Tahin

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tahin1.jpg

Tahin kabuklarından ayrılmış susam tohumlarının kavrulduktan sonra öğütülmesi ile elde edilen koyu sıvı bir gıdadır. Tahin yüksek protein içeriği ve çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin bir kaynak olması yanında; omega-3, omega-6 yağ asitleri içermesi ile özellikle vegan ve vejeteryan diyetlerinde bulunması tavsiye edilen bir üründür. Tahin ayrıca kalp sağlığına katkı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ülkemizde tahin en fazla tahin helvası üretiminde kullanılmaktadır. Tahin pekmezle karıştırılarak tüketildiği gibi pastacılık ve fırıncılık sektöründe çeşitli ürünlerin elde edilmesinde kullanılır.

Tahin Hakkında Bilgiler

Tahin İsminin Anlamı ve Kaynağı: Tahin kelimesi koyu sıvı halde öğütülmüş susam anlamında kullanılmaktadır. Arapça’dan dilimize geçen tahin kelimesi bu dilde öğütme sözcüğünün sıfatıdır.

Tahinin Diğer İsimleri: Tahan

Tahinin İngilizcesi: Tahini, sesame paste

Tahinin Dünyada Üretildiği Yerler: Dünya tahin üretiminin büyük çoğunluğu Türkiye, Hindistan, Yunanistan ve Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirilmektedir.

Tahinin Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizin dört bir yanında küçük işletmelerde geleneksel taş değirmenlerle ya da entegre tesislerde tahin üretimi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı envanterine göre ülkemizde 200 civarında işletme yılda 140.000 ton tahin üretmektedir. Antalya, Mersin ve Konya tahin üretimi denildiğinde ilk akla gelen illerimiz arasındadır. Son yıllarda yerli susam üretimi iç tüketimi karşılamadığından tahin üretiminde yer yer ithal susam kullanılmaktadır.

Tahin Çeşitleri: Ülkemizde iki farklı çeşit tahin elde edilmektedir. Üretimi esnasında susam tanelerinin kabuğu tamamen soyulursa normal tahin, kısmi olarak soyulursa esmer tahin elde edilir. Ayrıca son yıllarda tahine pekmez ve bal gibi maddelerin ilavesi ile tahinli yeni gıdalar üretilerek piyasaya sürülmüştür.

Tahin Helal midir: Tahinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Tahin Hakkında Ayet ve Hadisler:

Tahinin Faydaları

  • Tahin içerdiği omega-3 doymamış yağ asitleri sayesinde kalp dostu bir gıda maddesidir. Tahin tüketimi kalp hastalığı ve inme riskini azaltıcı etkide bulunur.
  • Tahinde bulunan bakır, selenyum, demir ve çinko mineralleri bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Sesamin ve sesamol gibi antioksidan maddelerce zengin bir gıda olan tahin yaşlanmayı geciktirici ve hormonlara bağlı olarak gelişen kanserlerinin riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

Tahinin Zararları ve Tahinin Yan Etkisi

  • Tahin yüksek miktarda yağ içerdiğinden kalorisi yüksek bir gıdadır. Fazla tüketimi kilo artışlarına yol açabilir. Özellikle obez ya da aşırı kilolu kişilerin tahin gibi yüksek kalorili gıdaladan kaçınması gerekir.
  • Ceviz, fındık gibi kuruyemişlere alerjisi olanların susama karşı alerjik olma ihtimalleri yüksek olduğundan; bu kişilerin sınırlı miktarda tahin tüketmesi tavsiye edilir.
  • Kan glukoz seviyesine etki ettiğinden diyabetlilerin kontrollü olarak tahin tüketmesi gerekmektedir.

Tahinin Besin Değeri

100 gram tahinin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 595 kcal
Karbonhidrat 3,00 gr
Yağ 53,76 gr
Protein 17,00 gr
Vitamin B1, B2, B3
Mineral Fosfor, Demir, Manganez

Tahin Nasıl Yapılır

Tahinin üretimi: Tahin üretiminde öncelikli olarak susamlar temizlenir. Daha sonra susam kabukları tuzlu su yardımı ile soyulur; eğer esmer tahin elde edilecekse kabuk soyma işlemi kısmi olarak gerçekleştirilir. Esmer tahin eldesinde susamların yarısının kabukları soyulmadan üretim işlemlerine devam edilir. Kabuğu soyulmuş susamlar kolay öğütülebilmesi ve tahine özgü tadı vermesi için 100-150 ○C sıcaklıkta 2,5-3 saat kavrulur. Kavurma sonrasında dinlendirilerek soğutulan susam taneleri değirmenlerde öğütülerek akışkan macun halindeki tahin elde edilir.

Tahin Yemekleri

Tahin Resimleri

Tahin2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Tahin

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Tahin ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da tahin ürünleri

Kaynakça