Limon

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Limon.jpg

Limon (Citrus limon) sedefotugiller familyasından anavatanı Güney Asya olan bir ağaç ve bu ağacın sarı renkli ekşi meyveleridir. Yaprak dökmeyen ve genellikle 3-7 metre boyundaki limon ağacının yapraklarının alt yüzeyi açık üst yüzeyi koyu yeşil olup dokusu derimsi sertliktedir. Uygun budama yapılmazsa dağınık ve düzensiz büyüme gösteren limon ağaçları bahar ve yaz başında beyaz çiçekler açar. Limon karakteristik ekşiliği ile doğrudan meyve olarak tüketilmekten daha fazla çeşitli gıdalara lezzet ve ekşi tat vermek için kullanılır. C vitamini ve antioksidan özellikli çeşitli bileşikler bakımından zengin bir meyve olan limonun tüketimi kalp sağlığına faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kronik hastalıkların riskini azaltır.

Limon Hakkında Bilgiler

Limon İsminin Anlamı ve Kaynağı: Limon Arapça ya da Farsça’da aynı ağaç ve meyveyi isimlendirmekte kullanılan limun (ليمون) kelimesinden dilimize geçmiştir.

Limonun Diğer İsimleri:

Limonun Latince (bilimsel) İsmi: Citrus limon

Limonun İngilizcesi: Lemon

Limonun Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada tropik ve subtropik iklime sahip bölgelerde yetiştirilen limonun en fazla üretildiği ülkeler Hindistan, Meksika, Çin, ve Arjantin’dir.[1]

Limonun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde üretilen limonun büyük çoğunluğu Akdeniz Bölgesinden elde edilmektedir. Ülkemizde toplam rekoltenin yarısından fazlasını karşılayan Mersin haricinde Adana, Antalya, Muğla ve Hatay limon yetiştiriciliğinin en fazla yapıldığı illerdir.[2]

Limon Çeşitleri: Ülkemizde ve dünyada değişik meyve özelliklerine sahip farklı limon çeşitleri yetiştirilmektedir. Ülkemizde en yaygın yetiştirilen limon çeşitleri arasında Lamas, Molla Mehmet, Kıbrıs, Kütdiken, Enterdonat, Mayer, Lisbon ve Lime sayılabilir. Bunlar arasında ülkemizde en fazla üretilen Kütdiken limon üstün meyve özelliklerine sahip depolanmaya elverişli bir çeşittir. Elips şekilli ve çekirdekli Kütdiken limonunun açık yeşil-sarı renkli kalın bir kabuğu vardır. Sulu ve asitliği yüksek Kütdiken limonu genellikle sıkmalık olarak değerlendirilir. Erkenci limon çeşitlerinden olan Enterdonat dünyada en fazla ülkemizde yetiştirilmektedir. Uzun silindirik şekilli Enterdonat limonun pürüzsüz meyve kabuğu açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan Enterdonat limonu genellikle depolanmadan taze olarak satışa sunulur. Önemli yerli çeşitlerden Molla Mehmet limonu yüksek verimli olup düzenli ürün verir. Meyvesi sarı renkli Molla Mehmet çeşidinin kabuğu girintili çıkıntılıdır ve orta kalınlıktadır.[3]

Limonun Mevsimi: Çeşide ve iklim şartlarına bağlı olarak limonun hasadı Eylül ayında başlayıp Mart ayına kadar devam eder. Depolanmaya uygun çeşitleri ile limon yıl boyu pazar ve market tezgahlarında satışa sunulmaktadır.

Limon Helal midir: Limonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Limon Hakkında Ayet ve Hadisler:

Limonun Faydaları

  • Limon C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. C vitaminince zengin meyvelerin düzenli tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Ayrıca araştırmalar C vitamini ile kalp sağlığı arasında yakın bir ilişki olduğunu ve düzenli C vitamini tüketiminin kalp krizi riskini azalttığını ortaya koymuştur.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda limon suyunun kilo korunumuna yardımcı olduğu belirlenmiştir. Aşırı beslenen farelerin diyetine limon suyu ilavesi kilo alımını sınırlayıcı etki göstermiştir.
  • Limonun bileşiminde bulunan sitrik asit böbrek taşı oluşumunu engelleyici ya da mevcut böbrek taşlarının büyümesini önleyici etkiye sahiptir.
  • Limonda bulunan antioksidan etkili bileşikler vücutta serbest radikallerin muhtemel zararlarını azaltarak kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.

Limonun Zararları ve Limonun Yan Etkisi

Limonun gıda miktarında tüketimi genellikle güvenli kabul edilir. Ancak aşırı miktarda limon ya da limon suyu tüketimi diş minesini olumsuz etkileyebilir, mide yangısı ve reflü problemlerini arttırabilir.

Limon Besin Değeri

100 gram Limonun içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 29 kcal
Karbonhidrat 9,32 gr
Yağ 0,30 gr
Protein 1,10 gr
Diyet Lifi 2,80 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Limon Nasıl Kullanılır

Limonun kullanımı: Ülkemizde limon en fazla taze olarak çeşitli yemek, çorba ve salatalara ekşilik ve lezzet vermek için sıkmalık olarak kullanılır. Limon ayrıca yaz aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan limonatanın başlıca bileşenidir. Limon gıda sanayinde dondurma, gazlı ve gazsız içecekler ile salata sosu üretiminde kullanılır. Limon kabuğundan elde edilen esans çeşitli kozmetik ürünlerinin formülasyonuna hoş koku vermek için ilave edilir.

Limon Nasıl Pişirilir

Limon Yemekleri

Limon Resimleri

Limon-ağacı.jpg Limon-çiçeği.jpg Limon2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Limon

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Limon ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Limon ürünleri

Kaynakça

  1. O. Uysal ve S. Polatöz, Dünyada ve Türki̇ye’de Turunçgi̇l Üreti̇mi̇ Ve Dış Ti̇careti̇, TÜRKTOB Dergisi, 22:6-11, 2017.
  2. Anonim, Türki̇ye’de Turunçgi̇l Üreti̇mi̇, Dış Ti̇careti̇ ve Sorunları, Ziraat Mühendisleri Odası Raporları, 2014
  3. http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/limon_yetistiriciligi.pdf