"Andız" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
(Andızın Zararları ve Andızın Yan Etkisi)
(Halisinden.com'da Andız)
 
85. satır: 85. satır:
 
==Halisinden.com'da Andız==
 
==Halisinden.com'da Andız==
  
Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren [http://www.Halisinden.com Halisinden.com]’da andız pekmezinin en lezzetli halini satın alabilirsiniz:
+
Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı ''Andız'' ürünleri için lütfen tıklayın: <div style="color:Red;">'''[https://www.halisinden.com/Arama?1&kelime=Andız Halisinden.com'da Andız ürünleri]'''</div>
  
 
==Kaynakça==
 
==Kaynakça==

12.54, 25 Haziran 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Andız.jpg

Andız (Arceuthos drupacea) pul yapraklılar familyasından anavatanı ülkemizin de yer aldığı Doğu Akdeniz olan bir ağaç türüdür. İğne yapraklı ve yaprak dökmeyen bir orman ağacı olan andız uygun şartlarda 25 m boya ve 100 cm çapa ulaşır. Ağacın olgunlaşmadan önce yeşil olgunlaştıktan sonra puslu kahverengimsi renkli meyveleri (kozalakları) 2 - 2,5 cm çapında oval ya da yuvarlak şekillidir. Kozalakların etli kısmı şekerli ve buruk bir tada sahiptir ve genellikle pekmez yapımında kullanılır. Andızdan elde edilen pekmez halk hekimliğinde kan şeker seviyesinin düzenlenmesinde ve solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Andız Hakkında Bilgiler

Andız İsminin Anlamı ve Kaynağı: Eski Türkçe’de andız ağacını isimlendirmekte kullanılan anduz kelimesi değişerek andız halini almıştır.

Andızın Diğer İsimleri:

Andızın Latince (bilimsel) İsmi: Arceuthos drupacea

Andızın İngilizcesi: Syrian juniper

Andızın Dünyada Yetiştiği Yerler: Andız ağacı ülkemiz dışında Suriye, Lübnan ve Yunanistan’da doğal olarak yetişir.

Andızın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde andız ağaçları Güney Anadolu’nun Orta Toroslar bölgesinde ardıç, kızılçam, meşe ve sedir ağaçlarıyla beraber karışık ormanlar oluşturmaktadır. İl bazında ardıç ağacı Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana, Mersin, Konya, Karaman illeri ile Antalya ilinin doğusunda 500-1700 m yükseltide yayılış göstermektedir .

Andızın Çeşitleri: Doğal olarak yetişen andız ağacının farklı çeşitleri bulunmamaktadır. Andız Arceuthos cinsinin yaşayan tek türüdür.

Andızın Mevsimi: Andızın pekmez başta olmak üzere farklı gıdaların elde edilmesinde kullanılan kozalakları Eylül ayının sonu ile Ekim ayının başında olgunlaşır. Ülkemizde ağaç üzerindeki olgun kozalaklar Ekim ile Aralık ayları arasında, dökülen kozalaklar ise yıl boyunca toplanır. Dökülenler için en uygun toplama zamanı Kasım ve Nisan ayları arasıdır.[1]

Andız Helal midir: Andız kozalaklarından elde edilen pekmez, pestil, köfter gibi ürünlerin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Andızın mayalandırılması sonucu ortaya çıkan alkol içeren içeceklerin tüketilmesi uygun değildir.

Andız Hakkında Ayet ve Hadisler:

Andızın Faydaları

  • Andızdan elde edilen pekmez şeker içeriği ile enerji verici bir gıda maddesi olup özellikle sporcuların ve ağır işlerde çalışanların tüketmesi tavsiye edilir.
  • Andız pekmezi halk hekimliğinde çeşitli sağlık faydaları için kullanılmaktadır. Kan şeker seviyesini düzenleyici etkiye sahip olan andız pekmezi soğuk algınlığı, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına fayda sağlamaktadır.
  • Antioksidan bileşikler ve potasyum bakımından zengin bir kaynak olan andız kozalaklarının kaynatılarak suyunun içilmesi ya da andız pekmezinin düzenli tüketimi kalp hastalıkları riskini azaltır.

Andızın Zararları ve Andızın Yan Etkisi

  • Andız pekmezi üretiminde ısıl işlemin çok fazla yapılması durumunda sağlık üzerine zararlı etkileri olan hidroksimetilfurfural (HMF) oluşumu söz konusu olabilir. Aşırı ısıl işleme maruz bırakılan HMF içeriği yüksek andız pekmezi koyu renklidir. Bu nedenle çok koyu renkli andız pekmezi tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Yüksek kalori değerine sahip andız pekmezinin fazla tüketimi kilo alımına yol açabilir.
  • Glukoz ve fruktoz içeriği fazla olduğundan diyabetlilerin andız pekmezini dikkatli bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir.

Andızın Besin Değeri

100 gram Andızın (pekmez) içindekiler[2]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 266 kcal
Karbonhidrat 64,33 gr
Yağ 0 gr
Protein 1,50 gr
Diyet Lifi 1,16 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Potasyum, kalsiyum

Andız Nasıl Kullanılır

Andızın kullanımı: Andız kozalakları kırılıp kaynatıldıktan sonra buruk tada ve çeşitli sağlık faydalarına sahip andız pekmezi elde edilir. Andız ağacının kerestesi Toroslarda yaşayan yöre halkı tarafından iç mekan mobilyası yapımında kullanılmaktadır.[3] Her ne kadar ülkemizde süs bitkisi olarak kullanımı söz konusu olmasa da andız ağaçları dekoratif görüntüye sahip olduklarından park ve bahçeler ile kent ormanlarının oluşturulmasında kullanılabilir.

Andız Nasıl Pişirilir

Andız Yemekleri

Andız Resimleri

Andız-ağacı.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Andız

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Andız ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Andız ürünleri

Kaynakça

  1. H. C. Gültekin, Andız (Arceuthos Drupacea(Labill) Ant. Et. Cotschy) ve Fi̇dan Üreti̇m Tekni̇kleri̇, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayınları.
  2. http://www.turkomp.gov.tr/food-495
  3. H. C. Gültekin ve Ü. G. Gültekin, Bazı Türki̇ye Ardıç Türleri̇ni̇n Dogal Yayılışları Bi̇yoloji̇si̇ ve Ekoloji̇si̇, Batı Akdeni̇z Ormancılık Araştırma Müdürlüğü Yayınları.