyi bir kaynağı olması yanında demir, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi mineral maddeleri bakımından çok zengin bir gıda maddesidir. Susam içerdiği fonksiyonel özellikli bileşikler ile kalp sağlığına katkı sağlar ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır.

Maddenin tamamını oku...


Örnek Hayvansal Gıda Maddesi
Propolis.jpg

Propolis arıların bitkilerin yaprak, tomurcuk, kabuk ve benzeri kısımlarından topladıkları reçineli maddeleri bal mumu ve kendi salgılarıyla karıştırmasıyla ürettikleri keskin ve güzel kokulu maddedir. Mum kıvamında, suda erimeyen ve oda sıcaklığına yarı katı haldeki propolis; bitkisel kaynağına bağlı olarak kirli sarıdan koyu kahverengiye kadar farklı renklerde olabilir. Arılar tarafından propolis kovanın mekanik dayanıklılığını arttırmak, ısı yalıtımını sağlamak ve mikrobiyel gelişimi ve hastalıkları önlemek başta olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılır. Propolisin kimyasal bileşimi ve yapısı iklim şartlarına ve toplandığı kaynaktaki çevresel şartlara bağlı olarak değişmektedir. Yapılan araştırmalarda 300 civarında farklı bileşik içeren propolisin antiseptik (mikrop öldürücü), antioksidan (oksidasyonu engelleyici), antienflamatuvar (yangı, enflamasyonu engelleyici) vb çeşitli terapötik etkileri olduğu belirlenmiştir. Son yıllarda apiterapiye olan artan ilgi ile beraber arı ürünlerinin sağlık faydalarına yönelik çok sayıda araştırma yapılmış ve propolisin muhtelif hastalıklarda tıbbi tedaviyi destekleyici olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Maddenin tamamını oku...


Örnek Katkı Maddesi
Sitrik-asit.jpg

Sitrik asit ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E330 bütün canlı organizmalarda bulunan doğal bir bileşiktir. Canlılarda sitrik asit şekerin yükseltgenerek enerji açığa çıkmasını sağlayan metabolik yollar için elzem bir maddedir. Krebs döngüsü olarak bilinen bu metabolik yol aynı zamanda sitrik asit döngüsü olarak da isimlendirilmiştir. Turunçgiller gibi ekşi meyvelerde bol miktarda bulunan sitrik asit ilk olarak 18. yüzyılda limon suyundan izole edilerek üretilmiştir. Günümüzde sitrik asitin ticari üretimi Aspergillus niger fermentasyonu ile yapılmaktadır. Endüstriyel fermentasyon yoluyla üretilen ilk maddelerden biri olan sitrik asit gıda sanayinde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Sitrik asitin gıdalarda kullanımı ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır ve vücuda gıdalarla alınan sitrik asit herhangi bir yan tesir oluşturmadan metabolize olmaktadır.

Maddenin tamamını oku...


  • Bu özgün sağlıklı beslenme ve gıda bilgi bankasında verilen bilgilerin doğruluğu ve güncelliği hakkında elden gelen tüm çaba gösterilmiş ve gıdalar hakkında bir gıda mühendisinden, ürünlerin helalliği konusunda ise bir ilahiyatçıdan yardım alınmıştır. Bununla birlikte, eksik veya yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgiler ve sorularınız için halisinden@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.
  • Halisinden Sağlıklı Beslenme ve Gıda Ansiklopedisinde verilen bilgiler bilgilendirme amaçlı olup doktor önerisi değildir ve sağlığınızla ilgili her türlü mesele için uzman bir doktora başvurmanız önerilir. Buradaki bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerin tüm sorumluluğu ilgili kişilere aittir. Halisinden.com'un bir sorumluluğu yoktur.
  • Bu sayfadan yapılan alıntılarda Halisinden.com Sağlıklı Beslenme ve Gıda Ansiklopedisi kaynak olarak belirtilmelidir.

Arama yapmak için lütfen sağ üstteki arama kutusunu kullanın.