Sumak

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Yazar1 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21.31, 22 Aralık 2018 tarihli sürüm ("Kategori:Bitkisel Gıda Kategori:Baharat left|thumb|300px '''Sumak''' Sakızağacıgiller familyasından anavatanı Ortadoğu ve..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sumak1.jpg

Sumak Sakızağacıgiller familyasından anavatanı Ortadoğu ve Asya ülkeleri olan Rhus cinsine ait bir bitki ve bu bitkinin kırmızımsı küre şekilli meyveleridir. Subtropik ya da ılıman iklime sahip bölgelerde yetişen sumağın çok sayıda farklı türü olmakla birlikte ülkemizde en fazla meyveleri baharat olarak kullanılan Rhus coriaria türü yetişmektedir. Sumak bitkisinin meyveleri kurutulduktan sonra tuzla beraber öğütülerek morumsu kırmızı renkli ve kullanıldığı salata ya da yemeklere ekşimsi ve buruk bir tat veren baharat elde edilir. Antioksidan özellikleri olan muhtelif bileşikler içeren sumak vücudu serbest radikallerin muhtemel zararlarından koruyarak kardiyolojik problemler ve kanser gibi hastalıkların risklerini azaltır.

Sumak Hakkında Bilgiler

Sumak İsminin Anlamı ve Kaynağı: Sumak kelimesi Arapça’da "koyu kırmızı tohumları baharat ve boya hammaddesi olarak kullanılan bitki" anlamına gelen summak (سمّاق) kelimesinden dilimize geçmiştir. Kelimenin kökeni Süryanice’de kırmızı anlamına gelen summaqa’dır.[1]

Sumak Diğer İsimleri: Summak, somak

Sumağın Latince (bilimsel) İsmi: Sumak Rhus cinsinden çok sayıda türün ortak adıdır. Ülkemizde yetişen türler meyveleri baharat olarak kullanılan Rhus coriaria ile boyacılıkta kullanılan Rhus cotinus ‘tur.

Sumağın İngilizcesi: Sumac

Sumakın Dünyada Yetiştiği Yerler: Ilıman ve sıcak iklimleri seven bir bitki olan sumak özellikle Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Batı Asya’da yaygın bir şekilde yetişmektedir.

Sumağın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Sumak ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesinde ve özellikle Adana, Mersin, Antalya ve çevresinde doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa ve İzmir sumağın yetiştiği diğer illerimizdir. Kaynak hatası <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik

Sumak Nasıl Pişirilir

Sumak Yemekleri

Sumak Resimleri

Sumak2.jpeg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Sumak

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da Sumağın en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Kuru İncir: Aydın yöresinden kaliteli ve sağlıklı kuru incir

Kaynakça