Trabzon Hurması

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Trabzon-hurmasi1.jpg

Trabzon Hurması (Diospyros kaki) abonozgiller familyasından anavatanı Çin olan bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Ülkemizde Cennet Hurması adı ile de tanınan Trabzon Hurması ağacı kültüre alınan en eski bitkilerden biridir ve meyvesinden anavatanı olan Çin’de yüzyıllardır gıda olarak faydalanılmaktadır. Trabzon Hurmaları buruk (kekre) tada sahip olanlar ve olmayanlar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Buruk tada sahip türde olgunlaşmamış Trabzon hurması meyvesinin bileşiminde bulunan tanenli bileşikler meyveye kekremsi bir tat verir. Tanenli bileşiklerin miktarı olgunlaşma ile azalmaktadır. Bu yüzden sofralık olarak tüketilmeden önce meyvenin tam olgunlaşması ve yumuşaması istenir. Buruk olmayan tür ise sertken doğrudan tüketilebilir. Trabzon Hurmasının bileşiminde insan sağlığına olumlu etkileri olan çok çeşitli biyoaktif bileşikler bulunmaktadır. Bu bileşikler beslenme ve sağlık açısından Trabzon Hurmasını çok değerli yapmaktadır [1]

Trabzon Hurması Hakkında Bilgiler

Trabzon Hurması İsminin Anlamı ve Kaynağı: Ülkemizde çok uzun yıllardan beri yetiştirilmekte olan Trabzon Hurması ilk olarak Karadeniz Bölgesinde yetiştirildiği için Trabzon Hurması ismini almıştır. Hurma kelimesi ‘yemiş’ manasına geldiği Farsça’dan dilimize geçmiştir

Trabzon Hurmasının Diğer İsimleri: Trabzon Hurması ülkemizde cennet hurması, amme, Rus hurması, Japon hurması, Batum hurması ve Laz hurması gibi isimler ile bilinmektedir.[2]

Trabzon Hurmasının Latince (bilimsel) İsmi: Diospyros kaki

Trabzon Hurmasının İngilizcesi: Persimmon

Trabzon Hurmasının Dünyada Yetiştiği Yerler: Subtropik bir bitki olan Trabzon Hurması ağacı sıcak ılıman iklime sahip olan yörelerde yetişebilmektedir. Meyvenin en önemli üreticisi aynı zamanda anavatanı olan Çin’dir. İlaveten Güney Kore, İspanya, Japonya ve Brezilya önemli Trabzon Hurması üreticisi ülkelerdir.

Trabzon Hurmasının Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde Trabzon Hurması en fazla Akdeniz Bölgesi olmak üzere, Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ılıman iklime sahip yörelerde yetiştirilmektedir. Adana, İzmir, Mersin ve Hatay son yıllarda en fazla Trabzon Hurması üretilen iller olarak öne çıkmaktadır.

Trabzon Hurmasının Çeşitleri: Trabzon Hurmasının ziraatı yapılan çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Buruk olan çeşitler arasından öne çıkanlar Hachiya, Saijo ve Tamopan’dır. Buruk olmayan çeşitlerden önemlileri Fuyu ve Hanafuyu’dur. Buruk tada sahip olanlar arasında en yaygın çeşit olan Hachiya'nın meyveleri iridir ve olgunlaştığında tatlı ve aromalı bir tada sahiptir. Dünyada en yaygın ziraatı yapılan Trabzon Hurması çeşitlerinden olan Fuyu'nun meyveleri iri, basık ve yuvarlak şekillidir. Meyvenin kabuğu serttir ve turuncu-kırmızı renklidir. Fuyu sofralık kalitesi ve depolanabilme özelliği çok yüksek olan bir çeşittir. [3]

Trabzon Hurmasının Mevsimi: Trabzon Hurmasının hasadı Eylül ayı sonlarında başlar ve Kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Meyve kabuk rengi yeşilden türe özgü renge dönmeye başladığında Trabzon Hurmasının hasad zamanı başlar. Tadı buruk olan türlerde olgunlaşma meyve ağaç üzerinde bekletilerek de yapılabilir.

Trabzon Hurması Helal midir: Trabzon Hurmasının tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur

Trabzon Hurması Hakkında Ayet ve Hadisler:

Trabzon Hurmasının Faydaları

  • Trabzon hurması iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Bir bütün Trabzon Hurması meyvesi (200 g) günlük ihtiyacımız olan diyet lifinin yaklaşık %20’sini sağlar. Trabzon Hurmasının bileşiminde bulunan çözünür ve çözünmez diyet lifleri sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi problemleri önler.
  • Trabzon hurması C vitamini açısından zengin bir meyve olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Trabzon Hurması gibi C vitaminince zengin gıdaların tüketilmesi vücudun bakteriyel ya da viral enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasına katkı sağlar.
  • Bileşiminde bulunan A ve C vitaminleri yanında kateşin ve gallokateşin gibi fenolik bileşikleri içerdiğinden Trabzon hurması tüketimi kanser oluşumu riskinin azalmasına katkı sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Vücutta hücre metabolizmalarının yan ürünü olarak ortaya çıkan ve kanser oluşumuna yol açan serbest radikallerin olumsuz etkisi antioksidan bileşiklerce sınırlanmaktadır. Trabzon hurması içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde vücudun serbest radikallerle daha etkin mücadele etmesine yardımcı olur.
  • Trabzon hurmasında bulunan betulinik asitin tümör oluşumunu engellediği klinik çalışmalarla ortaya konmuştur. Betulinik asit tümor oluşumunu engellemesi yanında mevcut tümörlerin de küçülmesine katkı sağlar.
  • Karoten ve A vitamini bakımından zengin bir meyve olan Trabzon Hurması göz sağlığının korunmasına yardımcı olur [4]

Trabzon Hurmasının Zararları ve Trabzon Hurmasının Yan Etkisi

  • Trabzon hurması özellikle tam olgunlaşmadan tüketildiğinde yapısında bolca bulunan tanenli bileşikler nedeniyle sindirim problemlerine yol açabilir. Mide boşken Trabzon Hurması tüketimi ishal oluşumuna sebep olabilir.
  • Trabzon hurması kan basıncını düşürücü etkiye sahip olduğu için, tansiyonu düşük kişiler tarafından tüketilmemesi tavside edilir.
  • Yapısında tanenli bileşikler ve pektin bulunduğu için Trabzon Hurmasının aşırı tüketimi çok nadir durumlarda mide taşı oluşumuna yol açabilir.

Trabzon Hurması Besin Değeri

100 gram Trabzon Hurması içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 70 kcal
Karbonhidrat 18,59 gr
Yağ 0,19 gr
Protein 0,58 gr
Diyet Lifi 3,60 gr
Vitamin A, C, B6
Mineral Manganez

Trabzon Hurması Nasıl Kullanılır

Trabzon Hurmasının kullanımı: Taze olgun Trabzon Hurması genellikle sofralık meyve olarak tüketilir. Buruk çeşitler kurutulur ve kuru meyve olarak doğrudan tüketime sunulur. Bunlara ilave olarak olgun meyveler püre haline getirilip dondurularak saklanabilir. Dondurulmuş Trabzon Hurması püresi marmelat, jöle, meyve sosu ve kek yapımında kullanılmaktadır.

Trabzon Hurması Nasıl Pişirilir

Trabzon Hurması Yemekleri

Trabzon Hurması Resimleri

Trabzon-hurmasi2.jpg

Trabzon-hurmasi-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Trabzon Hurması

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Trabzon Hurması ürünleri için lütfen tıklayın:

Hurması Halisinden.com'da Trabzon hurması ürünleri

Kaynakça