Guava

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Guava2.jpg

Guava' (Psidium guajava) anavatanı Meksika olan yaprak dökmeyen çalı formlu bir ağaç türü ve bu ağacın tatlı ve güzel kokulu meyvesidir. Oval ya da yuvarlak şekilli guava meyvesi görünüş olarak elma ya da armuta benzemektedir. Çeşidine bağlı olarak 100- 450 gram ağırlığa sahip meyve olgun halde sarı ya da kırmızı kabuk rengine sahiptir. C vitamini ve diyet lifi bakımından zengin bir meyve olan guavanın tüketimi sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardım eder.

Guava Hakkında Bilgiler

Guava İsminin Anlamı ve Kaynağı: İspanyolca’da guava ağacı anlamında kullanılan guayabo kelimesi Türkçe’ye guava olarak geçmiştir.

Guavanın Diğer İsimleri:

Guavanın Latince (bilimsel) İsmi: Psidium guajava

Guavanın İngilizcesi: Guava

Guavanın Dünyada Yetiştiği Yerler: Guava tropik ve subtropik iklim koşullarına sahip pek çok ülkede yetiştirilmektedir. Dünyada en fazla guava üretimi Hindistan, Çin ve Tayland’da yapılmaktadır. [1]

Guavanın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde guava meyvesinin üretimi çok sınırlı bir şekilde yapılmaktadır. Yetiştiriciliği ile ilgili yapılan deneme çalışmaları[2] sonucunda guavanın Antalya koşullarında üretilebileceği ortaya konulmuştur.

Guava Çeşitleri: Dünyada farklı şekil, renk ve tat özelliklerine sahip pek çok guava çeşidinin üretimi yapılmaktadır. Ticari üretimi yapılan guava çeşitleri; yetiştirildiği bölgeye (Red Malaysian, Tropical White ve Mexican Cream gibi) ya da meyve özelliklerine (Strawberry guava, lemon guava vb) göre isimlendirilmektedir. Ülkemizde deneme üretimi kapsamında yetiştirilen Ruby Supreme guava çeşidi aromatik ve tatlı olup pembe meyve etine sahiptir.

Guavanın Mevsimi: Dünyadaki üretimin çoğunun gerçekleştirildiği tropikal iklime sahip bölgelerde yılın her ayı meyve oluşturabildiğinden guavanın belirgin bir hasat dönemi yoktur.[3] Ülkemizde yapılan deneme üretimlerinde ise guava ağaçlarında iki defa çiçeklenme gözlenmiş ve iki farklı zamanda hasat işlemi yapılmıştır. İlk çiçeklenmede Ağustos ayında ikinci çiçeklenmede ise Aralık-Ocak aylarında guava meyveleri hasat olgunluğuna gelmiştir.

Guava Hakkında Ayet ve Hadisler:

Guavanın Faydaları

  • Guava C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biridir. Yaklaşık 40 gram guava tüketimi günlük C vitamini ihtiyacının tamamının karşılamaktadır. Guava gibi C vitamini bakımından zengin meyvelerin düzenli tüketimi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini arttırır. Ayrıca C vitamini antioksidan özelliği ile kronik hastalık riskini azaltacak etki gösterir.
  • Guavanın özellikle kabuk kısmında yoğun olarak bulunan fenolik bileşikler (örn. likopen) vücudu serbest radikallerin neden olduğu zararlara karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Yüksek diyet lifi içeriği ile guava kabızlık ve ishal gibi sindirim rahatsızlıklarını engeller. 100 gram guava tüketimi sadece 68 kcal enerji verirken vücuda 5,4 gram diyet lifi alınmasını sağlar.
  • Guava tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişkinin incelendiği deneysel çalışmalarda antioksidan özellikli vitamin ve bileşikler ile diyet lifi içeriği ile guavanın kan kolesterol seviyesini ve tansiyonu düzenleyici etki sağlayarak kalp sağlığına faydalı olduğu belirlenmiştir.[4]

Guavanın Zararları ve Guavanın Yan Etkisi

  • Gıda miktarında tüketilmek kaydıyla guavanın herhangi bir zarar ya da yan etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte guava tüketimi bazı hassas bünyeli insanlarda hafif alerji semptomlarına yol açabilmektedir.
  • Diyet lifi bakımından zengin bir meyve olan guavanın aşırı miktarda yenilmesi durumunda şişkinlik şeklinde ortaya çıkan sindirim problemleri meydana gelebilir.

Guava Besin Değeri

100 gram guavanın (taze) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 68 kcal
Karbonhidrat 14,32 gr
Yağ 0,95 gr
Protein 2,55 gr
Diyet Lifi 5,4 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Guava Nasıl Kullanılır

Guavanın kullanımı: Guava ülkemizde yeni tanınmaya başlayan bir meyve olup genellikle taze olarak tüketilmektedir. Marmelat ve reçel üretiminde de değerlendirilebilen guava ayrıca meyve suyu, yoğurt, dondurma ve çeşitli pastaların elde edilmesinde kullanılabilmektedir. Bazı ülkelerde guavadan soslar, meyve salataları ve çeşitli yerel yiyeceklerin hazırlanmasında faydalanılır. Ayrıca kurutulan guava dilimleri sağlıklı atıştırmalık olarak tüketilebilir.

Guava Nasıl Pişirilir

Guava Yemekleri

Guava Resimleri

Guava-ağacı.jpg Guava.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Guava

Kaynakça

  1. https://www.tridge.com/intelligences/guava/production
  2. H. Gübbük ve ark. Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarında Adaptasyonu, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Araştırma Projesi Sonuç Raporu, 2017.
  3. https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/guava/when-is-guava-fruit-ripe.htm
  4. M. J. Brown, 8 Health Benefits of Guava Fruit and Leaves, Healthline Newsletter, https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas.