"Portakal" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
("Kategori:Bitkisel Gıda Kategori:Meyve left|thumb|300px '''Portakal''' (''Citrus x sinensis'') turunçgiller familyasından an..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
(Halisinden.com'da Portakal)
91. satır: 91. satır:
 
Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren [http://www.Halisinden.com Halisinden.com]’da Portakalın en lezzetli halini satın alabilirsiniz:
 
Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren [http://www.Halisinden.com Halisinden.com]’da Portakalın en lezzetli halini satın alabilirsiniz:
  
[[Dosya:Kuru-dag-inciri-500-gr-Aydin-d654.jpg|left|thumb|300px|[https://www.halisinden.com/kuru-dag-inciri-aydin Kuru İncir]: Aydın yöresinden kaliteli ve sağlıklı kuru incir]]
+
[[Dosya:Portakal-Cesnili-Zeytinyagi-250-ml-40be.jpg|left|thumb|300px|[https://www.halisinden.com/Portakal-Cesnili-Zeytinyagi-250-ml Portakal Çeşnili Zeytinyağı]: Portakalların zeytinlerle beraber sıkılmasıyla üretilen ve böylece zeytinyağının karakteri bozulmadan portakaldaki esansiyel yağların zeytinyağı tarafından ekstre edildiği bu lezzetli yağı salatalarınızda ve çocuklarınıza zeytinyağını sevdirmek için kullanabilirsiniz.]]
  
 
==Kaynakça==
 
==Kaynakça==

07.32, 22 Kasım 2018 tarihindeki hâli

Portakal1.jpg

Portakal (Citrus x sinensis) turunçgiller familyasından anavatanı Güneydoğu Asya olan bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Kaynaklar portakal ağacının doğal olarak yetişen bir tür olmadığını ve pomelo ve mandalina ağaçlarının hibritlenmesi sonucu elde edildiğini ortaya koymaktadır. Ziraatı yapılan narenciye türleri (portakal, mandalin, greyfurt, pomelo, limon) arasında en fazla ekonomik değere sahip olan portakal dünya narenciye üretiminin yarısından fazlasını oluşturmaktadır.

Portakal Hakkında Bilgiler

Portakal İsminin Anlamı ve Kaynağı: Portakal kelimesi İtalyanca’da Portekiz manasında kullanılan Portogallo kelimesinden türetilmiştir. Türk topraklarına portakal ilk olarak Portekizden getirildiği için meyve Portakal (Portugal) Meyvesi olarak isimlendirilmiştir. Zamanla meyve ismi sadeleşerek portakal olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Portakalın Diğer İsimleri:

Portakalın Latince (bilimsel) İsmi: Citrus x sinensis

Portakalın İngilizcesi: Orange

Portakalın Dünyada Yetiştiği Yerler: Portakal dünyada subtropik iklime sahip tüm bölgelerde yetişebilmektedir. En önemli portakal üreticisi ülkeler Brezilya, Çin, ABD ve Hindistan’dır. Türkiye toplam üretim bakımından dünyanın en fazla portakal üreten ilk 10 ülke arasındadır.

Portakalın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde Portakal en fazla Akdeniz Bölgesinde ve özellikle Antalya, Adana, Hatay ve Mersin’de yetiştirilmektedir.[1]

Portakalın Türleri: Portakalın ziraatı yapılan pek çok türü bulunmaktadır. Bunlar arasında taze sofralık meyve olarak tüketime sunulan ya da meyve suyu sanayi hammaddesi olarak değerlendirilen ticari öneme sahip türler arasında Washington Navel, Finike Yerlisi, Kan Portakalı ve Valencia sıralanabilir. Ülkemizde en fazla yetiştirilen tür olan Washington Navel kalın kabuklu ve çekirdeksiz olup sofralık meyve olarak rağbet görmektedir. İspanya kökenli Valencia ise dünyada en fazla üretimi yapılan portakal türü olup genellikle meyve suyu üretiminde kullanılır. Meyve suyu oranı en yüksek türlerden olan Valencia’nın ülkemizde üretimi sınırlıdır.[2]


Portakalın Mevsimi: Portakalın yetişme ve hasat zamanı türe bağlı olarak değişmektedir. Erken hasata uygun türlerden Navel Kasım ayında toplanmaya başlar ve Nisan ayına kadar hasat devam eder. Valencia gibi türler Nisan ayında hasat edilmeye başlar ve Haziran sonuna kadar hasadı devam eder.

Portakal Helal midir: Portakalın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Portakal Hakkında Ayet ve Hadisler:

Portakalın Faydaları

  • Portakal mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Orta boy bir portakal tüketimi yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Antioksidan etkiye sahip C vitamini hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir.
  • Yapılan çalışmalar portakalın bileşiminde bulunan sitratların böbrek taşı oluşumuna engel olduğunu ortaya çıkarmıştır.
  • Portakalda bulunan diyet lifi, hesperidin ve naringin beraberce kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
  • B9 (Folik asit) vitamini açısından portakal iyi bir gıda kaynağıdır. Folik asit vücutta sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkı sağlayarak en sık rastlanan doğum anomalilerinden olan nöral tüp kusurlarının meydana gelmesine engel olur.

Portakalın Zararları ve Portakalın Yan Etkisi

  • Portakal gıda miktarında tüketildiğinde herhangi bir olumsuz sağlık etkisine yol açmaz. Diğer taraftan aşırı miktarda portakal tüketimi bazı hafif sağlık problemlerine yol açabilir. Portakal asidik bir meyve olduğundan, aşırı yenildiğinde nadiren de olsa mide ağrısına ve diş minesinin yumuşamasına sebep olabilir.
  • 6 yaşın altındaki çocukların aşırı tüketmesinde ve hassas bünyeye sahip tüketicilerde alerjiye neden olabilir.


Portakal Besin Değeri

100 gram Portakal içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 47 kcal
Karbonhidrat 11,75 gr
Yağ 0,12 gr
Protein 0,94 gr
Diyet Lifi 2,40 gr
Vitamin C, B9, B1
Mineral Potasyum


Portakal Nasıl Kullanılır

Portakalın kullanımı: Portakal ev tüketiminde genellikle kabuğu soyulduktan sonra doğrudan ya da sıkılarak portakal suyu olarak tüketilir. Portakal suyu dünyada en fazla tercih edilen meyve sularından biridir. Bu nedenle gıda endüstrisinde portakal meyve suyu üretiminde en yaygın kullanılan hammaddelerdendir. İlave olarak bazı portakal türlerinin kabuğundan reçel üretiminde faydalanılmaktadır.

Portakal Nasıl Pişirilir

Portakal Yemekleri

Portakal Resimleri

Portakal2.jpg

Portakal-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Portakal

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da Portakalın en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Portakal Çeşnili Zeytinyağı: Portakalların zeytinlerle beraber sıkılmasıyla üretilen ve böylece zeytinyağının karakteri bozulmadan portakaldaki esansiyel yağların zeytinyağı tarafından ekstre edildiği bu lezzetli yağı salatalarınızda ve çocuklarınıza zeytinyağını sevdirmek için kullanabilirsiniz.

Kaynakça