Nane

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Yazar1 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18.41, 21 Aralık 2018 tarihli sürüm (Nane Hakkında Bilgiler)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Nane1.png

Nane ballıbabagiller familyasından anavatanı Orta Avrupa ve Asya olan çok yıllık otsu bir bitki ve bu bitkinin baharat ya da bitki çayı olarak kullanılan yapraklarıdır. Dünyada ılıman iklime sahip bütün bölgelerde yetişebilen nane geniş bir yayılış alanına sahiptir ve çok çeşitlilik gösterir. Uçucu yağlar bakımından zengin bir bitki olan naneden çıkarılan nane yağı; gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmakta olup dünyada önemli bir ticaret hacmine sahiptir. Yaprakları taze veya kuru halde baharat ya da bitki çayı olarak kullanılan nane eski zamanlardan beri halk hekimliğinde özellikle sindirim sistemi problemlerine karşı kullanılmaktadır. Nane halk arasında gaz giderici, mide ağrısını yatıştırıcı, kusma ve bulantıyı önleyici gibi etkileri için yaygın bir şekilde kullanılır. Ayrıca nane bitki çaylarının serinletici ve diüretik etkileri bulunmaktadır. [1]

Nane Hakkında Bilgiler

Nane İsminin Anlamı ve Kaynağı: Nane kelimesi Arapça’da nane bitkisi anlamında kullanılan nanā (نعناع) kelimesinden dilimize nane olarak geçmiştir.[2]

Nanenin Diğer İsimleri: Yarpuz

Nanenin Latince (bilimsel) İsmi: Mentha cinsine ait çok sayıda farklı nane türü vardır. Ülkemizde yetişen türler M. pulegium, M. arvensis, M. aguatica, M. piperita, M. longifolia, M. suaveolens ve M. spicatadır

Nanenin İngilizcesi: Mint

Nanenin Dünyada Yetiştiği Yerler: Nane ılıman iklim kuşağında geniş bir yayılış göstermektedir. En fazla nane üretilen ülkeler ABD, Hindistan ve Çin’dir.

Nanenin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde nane hemen hemen her yörede küçük çaplı olarak yetiştirilmekte ve yerel pazarlarda satılmaktadır. Büyük çapta ticari nane yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde yapılmaktadır.

Nanenin Türleri: Dünyada yetiştirilen 90 civarında türü olan nanenin kültüre alınmış üç türü bahçe nanesi, (Mentha piperita), tarla nanesi (Mentha arvensis) ve yeşil nane (Mentha spicata) en yaygın ziraatı yapılan türlerdir. Ülkemizde bunlara ilave olarak yabani nane (yarpuz), su nanesi, elma nanesi gibi türler yetişmektedir.

Nanenin Mevsimi: Nane dört mevsim yetişmektedir.

Nane Helal midir: Nanenin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Nane Hakkında Ayet ve Hadisler:

Nanenin Faydaları

  • Nane sindirim sistemi sağlığına çok faydalı bir baharattır. Mide spazmı, iç bulantısı, kusma, gaz, hazımsızlık, ve irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim problemlerinde naneden faydalanılır. Eczacılıkta nane yağı gaz söktürücü, bulantı kesici ve önleyici ilaçların üretiminde kullanılır.
  • Nane yağı (mentol) kullanılarak yapılan buğu halk arasında soğuk algınlığı tedavisinde burun tıkanıklığını giderici olarak kullanılır.
  • Nane çayı yatıştırıcı özelliği ile baş ağrılarına iyi gelmektedir.
  • Yapılan gözleme dayalı araştırmalarda nane çayı içmenin dikkati arttırdığını ve hafızayı güçlendirdiğini ortaya koymaktadır.

Nanenin Zararları ve Nanenin Yan Etkisi

  • Safra taşı problemi olanların nane ürünlerini kullanırken dikkatli olmaları tavsiye edilir.
  • Fazla miktarda nane yağının doğrudan tüketilmesi zehir etkisi gösterebilir. Ayrıca nane yağının cilde teması sonucu tahriş meydana gelebilir.
  • Nane çayı bazı hassas bünyeli insanlarda mide yanmasına yol açabilir.

Nanenin Besin Değeri

1 çorba kaşığı (1,5 gr) taze nane içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 1,05 kcal
Karbonhidrat 0,20 gr
Yağ 0,01 gr
Protein 0,10 gr
Diyet Lifi 0,10 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Az miktarda

1 çorba kaşığı (2 gr) kuru nane içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 4,30 kcal
Karbonhidrat 0,80 gr
Yağ 0,10 gr
Protein 0,30 gr
Diyet Lifi 0,40 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Manganez, Demir

Nane Nasıl Kullanılır

Nanenin kullanımı: Nane evlerde ve catering sektöründe salata, çorba ve sıcak yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Naneden çıkarılan uçucu yağ gıda sanayi yanında kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan bir hammaddedir. Şekerleme sektöründe sakız ve nane şekeri üretiminde nane yağından faydalanılır. İlaç sanayinde sindirim ile ilgili ilaçların üretiminde kullanılan nane yağı; kozmetik sanayinde ise ağız bakım suyu, diş macunu, sabun, krem, losyon ve parfüm imalatında değerlendirilir. Özellikle kış aylarında tüketilen çeşitli bitki çaylarında nane yapraklarından faydalanılır.

Nane Nasıl Pişirilir

Nane Yemekleri

Nane Resimleri

Kuru-nane.jpg

Nane-bitkisi.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Nane

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da nanenin en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Kuru İncir: Aydın yöresinden kaliteli ve sağlıklı kuru incir

Kaynakça

  1. N. Özgün, Nane Uçucu Yağının Siklodekstrinler ile Mikroenkapsülasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi
  2. https://www.etimolojiturkce.com/kelime/nane