"Karadut" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (Karadut Hakkında Bilgiler)
(Halisinden.com'da Karadut)
 
88. satır: 88. satır:
 
==Halisinden.com'da Karadut==
 
==Halisinden.com'da Karadut==
  
Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren [http://www.Halisinden.com Halisinden.com]’da Karadutun en lezzetli halini satın alabilirsiniz:
+
Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı ''Karadut'' ürünleri için lütfen tıklayın: <div style="color:Red;">'''[https://www.halisinden.com/Arama?1&kelime=Karadut Halisinden.com'da karadut ürünleri]'''</div>
 
 
{| class="wikitable"
 
!
 
!
 
|-
 
| [[Dosya:Karadut-surubu.jpg|left|thumb|300px|[https://www.halisinden.com/Sekersiz-Karadut-Surubu-1-lt Karadut Şurubu]: Çok şifalı karadut şurubu. Limon tuzu dışında hiçbir koruyucu, renklendirici vb. katkı maddesi içermez. Şekersiz ve çocuklar için az şekerli tipleri mevcuttur. Misafirlerinize ikram edebileceğiniz ve şifa olarak tüketebileceğiniz en sağlıklı meyve içeceğidir. Potasyum, magnezyum, mangan, selenyum ve beta karoten gibi birçok mineraller ve C, E, K vitaminlerini içeren doğal bir enerji içeceği olmanın yanı sıra sindirim sorunlarına, ağız içi yaralarına, içerdiği potasyum ile şeker hastalığına iyi gelen, kanı temizleyen, bağışıklığı kuvvetlendiren bir şifa kaynağıdır.]]
 
| [[Dosya:Karadut pekmezi.jpg|left|thumb|300px|[https://www.halisinden.com/karadut-pekmezi-750-gr Karadut Pekmezi]: Geleneksel yöntemle %100 karadut meyvesinden mevsiminde üretilen, vücut direncini artıran, kan yapıcı ve enerji verici özelliği sahip lezzetli ve şifalı karadut pekmezi.]]
 
|}
 
  
 
==Kaynakça==
 
==Kaynakça==

11.53, 25 Haziran 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Karadut1.jpg

Karadut (Morus nigra) dutgiller familyasından anavatanı Güneybatı Asya olan bir ağaç ve bu ağacın meyvesidir. Karadut olgunlaştığında koyu mor-siyah renkte aromatik, sulu bir meyvedir. Karaduttan elde edilen koyu mor renkli, hafif kokulu ve asidik tada sahip şurup eczacılık alanında çeşitli ilaçlara renk ya da aroma vermek için kullanılmaktadır. Karadut boğaz hastalıkları ve ağız içi yaraların iyileştirilmesinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Karadut Hakkında Bilgiler

Karadut İsminin Anlamı ve Kaynağı: Karadut siyah renkli dut anlamında kullanılmaktadır. Dut kelimesi Arapça’da aynı meyveyi isimlendirmek için kullanılan tut kelimesinden dilimize geçmiştir. Bilimsel ismindeki (Morus nigra) cinsi belirten nigra Latince’de siyah manasındadır.

Karadutun Diğer İsimleri:

Karadutun Latince (bilimsel) İsmi: Morus nigra

Karadutun İngilizcesi: Black mulberry

Karadutun Dünyada Yetiştiği Yerler: Bol güneş seven bir ağaç olan karadut dünyada ılıman veya subtropik iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Karadutun en fazla yetiştirildiği ülkeler Türkiye, İran, Azarbeycan, Suriye, Çin ve Ermenistan’dır.[1]

Karadutun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Karadut seçici bir bitki olmadığından Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Özellikle Marmara Bölgesinde Bursa, Balıkesir ve Ege Bölgesinde İzmir’de karadut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Son yıllarda Mersin ve çevresinde örtü altı karadut yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.

Karadut Çeşitleri: Dünyada 100’den fazla çeşidi olan karadutun üretimi yapılanlarından bazıları Siyah Güzel, Kudüs, Chelsea, İspanyol Karası olarak adlandırılmaktadır.[2]

Karadutun Mevsimi: Karadutun hasat mevsimi Haziran ile Ağustos ayları arasındadır. Bununla birlikte örtü altı karadut yetiştiriciliğinde meyve Mart ayından itibaren hasat olgunluğuna erişerek toplanmaya başlanır.

Karadut Helal midir: Karadutun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Karadut Hakkında Ayet ve Hadisler:

Karadutun Faydaları

  • Özellikle şurubu olmak üzere karadut ağız ve boğaz hastalıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılan bir gıdadır. Ağızda çıkan aft ve benzeri yaraların iyileştirilmesinde karadut şurubunun kullanımı uzun yıllardır bilinmektedir.
  • Yapısında bulunan antioksidan etkili bileşikler sayesinde karadut bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak kanser oluşma riskini azaltır ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yapılan klinik çalışmalar karadutun kan şeker seviyesinin düzenlenmesine katkı sağladığını ve serumda ani şeker yükselmelerine engel olduğunu ortaya koymuştur.
  • Karadut demir içeriği en yüksek meyvelerden biridir. Yüksek demir içeren karadut gibi gıdaların tüketilmesi vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır.

Karadutun Zararları ve Karadutun Yan Etkisi

  • Karadutun kan glukoz seviyesini düşürücü etkisi nedeniyle diyabet hastaları aşırı tüketimden kaçınmalıdır.
  • Olgunlaşmamış karadut tüketimi kabızlığa yol açabilir.

Karadut Besin Değeri

100 gram Karadutun içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 43 kcal
Karbonhidrat 9,8 gr
Yağ 0,39 gr
Protein 1,44 gr
Diyet Lifi 1,70 gr
Vitamin C, B2
Mineral Demir, fosfor

Karadut Nasıl Kullanılır

Karadutun kullanımı: Sulu ve hassas bir meyve olan karadutun raf ömrü çok kısadır. Bu nedenle hafif ekşimsi, sulu ve tatlı haliyle sevilerek tüketilmesine rağmen ülkemizde üretilen karadutun önemli bir kısmı pekmez, şurup, reçel ve meyve suyuna işlenmektedir.

Karadut Nasıl Pişirilir

Karadut Yemekleri

Karadut Resimleri

Karadut2.jpg

Karadut-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Karadut

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Karadut ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da karadut ürünleri

Kaynakça

  1. H.Tokbaş, Karadut Meyvesinin (Morus Nigra L.) reçel ile marmelata işlenmesi ve ürünlerin antioksidan özelliklerinin belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  2. http://www.goodfoodworld.com/2011/05/black-mulberry-tree-morus-nigra/