Şeftali

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Seftali1.jpg

Şeftali (Prunus persica) gülgiller familyasından, anavatanı Çin olan ve ılıman iklimde yetişebilen ağaç ve bu ağacın sert çekirdekli meyvesidir. Şeftali kabuğu genellikle kadifemsi ve hafif tüylüdür. Şeftalinin kırmızı renkli tek bir çekirdeği olup meyve eti sarı ya da beyazımsı bir renge sahiptir. Çok sayıda farklı türü olan şeftali genel olarak serbest çekirdekli (yarma şeftali) ve yapışık çekirdekli olmak üzere iki ayrı tiptedir. Şeftali ile nektarin ticari olarak farklı ürünler olsa da aynı ağaç türüne ait meyvelerdir. Nektarin karakteristik tüysüz kabuğu ve daha az sulu olması ile farklılık gösterir. Şeftalinin bileşiminde yer alan antioksidan özellikli çeşitli polifenolik bileşiklerin kolon ve göğüs kanseri riskini azalttığı klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur.

Şeftali Hakkında Bilgiler

Şeftali İsminin Anlamı ve Kaynağı: Şeftali kelimesi dilimize Farsça'da aynı manada kullanılan 'Şaftalu’ ‘den geçmiştir. Farsça'da şaftalu kelimesi kaba kalın manasına gelen 'şaft' ve erik manasına gelen 'alu' kelimelerinin bileşimi ile oluşmuştur .

Şeftalinin Diğer İsimleri:

Şeftalinin Latince (bilimsel) İsmi: Prunus persica

Şeftalinin İngilizcesi: Peach

Şeftalinin Dünyada Yetiştiği Yerler: Şeftali ılıman iklim meyvesidir. Şeftali ağaçlarının iyi gelişebilmesi için kışlar soğuk, meyvenin olgunlaşması ve tatlanması için yazlar sıcak olmalıdır. Dünyanın en büyük şeftali üretici ülkesi Çin'dir. Toplam üretimin yarısından fazlasının gerçekleştiği Çin'den sonra en fazla şeftali üreten ülkeler İtalya, İspanya ve ABD'dir.[1]

Şeftalinin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde Şeftali Doğu Karadeniz hariç bütün bölgelerde yetişebilmektedir. En fazla şeftali üretimi Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Ayrıca Ege ve Akdeniz bölgelerinde kayda değer miktarda şeftali üretimi vardır. İl bazında en fazla şeftali üretimi yapılan yerler Çanakkale, Mersin ve Bursa'dır.[2]

Şeftali Çeşitleri: Dünyada ve ülkemizde değişik tat ve özelliklere sahip çok sayıda farklı şeftali çeşidi yetiştirilmektedir. Ülkemizde en yaygın yetiştirilen çeşitler arasında Blake, Cardinal, Crest Haven, Elegant Lady ve Spring Lady sıralanabilir. Ülkemizde ziraatı en fazla tercih edilen çeşit olan Blake; Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Bol sulu bir çeşit olan Blake şeftalinin kabuğu sarımsı üzerine serpiştirilmiş kırmız renklidir. Çeşidin hasadı Temmuz ayının ortasından sonra başlar.

Şeftali Helal midir: Şeftalinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Şeftali Hakkında Ayet ve Hadisler:

Şeftalinin Faydaları

  • Şeftali C vitamini açısından nispeten zengin bir meyvedir. Orta büyüklükte bir şeftali tüketmek günlük ihtiyacımız olan C vitaminin yaklaşık %15’ini sağlamaktadır. C vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirici ve serbest radikallerin zararlarını azaltıcı etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Şeftalinin içeriğinde bulunan florür diş ve sağlığı açısından önemli bir mineraldir.
  • Şeftalinin bileşiminde klorojenik asit, kateşin, epikateşin ve gallik asit gibi polifenolik bileşikler bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar bu bileşiklerin göğüs ve kolon kanseri riskini azalttığını ortaya koymuştur.

Şeftalinin Zararları ve Şeftalinin Yan Etkisi

  • Şeftali hassas bünyeye sahip insanlarda ciltte kaşıntı ve kızarıklık ile ortaya çıkan allerjik reaksiyonlara yol açabilir.

Şeftali Besin Değeri

100 gram Şeftalinin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 39 kcal
Karbonhidrat 9,54 gr
Yağ 0,25 gr
Protein 0,91 gr
Diyet Lifi 1,50 gr
Vitamin C, E
Mineral Potasyum


Şeftali Nasıl Kullanılır

Şeftalinin kullanımı: Şeftalinin en yaygın kullanım şekli sofralık meyve olarak doğrudan tüketilmesidir. İlave olarak şeftali evlerde reçel, marmelat ve komposto yapımında; gıda endüstrisinde meyve suyu ve reçel üretiminde kullanılmaktadır.

Şeftali Nasıl Pişirilir

Şeftali Yemekleri

Şeftali Resimleri

Seftali2.jpg

Seftali-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Şeftali

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Şeftali ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da şeftali ürünleri

Kaynakça