"Tereyağı" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (Tereyağı Resimleri)
(Halisinden.com'da Tereyağı)
 
96. satır: 96. satır:
  
 
==Halisinden.com'da Tereyağı==
 
==Halisinden.com'da Tereyağı==
 +
 +
Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı ''Tereyağı'' ürünleri için lütfen tıklayın: <div style="color:Red;">'''[https://www.halisinden.com/Arama?1&kelime=Tereyağı Halisinden.com'da Tereyağı ürünleri]'''</div>
  
 
==Kaynakça==
 
==Kaynakça==

18.26, 30 Haziran 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Tereyağı.jpg

Tereyağı süt yağının fiziksel yolla konsantre edilmesiyle elde edilen ve bileşiminde süt yağı haricinde başka yağ bulunmayan bir süt ürünüdür. Taze ya da fermente süt kreması veya yoğurdun yayıklanmasıyla üretilen tereyağı, genellikle açık sarı renkte, kendine has tat ve kokuya sahip hayvansal bir yağdır. Fiziksel yapı olarak yağ içinde su emülsiyonu olan tereyağı buzdolabı şartlarında katı haldeyken oda sıcaklığında sürülebilir bir yapı kazanır. En yaygın olarak inek sütünden elde edilen tereyağı ayrıca koyun, keçi ya da manda sütünden de üretilebilir. Türk Gıda Kodeksine göre tereyağı en az %80 süt yağı ve en fazla %16 su içermelidir. Doymuş yağ asitlerince zengin bir ürün olan tereyağı, çeşitli sağlık faydalarına sahip kısa zincirli bütirat yağ asidi içerir. Kalorisi ve kolesterol içeriği yüksek bir gıda olan tereyağı A vitaminin iyi bir kaynağıdır. Kullanıldığı gıdaların lezzetini arttıran tereyağı ölçülü tüketilmesi durumunda olumsuz sağlık etkilerine yol açmaz.

Tereyağı Hakkında Bilgiler

Tereyağı İsminin Anlamı ve Kaynağı: Tereyağ kelimesi Türkçe sözlüklerde sütten çıkarılmış taze yağ olarak tanımlanmaktadır. Tereyağı kelimesindeki tere- öneki Farsça "taze, yaş" anlamındaki "tare" kelimesinden alıntılanmıştır.

Tereyağının Diğer İsimleri:

Tereyağının İngilizcesi: Butter

Tereyağının Dünyada Üretildiği Yerler: Tereyağının dünyada en fazla üretildiği ülkeler Hindistan, ABD, Çin, Rusya ve Brezilya’dır.[1]

Tereyağının Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizin her bölgesinde bulunan yüksek kapasiteli süt fabrikaları ile küçük ölçekli üreticiler tereyağı üretmektedir. Dünyada genellikle süt kremasından elde edilen tereyağı ülkemizde küçük ölçekli işletmelerde ya da evlerde yoğurdun yayıklanmasıyla da üretilmektedir. Tereyağı üretiminde öne çıkan illerin başında Trabzon gelmektedir.

Tereyağı Çeşitleri: Tereyağı kullanım şekline ya da içeriğine bağlı olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Kahvaltılık tereyağı: pastörize kremadan elde edilen ve starter kültür ilavesiyle özel tat ve koku kazandırılan tereyağı.
  • Mutfaklık tereyağı: Krema ya da yoğurttan elde edilen, gerektiğinde kültür ilavesi yapılan tuzlu ya da tuzsuz tereyağı.
  • Sadeyağ: 60°C’yi geçmeyen sıcaklıkta eritilip, tortu ve sudan arıtılmış en az %99 süt yağı içeren tereyağı.
  • Yayık tereyağı: Yoğurdun yayıklanmasıyla elde edilen ağırlıkça %80-90 süt yağı içeren tereyağı.
  • Çeşnili tereyağı: Tereyağına baharat, meyve, sebze veya diğer gıda maddeleri katılarak çeşnilendirilmesi ile elde edilen ağırlıkça en az %75 süt yağı içeren tereyağı.

Ayrıca tereyağı tuz içermesine bağlı olarak tuzsuz, az tuzlu (%0,5-0,6), standart tuzlu (%0,8-1,0) ve ekstra tuzlu (%2) olmak üzere gruplandırılır.

Tereyağı Helal midir: Tereyağının tüketilmesinde dini açıdan sakınca yoktur.

Tereyağı Hakkında Ayet ve Hadisler: Peygamber Efendimizin (SAV) tereyağı sevdiği rivayet edilmektedir. Bir Hadisi Şerif’te Efendimizin Sizlere sinameki ve sennût’u (tereyağı, bal, hurma ve kimyon) tavsiye ederim. Zira bunlar, sâm’dan (ölümden) başka birçok derde devadır buyurmuştur.[2]

Tereyağının Faydaları

  • Tereyağı %80 civarı süt yağı içeren A vitamini bakımından zengin yüksek kalorili hayvansal bir yağdır. Ayrıca bileşiminde çeşitli sağlık faydaları olduğu bilinen konjuge linoleik asit ve bütirat bulunmaktadır. Ölçülü olmak kaydıyla tereyağı tüketimi çeşitli sağlık faydaları sağlamaktadır.
  • A vitamini bağışıklık sistemi, göz ve cilt sağlığı için düzenli olarak alınması gereken bir vitamindir. 20 gram tereyağı tüketimi günlük ihtiyacımız olan A vitaminin yaklaşık %15’ini sağlar.
  • Deneysel çalışmalar tereyağda bulunan konjuge linoleik asitin enflamasyonu ve bazı kanser türlerinin riskini azaltıcı etki gösterdiğini ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
  • Tereyağı sindirim sistemi sağlığını destekleyen ve enflamasyonu önleyen kısa zincirli bütirat yağ asiti bakımından zengin bir gıda kaynağıdır. Ayrıca bazı çalışmalarda bütiratın metabolizmayı hızlandırdığı ve insülin hassasiyetini arttırdığı ortaya konulmuştur.[3]

Tereyağının Zararları ve Tereyağının Yan Etkisi

  • Tereyağı yüksek kalorili bir gıda olduğu için sınırlı miktarda tüketilmelidir; aksi takdirde kilo artışına yol açar.
  • Her ne kadar tereyağı az miktarda protein içerse de süt alerjisi olanların tereyağı tüketiminde dikkatli olması tavsiye edilir.
  • Ölçülü miktarda tüketildiğinde kalp sağlığına faydalı olan tereyağının fazla miktarda tüketimi kalp hastalıkları riskini artırabilir. Tereyağı gibi doymuş yağ asitleri bakımından zengin gıdaların fazla tüketimi kalp sağlığına olumsuz etki yapabilir. Örneğin yapılan bir çalışmada günlük 50 gr tereyağı tüketiminin kalp hastalığı risk faktörlerinden olan LDL (kötü) kolesterol seviyesini yükselttiği belirlenmiştir.
  • Fazla miktarda tereyağı tüketimi uzun vadede tip-2 diyabet riskini artırabilir. Kan yağ seviyesinin sürekli yüksek olması vücutta insülin üretimine etkide bulunarak diyabete yol açabilir.

Tereyağının Besin Değeri

100 gram tereyağının içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 716 kcal
Karbonhidrat 0,1 gr
Yağ 81 gr
Protein 0,9 gr
Diyet Lifi 0 gr
Vitamin A
Mineral Az miktarda

Tereyağı Nasıl Kullanılır

Tereyağının kullanımı: Tereyağı kahvaltılık olarak doğrudan tüketilmesi yanında evlerde yemek, çorba ve tatlıların hazırlanmasında ve gıda sanayinde çeşitli gıda maddelerinin üretilmesinde kullanılır.

Tereyağı Nasıl Yapılır

Endüstriyel tereyağı üretimi: İşletmeye alınan çiğ süt filtrelerden geçirilerek kaba kirlerinden arındırıldıktan sonra seperatör yardımıyla kreması alınır. Sonraki aşamada kremadaki mikroorganizmaların öldürülmesi ve kaliteyi olumsuz etkileyen enzimlerin inaktif hale getirilmesi için pastörizasyon işlemi uygulanır. Isıl işlemi takiben krema soğutulup olgunlaşma tanklarına alınır ve 7 C’de bir kaç saat bekletilir. Kremanın asitliği yüksekse uygun bir nötürleyici kullanılarak nötralizasyon işlemi yapılır. Daha sonra kremanın yağ oranı su ve yağsız süt ilavesi ile %30-35’e düşürülür. Tereyağında istenen lezzet ve aromanın oluşması için kremaya starter kültür ilavesi yapılır ve 10-16 saat beklenir. Starter kültürler asetoin ve diasetil oluşturarak tereyağının lezzetini arttırır ve aroma bozucu diğer mikroorganizmaları inhibe ederek ürünün dayanıklılığını arttırır. Yayıklara alınan krema mekanik etki ile çalkalanır ve yağ globüllerinin bir araya gelmesi temin edilerek tereyağı oluşumu sağlanır. Daha sonra tereyağından yayık altı artıklarını uzaklaştırmak için yıkama işlemi yapılır. En son aşamada tereyağı paketlenerek soğuk zincirde tüketiciye ulaştırılır.[4]

Tereyağı Nasıl Pişirilir

Tereyağı Yemekleri

Tereyağı Resimleri

Tereyağı2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Tereyağı

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Tereyağı ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Tereyağı ürünleri

Kaynakça