"Ahududu" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
76. satır: 76. satır:
 
==Ahududu Resimleri==
 
==Ahududu Resimleri==
  
[[Dosya:Ahududu.jpg|300px]]
+
[[Dosya:Agac-cilegi.jpg|300px]]
  
 
[[Dosya:Ahududu-bitkisi.jpg|300px]]
 
[[Dosya:Ahududu-bitkisi.jpg|300px]]

22.33, 26 Kasım 2018 tarihindeki hâli

Ahududu2.jpg

Ahududu (Rubus idaeus) gülgiller familyasından, anavatanı Avrupa ve Kuzey Asya olan uzun ömürlü, dikenli bir çalı bitkisidir. Bu bitkinin kırmızı ve tatlı meyveleri de ahududu olarak isimlendirilir. Ahududu sıklıkla böğürtlen ile karıştırılmaktadır; iki meyve de olgunlaşmamış halde yeşilken, olgunlaşma ile ahududu kırmızı böğürtlen ise koyu mavi renk alır. Halk arasında genellikle ahududu olarak bilinmesine rağmen ticari olarak frambuaz ismi de kullanılmaktadır.

Ahududu Hakkında Bilgiler

Ahududu İsminin Anlamı ve Kaynağı: Ahududu ceylan manasına gelen ahu ile dut kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiştir ve ceylanların yediği dut anlamına gelmektedir.

Ahududunun Diğer İsimleri: Frambuaz, ağaç çileği

Ahududunun Latince (bilimsel) İsmi: Rubus idaeus

Ahududunun İngilizcesi: Raspberry

Ahududunun Dünyada Yetiştiği Yerler: Ahududu soğuk-ılıman iklim bitkisi olmasına rağmen sıcak-ılıman iklime de adapte olan türleri bulunmaktadır. Bitki yüksek sıcaklığa tolerans gösteremediğinden genellikle Güney yarımkürede yetiştirilmez. Dünyada en fazla ahududu toplam üretimin yaklaşık dörtte birini sağlayan Rusya’da elde edilmektedir. Rusya’dan sonra en büyük üreticiler Polonya, ABD ve Sırbistan’dır.

Ahududunun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde ahududu Karadeniz kıyılarında doğal olarak yetişebilmektedir. Kültüre alınmış ahududu bitkisi ilk olarak Bursa’da üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizdeki toplam ahududu üretiminin yaklaşık %90’ı Bursa’da yapılmaktadır. Az miktarda da olsa Kahramanmaraş, Yalova ve İzmir ahududunun yetiştirildiği illerimizdir.[1]

Ahududu Türleri: Dünyada ve ülkemizde farklı özelliklerde çok sayıda ahududu türü yetiştirilmektedir. Yaygın olarak ziraatı yapılan türler Heritage, Meeker, Tulameen ve Willamette’dir. Heritage farklı yetişme bölgelerine kolay adapte olabilen bir tür olup meyvesi orta irilikte ve serttir. Orta tatlılıktaki Heritage türü ahudu derin dondurularak muhafaza edilmeye uygundur. Sofralık tüketime uygun olan Tulameen türü ahududu ise çok iri büyüklükte, parlak kırmızı ve serttir.[2]

Ahududu Helal midir: Ahududunun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Ahududu Hakkında Ayet ve Hadisler:

Ahududunun Faydaları

  • Ahududu vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynaktır. Bir kase (Yaklaşık 125 gr) ahududu tüketilmesi ile günlük ihtiyacımız olan C vitaminin %54’ü, K vitaminin %12’si, B9 vitaminin %6’sı, E vitamini ve potasyumun %5’i, manganezin %41’i alınmaktadır.
  • Ahudududa yüksek oranda bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu serbest radikallerin zararından korur.
  • Ahududu en fazla diyet lifi içeren meyvelerden bir tanesidir. Ahududu’da bulunan karbohidratların yarısından daha fazlası diyet lifi formundadır. Bir kase ahududu yaklaşık 8 gr diyet lifi içermektedir. Diyet lifi sindirim sistemi için çok önemli bir besin bileşimidir ve tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olur.
  • Ahududu doğal gıdalar arasında antioksidanca en zengin meyvelerden biridir. Ahudududa bulunan antioksidan özellikli bileşikler (elajik asit, kuersetin, gallik asit, kateşin vb) enflamasyonu ve kanserli hücre oluşum riskini azaltıcı etki gösterirler.[3]

Ahududunun Zararları ve Ahududunun Yan Etkisi

  • Normal gıda miktarlarında tüketildiğinde ahududunun sağlıklı insanlar için herhangi bir zararı ya da yan tesiri bulunmamaktadır.
  • Ahududu göğüs kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri gibi hormona duyarlı kimselerde tüketilmemesi gereken bir meyvedir. Ahudududa bulunan bazı bileşikler bu kimselerde östrejen hormonu gibi aktivite göstermekte ve hastalık seyrini şiddetlendirmektedir.
  • Ahududu hamile ve emziren hanımların uzak durması tavsiye edilen meyvelerdendir.

Ahududu Besin Değeri

100 gram Ahududunun içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 53 kcal
Karbonhidrat 11,94 gr
Yağ 0,65 gr
Protein 1,20 gr
Diyet Lifi 6,50 gr
Vitamin C, E, B5
Mineral Manganez

Ahududu Nasıl Kullanılır

Ahududunun kullanımı: Ahududu sofralık meyve olarak doğrudan tüketilebildiği gibi evlerde reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Derin dondurulmuş ahududu yıl boyu özellikle pastacılık sektöründe yaygın olarak değerlendirilir. Ahududu ayrıca meyveli yoğurt ve dondurma üretiminde kullanılan hammaddelerden biridir.

Ahududu Nasıl Pişirilir

Ahududu Yemekleri

Ahududu Resimleri

Agac-cilegi.jpg

Ahududu-bitkisi.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Ahududu

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da Ahududunun en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Ahududu Şurubu: Limon tuzu dışında hiçbir koruyucu, renklendirici vb. katkı maddesi içermeyen frambuaz (ahududu) şurubu kadınların özel günlerinde sancıları hafifletici özellik taşır ve son derece sağlıklı bir meyve içeceğidir.
Ahududu Reçeli: Taze ahududulardan pancar şekeri ve limon tuzu dışında koruyucu, renklendirici, pektin ve aroma katılmadan geleneksel yöntemle hazırlanan ev tipi lezzetli reçel.

Kaynakça