Grissini

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Grissini.jpg

Grissini kurutularak gevrekleştirilmiş kalem boyutlarında ince ekmek çubuklarıdır. İlk olarak 17. yüzyılda İtalya’da yapılmaya başlayan grissini günümüzde genellikle yemek öncesi atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Un, su, tuz, maya ve yağ temel hammaddeleri kullanılarak üretilen grissini tamamı kabuk kısmından oluşmuş gevrek yapıda kıtır ekmek gibidir. Grissini farklı tahıl unları, süt, zeytinyağı veya çeşni maddeleri ile pek çok çeşidi yapılabilen bir üründür. Nem miktarı düşük bir gıda olan grissini uygun şartlarda uzun süre dayanır. Genellikle buğday unu kullanılarak üretilen grissini karbohidrat bakımından zengin atıştırmalık bir gıdadır.

Grissini Hakkında Bilgiler

Grissini İsminin Anlamı ve Kaynağı: İtalyanca kökenli bir kelime olan grissini dilimize değişmeden geçmiştir.

Grissininin Diğer İsimleri: Çubuk ekmek

Grissininin İngilizcesi: Breadstick, grissini

Grissininin Dünyada Üretildiği Yerler: Grissini veya şekil ve içerik olarak benzer ürünler tüm dünyada farklı isimlerle bilinmekte ve tüketilmektedir. Grissini başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve ABD’de restoranlarda yemek öncesi ikram edilir.

Grissininin Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde büyük ölçekli üretim yapan bisküvi ve kraker üreticileri ev tüketimi için grissini üreterek tüketici tercihine sunmaktadır.

Grissini Çeşitleri: Ülkemizde temel hammaddeler kullanılarak üretilen sade grissini haricinde tam tahıllı, yulaflı, kepekli, susamlı, anasonlu, çörekotlu, keten tohumlu, zeytinyağlı, tuzsuz, glutensiz, siyez buğdaylı, biberli ve kekikli çeşitleri üretilmektedir.

Grissini Helal midir: Grissininin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Bununla birlikte grissini gibi unlu mamullerin üretiminde dini açıdan mahzurlu katkı maddelerinin kullanımı ihtimal dahilinde olabileceği unutulmamalıdır.

Grissini Hakkında Ayet ve Hadisler:

Grissininin Faydaları

  • Karbohidrat bakımından zengin bir gıda olan grissini yemek öncesi yenildiğinde doyum sağlayarak daha az kalori alımına yardımcı olur.
  • Tam tahıl unları, susam, çörek otu, keten tohumu gibi çeşni vericilerin ilavesi ile elde edilen grissini çeşitleri içerdikleri besin bileşenleri ile çeşitli sağlık faydalarına sahiptir.

Grissininin Zararları ve Grissininin Yan Etkisi

  • Bir çeşit kıtır ekmek olan grissini ölçülü olarak güvenle tüketilebilir. Ancak özellikle beyaz undan elde edilen sade grissini karbohidrat ağırlıklı ve kalorili bir atıştırmalık olduğundan fazla tüketimi kilo alımına yol açabilir.
  • Temel hammaddelerinden buğday unu gluten içerdiğinden grissini çölyak hastalarının kaçınması gereken bir gıdadır.

Grissininin Besin Değeri

100 gram grissininin (sade) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 412 kcal
Karbonhidrat 68 gr
Yağ 9,50 gr
Protein 12 gr
Diyet Lifi 3 gr
Vitamin B1, B2
Mineral Selenyum, Manganez

Grissini Nasıl Kullanılır

Grissininin kullanımı: Grissini genellikle yemek öncesi atıştırmalık olarak tüketilir. Ayrıca grissini restoranlarda çorba ve salata gibi yiyeceklerle beraber servis edilmektedir.

Grissini Nasıl Yapılır

Grissininin üretimi: Endüstriyel grissini üretiminde temel hammaddelerin karıştırılması ile elde edilen hamur mayalandıktan sonra çubuk şekli verilir. Son mayalamadan sonra fırınlanan grissini soğutulmaya müteakip ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir.

Grissini Nasıl Pişirilir

Grissini Yemekleri

Grissini Resimleri

Grissini2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Grissini

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Grissini ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Grissini ürünleri

Kaynakça