"Susam" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
6. satır: 6. satır:
 
==Susam Hakkında Bilgiler==
 
==Susam Hakkında Bilgiler==
  
'''Susam İsminin Anlamı ve Kaynağı:''' Farsça’da aynı bitki/tohumu isimlendirmek için kullanılan ''susan'' kelimesinden dilimize susam olarak geçmiştir. Farsça’daki susan kelimesinin kökeni Akadca yağ otu anlamında kullanılan ''şamşammu''' kelimesidir.
+
'''Susam İsminin Anlamı ve Kaynağı:''' Farsça’da aynı bitki/tohumu isimlendirmek için kullanılan ''susan'' kelimesinden dilimize susam olarak geçmiştir. Farsça’daki susan kelimesinin kökeni Akadca yağ otu anlamında kullanılan ''şamşammu'' kelimesidir.

19.47, 9 Aralık 2018 tarihindeki hâli

Susam (Sesamum indicum) susamgiller familyasından anavatanı Afrika olan tek yıllık bir bitki ve bu bitkinin kapsül meyvelerinin içinde bulunan tohumlarıdır. Kültüre alınan ilk yağ bitkisi olan susamın tohumları yağ ve protein bakımından çok zengindir. Susam ülkemizde en yaygın olarak tahin ve tahin helvası üretiminde kullanılmaktadır ayrıca simit ve pide gibi fırıncılık ürünlerinin vazgeçilmez baharatıdır. Susam küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Susam protein ve diyet lifinin iyi bir kaynağı olması yanında demir, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi mineral maddeleri bakımından çok zengin bir gıda maddesidir. Susam içerdiği fonksiyonel özellikli bileşikler ile kalp sağlığına katkı sağlar ve bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır.

Susam Hakkında Bilgiler

Susam İsminin Anlamı ve Kaynağı: Farsça’da aynı bitki/tohumu isimlendirmek için kullanılan susan kelimesinden dilimize susam olarak geçmiştir. Farsça’daki susan kelimesinin kökeni Akadca yağ otu anlamında kullanılan şamşammu kelimesidir.