Eritorbik Asit (E315)

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Eritorbik-asit.png

Eritorbik asit ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E315 askorbik asitin optik izomeri (kimyasal bileşimi aynı üç boyutlu yapısı farklı) olup gıda sanayinde antioksidan katkı maddesi olarak kullanılır. İlk olarak 1933 yılında Alman kimyagerler Kurt Maurer ve Bruno Schiedt tarafından sentezlenen eritorbik asit ticari olarak beyaz veya hafif sarı renkli, katı kristal formda olup ışığa maruz kaldığında zamanla esmerleşmektedir. Suda çözünürlüğü yüksek bir bileşik olan eritorbik asit C vitamininin etkinliğinin yaklaşık %5’ine sahiptir. Ticari olarak eritorbik asit; başlangıç maddesi nişasta hidrolazatı olan fermentasyon, asitlendirme, konsantrasyon, kristalizasyon ve filtrasyon gibi çok aşamalı işlem basamakları sonucunda elde edilir. Asit ortamlarda daha kararlı ve etkisi yüksek olan eritorbik asit gıdalarda antioksidan etkisini oksijeni bağlayarak gerçekleştirir.[1] Et ve balık ürünlerinde antioksidan olarak kullanılan eritorbik asitin günlük izin verilen alım miktar ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Eritorbik Asit Hakkında Bilgiler

Eritorbik Asidin Diğer İsimleri: İzoaskorbik asit

Eritorbik Asidin Avrupa Birliği Kodu: E315

Eritorbik Asidin Kimyasal Formülü: C6H8O6

Eritorbik Asidin İngilizcesi: Eritorbic acid

Canlılarda Eritorbik Asit

Askorbik asitin tersine gıdalarda doğal olarak bulunmayan bir bileşik olan eritorbik asit bitkisel kaynaklı hammaddeden üretilir. Gıdalarla alındığında bağırsaklarda emilerek metabolize edilen eritorbik asitin büyük kısmı 24 saat içinde vücuttan atılır.[2]

Eritorbik Asidin Kullanım Amacı

Eritorbik asit özellikle et ve balık ürünlerinde oksidasyonun engellenmesi ve rengin korunması için kullanılmaktadır. Ayrıca katı ve sıvı yağlarda, salatalarda ve soslarda eritorbik asitten antioksidan olarak faydalanılır.

Eritorbik Asit Helal midir

Eritorbik asitin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Eritorbik Asidin Sağlığa Etkileri

  • Gıda katkı maddesi olarak kullanıldığı miktarlar bakımından eritorbik asitin herhangi olumsuz bir sağlık etkisi yoktur.
  • Eritorbik asit içeren gıdaların tüketimi vücutta demirin biyoyararlılığını arttırır.
  • Eritorbik asit tüketimi ile nadiren baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik gibi yan etkiler görülebilir.[3]

Eritorbik Asit Nasıl Üretilir

Eritorbik asitin üretimi: Eritorbik asit ticari olarak glukozdan Pseudomonas fluorescens bakteri suşlarının kullanıldığı fermentasyonun dahil olduğu bir seri işlem basamağı sonucu elde edilir. Fermentasyonda glukoz kaynağı olarak pirinçten elde edilen nişasta hidrolazatları kullanılır. Çeşitli kimyasal işlemlerden sonra elde edilen eritorbik asit çözeltisi aktif karbon kullanılarak ağartılır. Daha sonra kristalleştirilen eritorbik asit filtrasyonla çözeltiden alınır, yıkanır, kurutulur, elenir ve paketlenir.

İlgili Maddeler

Kaynakça

  1. G. Arslan, Gıda Katkı Maddeleri̇ ve Yeni̇ Yapılan Di̇oksi̇mleri̇n Gıda Katkı Maddesi̇ Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2011.
  2. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2016.4360
  3. https://www.foodsweeteners.com/erythorbic-acid-side-effects/