Magnezyum Karbonat (E504)

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(E504 sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Magnezyum-karbonat.png

Magnezyum Karbonat ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E504 gıda sanayinde asitlik düzenleyici ve topaklanma önleyici olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir. İnorganik bir bileşik olan magnezyum karbonat başta kozmetik ve ilaç sanayi olmak üzere pek çok sektörde farklı amaçlarla kullanılır. Tabiatta maden olarak bulunan ya da kimyasal sentezle elde edilen magnezyum karbonat endüstriyel olarak genellikle madencilik yoluyla üretilir. Ticari magnezyum karbonat kokusuz, beyaz renkli ve toz formda olup suda çözünmez. Higroskopik (nem çeken) özelliğe sahip magnezyum karbonat asitlerle tepkimeye girdiğinde karbondioksit ve su açığa çıkar. Magnezyum karbonat anti-asit ve laksatif etkisiyle hazımsızlık, mide yangısı ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Türk Gıda Kodeksinde katkı maddesi olarak kullanımı ile ilgili herhangi bir sınırlama yapılmamıştır.

Magnezyum Karbonat Hakkında Bilgiler

Magnezyum Karbonatın Diğer İsimleri: Magnezit

Magnezyum Karbonatın Avrupa Birliği Kodu: E504

Magnezyum Karbonatın Kimyasal Formülü: MgCO3

Magnezyum Karbonatın İngilizcesi: Magnesium carbonate, magnesite

Canlılarda Magnezyum Karbonat

Canlıların yapısında doğal olarak bulunmayan inorganik bir bileşik olan magnezyum karbonat tabiatta magnezit olarak bilinen maden yataklarının temel bileşenidir.

Magnezyum Karbonatın Kullanım Amacı

Magnezyum karbonat farklı sektörlerde çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

  • Gıda sanayinde magnezyum karbonat tuz, pudra şekeri ve çeşitli baharatlarda topaklanmayı önleyici; taze makarna ve eriştelerde asitlik düzenleyici katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca magnezyum karbonat meşrubatlara karbonat ve gıda takviyelerine magnezyum kaynağı olarak ilave edilir.
  • Magnezyum karbonat mide yangısı, hazımsızlık ya da kabızlık gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kullanılan ilaçların bileşimine girer. Ayrıca tablet formundaki ilaçların üretiminde magnezyum karbonat bağlayıcı ve dolgu maddesi olarak kullanılır.
  • Kozmetik sanayinde pudralarda topaklanma önleyici; sabunlarda nem stabilizatörü olarak rol oynar.
  • Halter ve çeşitli atletizm branşlarında sporcuların ellerinin kaymamasını sağlayan tebeşirler magnezyum karbonattan yapılır.
  • Veteriner hekimlikte gastrointestinal rahatsızlıklar için faydalanılan ilaçların bileşimine giren magnezyum karbonat ayrıca kağıt, plastik, cam ve boya sanayinde farklı amaçlarla kullanılmaktadır.[1]

Magnezyum Karbonat Helal midir?

Magnezyum karbonatın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Magnezyum Karbonatın Sağlığa Etkileri

  • Gıda katkı maddesi olarak kullanıldığı miktarlar bakımından magnezyum karbonatın bilinen olumlu ya da olumsuz sağlık etkisi yoktur. Aşağıda belirtilen olumlu sağlık etkileri magnezyum karbonat içeren ilaç ya da takviyelerin kullanılması ile sağlanabilir.
  • Magnezyum karbonat midedeki asitliği nötralize ederek mide yangılarına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca laksatif etki gösteren magnezyum karbonat kabızlık tedavisinde kullanılır.
  • İnsan sağlığı için çok önemli bir mineral olan magnezyumun eksikliği kaslarda kramplara, uykusuzluk, baş ağrısı ve iştah kaybına yol açar. Magnezyum karbonat içeren gıdaların ya da takviyelerin tüketimi vücudun magnezyum ihtiyacını karşılanmasına yardımcı olur.
  • Magnezyum karbonat takviyelerinin kullanımı bazı insanlarda ishal, bulantı ve kusma gibi yan etkilere yol açabilir.

Magnezyum Karbonat Nasıl Üretilir

Magnezyum karbonatın üretimi: Magnezyum karbonat endüstriyel olarak madencilik yoluyla elde edilen doğal magnezitten ya da kimyasal reaksiyon yardımıyla üretilir. Dünyada üretilen magnezyum karbonatın büyük çoğunluğu madencilik yoluyla elde edilmektedir. Doğal magnezit magnezyum karbonat haricinde başka mineraller de içermektedir ve genellikle metalurji ve çelik sanayinde faydalanılan magnezyum oksit üretiminde kullanılır. [2] Kimyasal sentez ile üretimde ise herhangi bir magnezyum tuzu ile sodyum bikarbonat reaksiyona sokulur. Bu şekilde elde edilen çok daha yüksek saflıktaki magnezyum karbonatın gıda katkı maddesi olarak kullanımı daha yaygındır. Reaksiyon sonucu oluşan magnezyum karbonat kristalleri filtrasyonla çözeltiden alındıktan sonra kurutulur, öğütülür ve ambalajlanarak kullanıma hazır hale getirilir.[3]

İlgili Maddeler

Kaynakça