Hünnap

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(Hunnap sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Hünnap.jpg

Hünnap (Ziziphus jujuba) cehrigiller familyasından anavatanı Çin olan kısa boylu ağaç ya da çalı formunda bir bitki ve bu bitkinin sert çekirdekli eriksi meyveleridir. Kışın yaprağını döken hünnap ağacının oval şekilli parlak yeşil yaprakları vardır. Hünnap meyvesi başlangıçta açık yeşil renkli iken zamanla kahverengileşir ve tam olgunlaştığında yüzeyi buruşarak iğdeye benzer bir görünüş kazanır. Taze halde tatlı ve sulu bir meyve olan hünnap kurutulduktan sonra sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilir. Taze hünnap meyvesi bağışıklık sistemini güçlendiren, vücudu serbest radikallerin zararlarından koruyan C vitamini ve çeşitli antioksidan bileşiklerin zengin bir kaynağıdır. Diyet lifleri bakımından zengin kurutulmuş hünnapın tüketimi sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi rahatsızlıkları önler.

Hünnap Hakkında Bilgiler

Hünnap İsminin Anlamı ve Kaynağı: Arapça’da aynı ağaç ve meyveyi isimlendirmekte kullanılan unnab (عنّاب) kelimesi dilimize hünnap olarak geçmiştir.

Hünnapın Diğer İsimleri: Ünnap, innap, çiğde

Hünnapın Latince (bilimsel) İsmi: Ziziphus jujuba

Hünnapın İngilizcesi: Jujube

Hünnapın Dünyada Yetiştiği Yerler: Hünnap dünyada ticari olarak en fazla Çin ve Kore’de yetiştirilmektedir. İlave olarak Tayland, Fransa, İtalya ve ABD diğer önemli üretici ülkelerdir.[1]

Hünnapın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Hünnap ağacı ülkemizde en fazla Marmara ve Batı Anadolu’da bulunmaktadır. Denizli’ye bağlı Gümüşsu Kasabası ile Manisa’nın Demirci ilçesi hünnap meyvesi üretiminde en önemli merkezlerdir.[2]

Hünnap Çeşitleri: Dünyada hünnapın farklı büyüklük, renk, ve lezzette meyvelere sahip yüzlerce farklı çeşidinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. En yaygın yetiştirilen çeşitler Li, Lang, Sherwood, Silverhill, So, Shui Men and GA 866 isimleriyle bilinmektedir.

Hünnapın Mevsimi: Ülkemizde hünnaplar Eylül ve Ekim aylarında toplanarak satışa sunulur.

Hünnap Hakkında Ayet ve Hadisler:

Hünnapın Faydaları

  • Taze hünnap C vitamini bakımından çok zengin bir meyvedir. Hünnap gibi C vitamini içeriği yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir, enflamasyonu azaltır ve vücudu serbest radikallerin muhtemel zararlarına karşı korur.
  • Kuru hünnap içerdiği diyet lifleri sayesinde bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarını önleyici etki gösterir.
  • Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli rolü olan demirin iyi bir kaynağı olan kuru hünnap dolaşım sistemi sağlığına faydalıdır.
  • Hünnap meyvesi ve çekirdeği Çin geleneksel tıbbında sakinleştirici ve uykusuzluk problemlerinin giderilmesinde kullanılır. Yapılan araştırmalar hünnap meyvesinde ve çekirdeğinde bulunan saponinli bileşiklerin uykusuzluğa karşı etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
  • Bilimsel çalışmalarda hünnapta bulunan antioksidan etkili triterpenik asitin kanserli hücre ölümünü teşvik ederek kanserin yayılmasını önleyici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.

Hünnapın Zararları ve Hünnapın Yan Etkisi

  • Hünnap kuru ya da taze olarak ölçülü miktarda tüketildiğinde genellikle güvenilirdir. Ancak bazı insanlarda (özellikle lateks alerjisi olanların) hünnap tüketimi ile bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Kuru hünnapın aşırı miktarda tüketimi diyet lifinden kaynaklanan gaz ve şişkinlik problemlerine yol açabilir.
  • Bileşiminde bulunan karbohidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabildiğinden diyabetlilerin hünnap tüketiminde dikkatli olması tavsiye edilir.
  • Merkezi sinir sistemine etkisi nedeni ile planlı ameliyat olacakların iki hafta öncesinde hünnap tüketimine son vermesi gerekir.[3]
  • Yatıştırıcı ilaç kullananların aynı zamanda fazla miktarda hünnap yemesi durumunda sersemlik gibi yan etkiler gözlenebilir.

Hünnap Besin Değeri

100 gram hünnapın (taze) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 79 kcal
Karbonhidrat 20,23 gr
Yağ 0,20 gr
Protein 1,20 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Hünnap Nasıl Kullanılır

Hünnapın kullanımı: Hünnap sofralık taze meyve veya kurutulduktan sonra çerez olarak tüketilir. Ayrıca hünnap reçel ve bitkisel çay üretiminde kullanılır

Hünnap Nasıl Pişirilir

Hünnap Yemekleri

Hünnap Resimleri

Kuru-hünnap.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Hünnap

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Hünnap ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Hünnap ürünleri

Kaynakça

  1. L. Fu, et al. Harvesting technologies for Chinese jujube fruits: A review, Engineering in Agriculture, Environment and Food, 10:171-177, 2017.
  2. F. Yaşa, Türki̇ye’de Yeti̇şti̇ri̇len Hünnap Meyvesi̇ni̇n Bi̇leşi̇mi̇ ve Meyveni̇n Kurutulması Sırasında Bi̇leşi̇mi̇nde Meydana Gelen Deği̇şi̇mler, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, 2017.
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-62/zizyphus