Tatlı Patates

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Yazar1 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17.28, 3 Aralık 2019 tarihli sürüm ("Kategori:Bitkisel Gıda Kategori:Sebze left|thumb|300px ==Tatlı Patates Hakkında Bilgiler== '''Tatlı Patates''' (''Ipo..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tatlı-patates.jpg

Tatlı Patates Hakkında Bilgiler

Tatlı Patates (Ipomoea batatas) Kahkahaçiçeğigiller familyasından çok yıllık otsu bir bitki ve bu bitkinin sebze olarak kullanılan yumrulu köküdür. Anavatanı Orta ve Güney Amerikanın kuzey kesimleri olan tatlı patates çok uzun yıllardan beri yetiştirilen bir sebzedir. Uzun ve konik şekilli tatlı patates beyaz ve sarıdan kavuniçi ve pembeye kadar farklı renklerdedir. Tatlı patateslerde etli kısmın rengi koyulaştıkça tatlılığı da artmaktadır. Normal patatese göre daha besleyici bir sebze olan tatlı patates diyet lifleri ve beta karoten bakımından zengindir. Göz sağlığı bakımından faydalı bir sebze olan tatlı patates içerdiği antioksidan özellikli bileşikler ile vücudu serbest radikallerin muhtemel zararlarından koruyucu etkiye sahiptir.

Tatlı Patatesin Diğer İsimleri:

Tatlı Patatesin Latince (bilimsel) İsmi: Ipomoea batatas

Tatlı Patatesin İngilizcesi: Sweet potato, yam

Tatlı Patatesin Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada en fazla tatlı patates yetiştiriciliği Çin’de yapılmaktadır. Çin dünya toplam tatlı patates üretiminin %60’dan fazlasını gerçekleştirmektedir. Malawi, Nijerya, Endonezya ve Etiyopya diğer büyük tatlı patates üreticisi ülkelerdir.

Tatlı Patatesin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde tatlı patates en fazla Manisa ve Kocaeli’de üretilmektedir.[1]

Tatlı Patatesin Çeşitleri: Tatlı patatesin çok sayıda çeşidi bulunmaktadır; bunların arasında 100’den fazla tatlı patates çeşidi ticari olarak yetiştirilmeketedir.[2] Genel olarak tatlı patates renklerine ve olgunlaşma zamanlarına (erken-geç) göre sınıflandırılmaktadır. Ayrıca tatlı patatesler kullanım şekline göre yemeklik, yemlik ve nişastalık olarak ayrılabilir.[3]

Tatlı Patatesin Mevsimi: Genellikle Ekim ve Aralık aylarında hasat edilen tatlı patates uygun şartlarda depolandığında uzun süre bozulmadan saklanabilir. Buna bağlı olarak tatlı patates yıl boyunca tezgahlarda bulunur.

Tatlı Patates Helal midir: Tatlı patatesin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Diğer taraftan tatlı patates kullanılarak üretilen her türlü alkollü içecek haramdır.

Tatlı Patates Hakkında Ayet ve Hadisler:

Tatlı Patatesin Faydaları

  • Diyet lifi bakımından zengin bir sebze olan tatlı patates bağırsak sağlığına katkı sağlar. Tatlı patates gibi diyet lifi içeriği yüksek gıdaların düzenli tüketimi kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarını önleyici etki sağlar.
  • Yapılan araştırmalarda özellikle koyu renkli tatlı patateste bulunan antosiyaninler başta olmak üzere antioksidan özellikli bileşiklerin vücudu serbest radikallerin zararlarından koruduğunu ve kronik hastalıkların riskini azalttığı bulunmuştur.
  • Tatlı patatesler beta-karoten ve antosiyaninler bakımından zengin olması nedeniyle göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca A vitaminin öncülü olan beta karoten vücudun bağışıklık sistemine katkı sağlar.

Tatlı Patatesin Zararları ve Tatlı Patatesin Yan Etkisi

  • Okzalatlı bileşikler içerdiğinden böbrek taşı oluşturma eğilimi olanların fazla miktarda tatlı patates tüketmesi önerilmez.
  • Tatlı patateste bulunan mannitol isimli bileşik bazı insanlarda mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca mannitol şişkinlik gibi sindirim problemlerine de neden olabilir.
  • Çiğ halde düşük olan tatlı patatesin glisemik indeks değeri uzun süre pişirme sonrasında çok yükselebilir. Bu nedenle kan şeker seviyesine dikkat eden insanların uzun süre pişirilen tatlı patatesten fazla miktarda tüketmesi önerilmez.

Taze Tatlı Patatesin Besin Değeri

100 gram taze Tatlı Patatesin (çiğ) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 86 kcal
Karbonhidrat 20.1 g
Yağ 0.1 g
Protein 1.6 g
Diyet Lifi 3 g
Vitamin A
Mineral Manganez

Tatlı Patates Nasıl Kullanılır

Tatlı Patatesin kullanımı: Tatlı patatesin toprak üstü kısımları ve yumru haldeki kökleri hem gıda olarak hem de hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır. Sebze olarak tatlı patates; haşlanarak, fırınlanarak veya kızartılarak tüketilebilir. Ayrıca tatlı patates evlerde çeşitli tatlı ve pastaların elde edilmesinde ve marmelat yapımında kullanılabilir. Ülkemizde bulunmamakla birlikte gıda sanayinde tatlı patates bazı içeceklerin ve konservelerin üretiminde değerlendirilmektedir.

Tatlı Patates Nasıl Pişirilir

Tatlı Patates Yemekleri

Tatlı Patates Resimleri

Küçük resim oluşturmada hata: Küçük resim hedefe kaydedilemiyor

Tatlı-patates2.jpg

İlgili Maddeler

  • Patates

Halisinden.com'da Tatlı Patates

Kaynakça