Demirhindi

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12.24, 25 Haziran 2019 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Demirhindi)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Demirhindi1.jpg

Demirhindi (Tamarindus indica) baklagiller familyasından anavatanı Afrika’nın tropikal bölgeleri olan bir ağaç ve bu ağacın baklaya benzer meyveleridir. Yapraklarını dökmeyen uzun ömürlü bir ağaç olan demirhindinin ekşimsi tatlı meyveleri özellikle Hint yarımadası, ve Orta Amerika mutfak kültürünün en yaygın kullanılan bileşenlerindendir. Kahverengi ve sert kabuk soyulduktan ortaya çıkan kahverengiye çalan koyu kırmızı meyve doğrudan tüketilebildiği gibi kurutularak baharat olarak da kullanabilir. Asitliği en yüksek meyvelerden olan demirhindiden elde edilen ferahlatıcı şerbet Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Demirhindi halk hekimliğinde en çok sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır. Diyet lifi bakımından zengin bir meyve olan demirhindi müshil özelliği sayesinde kabızlık sorunu yaşayanların iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca demirhindi vücutta safra üretimini teşvik ederek sindirimi kolaylaştırır ve safra ile ilgili rahatsızlıkların giderilmesinde kullanılır.

Demirhindi Hakkında Bilgiler

Demirhindi İsminin Anlamı ve Kaynağı: Demirhindi kelimesi dilimize Arapça’dan geçmiştir. Bu dilde aynı meyveyi isimlendirmek için kullanılan ve Hint hurması anlamına gelen tamr-ı hindi (تمر هندى ) deyimi değişerek Türkçe’ye demirhindi olarak geçmiştir.

Demirhindinin Diğer İsimleri: Tamarind, tamarin

Demirhindinin Latince (bilimsel) İsmi: Tamarindus indica

Demirhindinin İngilizcesi:Tamarind

Demirhindinin Dünyada Yetiştiği Yerler: Tropikal iklime sahip bölgelerde yetişen demirhindinin dünyadaki en büyük üreticileri Hindistan ve Tayland’dır. Ayrıca Nepal, Brezilya, Srilanka ve Meksika’da ticari demirhindi yetiştiriciliği yapılmaktadır.[1]

Demirhindinin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde ticari demirhindi üretimi bulunmamaktadır.

Demirhindi Çeşitleri: Temel olarak demirhindinin tatlı ve ekşi olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Dünyada çoğunlukla ekşi tipinin üretimi varken, tatlı demirhindi genellikle Tayland’da üretilmektedir.

Demirhindinin Mevsimi: Demirhindi meyveleri ilkbaharın sonu ve yazın başında olgunlaşarak toplanmaya hazır hale gelir. Bununla birlikte olgunlaşan meyveler altı ay boyunca ağaç üstünde bekletilebilir. [2]

Demirhindi Helal midir: Demirhindinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Demirhindi Hakkında Ayet ve Hadisler:

Demirhindinin Faydaları

  • Demirhindi içerdiği mineral, organik asitler, antioksidan ve diyet lifleri ile çeşitli sağlık faydalarına sahip bir meyvedir.
  • Demirhindinin sindirim sağlığına olumlu etkileri olduğu çok uzun zamandır bilinmektedir ve çeşitli sindirim problemlerine karşı tüketimi tavsiye edilmektedir. Tartarik asit gibi organik asitler ve diyet lifleri bakımından zengin bir meyve olan demirhindi kabızlığa karşı kullanılan doğal bir laksatiftir. Ayrıca demirhindi tüketimi vücutta safra tüketimini arttırarak sindirimin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur.
  • Yapılan araştırmalar demirhindinin kolesterol ve tansiyon düşürücü etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle demirhindi tüketimi kalp krizi ve felç gibi kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Demir bakımından zengin bir meyve olan demirhindi vücutta kırmızı kan hücresi oluşumuna destek olarak hem dolaşım sistemi sağlığına fayda sağlar hem de anemi riskini azaltır.
  • Demirhindi kilo verme ve kilo kontrolü diyetlerinde en fazla tercih edilen meyvelerdendir. Yapısında bulunan hidroksisitrik asit vücutta yağların depolanmasını sağlayan enzimin aktivitesini sınırladığı için demirhindi tüketimi kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • B1 vitamininin iyi bir kaynağı olan demirhindi sinir sistemine faydalıdır ve kas gelişimine destek olur.[3]

Demirhindinin Zararları ve Demirhindinin Yan Etkisi

  • Tüketimi kanı sulandırdığı ve kan şekerini düşürücü etki gösterdiği için kan sulandırıcı ve diyabet ilaçları kullananların demirhindi tüketimini sınırlı tutması tavsiye edilir. Ayrıca ameliyat olacakların öncesinde demirhindi tüketiminden kaçınması gerekir.
  • Aspirin ve iboprofen (ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç etken maddesi) kullananların demirhindi tüketmesi uygun değildir, çünkü demirhindi bu maddelerin vücuttaki emilim miktarını arttırabilir. Bu durumda aspirin ya da iboprofenden kaynaklanan yan etkiler daha fazla ortaya çıkar.
  • Demirhindi tüketimi hassas bünyeli insanlarda kaşıntı, kızarıklık, baş dönmesi, enflamasyon ve nadir durumlarda bayılmaya kadar şiddetli semptomlarla ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Demirhindi Besin Değeri

100 gram Demirhindinin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 239 kcal
Karbonhidrat 62,5 gr
Yağ 0,60 gr
Protein 2,80 gr
Diyet Lifi 5,10 gr
Vitamin B1, B2, B3
Mineral Bakır, magnezyum, demir

Demirhindi Nasıl Kullanılır

Demirhindinin kullanımı: Demirhindi taze meyve olarak doğrudan tüketilebildiği gibi kurutularak çerez ya da baharat olarak değerlendirilir. Olgun demirhindi meyveleri genellikle sofralık olarak ekşi olanlar ise genellikle gıda sanayinde meyve suyu, reçel ve şurup eldesinde kullanılır. Bu tropikal meyve ülkemizde ferahlatıcı özelliği ile bilinen geleneksel demirhindi şerbetinin başlıca hammaddesidir. Demirhindi farklı kültürlerde çorbadan makarnaya, deniz ürünlerinden beyaz ete kadar çok farklı yiyeceklerde sos olarak kullanılmaktadır. Ayrıca halk hekimliğinde çeşitli sağlık faydaları ile demirhindi yaygın bir şekilde değerlendirilmektedir.

Demirhindi Nasıl Pişirilir

Demirhindi Yemekleri

Demirhindi Resimleri

Demirhindi2.jpg

Demirhindi-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Demirhindi

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Demirhindi ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Demirhindi ürünleri

Kaynakça

  1. K.E. Siddiq ve ark. Tamarind Tamarindus indica, Southampton Centre for Underutilised crops, Southampton, UK, 2006
  2. https://www.crfg.org/pubs/ff/tamarind.html
  3. J.Staughton, 7 Amazing Benefits Of Tamarind, Organic Facts, https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/tamarind.html