"Matcha Çayı" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k (Matcha Çayı Hakkında Bilgiler)
k (Matcha Çayı Hakkında Bilgiler)
13. satır: 13. satır:
 
'''Çayın İngilizcesi:''' Matcha tea
 
'''Çayın İngilizcesi:''' Matcha tea
  
'''Matcha Çayının Dünyada Üretildiği Yerler:''' Matcha çayı dünyada en fazla Japonya, Çin ve Güney Kore’de üretilmektedir. Matcha çayının son yıllarda artan popülaritesi Hindistan, ABD ve İsviçre’ merkezli büyük çay şirketlerinin matcha çayı piyasasına girmesine neden olmuştur.
+
'''Matcha Çayının Dünyada Üretildiği Yerler:''' Matcha çayı dünyada en fazla Japonya, Çin ve Güney Kore’de üretilmektedir. Matcha çayının son yıllarda artan popülaritesi Hindistan, ABD ve İsviçre merkezli büyük çay şirketlerinin matcha çayı piyasasına girmesine neden olmuştur.
  
 
'''Matcha Çayının Türkiye'de Üretildiği Yerler:''' Ülkemizde çay yetiştiriciliğinin merkezi kabul edilen Rize’de matcha çayı üretimi yapılmaktadır.
 
'''Matcha Çayının Türkiye'de Üretildiği Yerler:''' Ülkemizde çay yetiştiriciliğinin merkezi kabul edilen Rize’de matcha çayı üretimi yapılmaktadır.

20.19, 21 Mayıs 2019 tarihindeki hâli

Matcha.jpg

Matcha Çayı güneşten korunaklı yerlerde yetiştirilen çay bitkisinin (Camellia sinensis) filizlerinin çok ince öğütülmesi ile elde edilen bir çeşit yeşil çaydır. İlk olarak Çin’de üretilmeye başlamakla birlikte dünyaya Japonya’dan yayılmıştır. Yeşil çay pudrası şeklinde nitelendirilebilecek matcha çayının üretimi için çay bitkisinin üstü hasattan 3-4 hafta önce örtülür ve filizler genellikle elle toplanır. Siyah ve yeşil çay hazırlanmasında demleme işlemi yapılıp çaydaki kateşin, kafein gibi biyoaktif özelliklere sahip bileşenlerin suya geçmesi sağlandığından; içildiğinde sadece çaydan sıcak suya geçen maddeler vücuda alınır. Pudra gibi toz halindeki matcha çayı kaynar suya ilave edilerek hazırlanıp içildiğinde ise çay yapraklarının tamamı tüketilmiş olur. Matcha çayı ayrıca dondurma, çikolata ve tatlı gibi çeşitli gıda maddelerine eklenerek de kullanılmaktadır. Sağlık faydaları nedeniyle dünyada ve ülkemizde popülerliği giderek artan Matcha çayı ülkemizde de üretilmektedir. Antioksidan deposu olan matcha çayı enflamasyonu önleyici, kolesterol düşürücü, metabolizmayı hızlandırıcı, kilo koruma/vermeyi destekleyici ve kronik hastalıkların riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

Matcha Çayı Hakkında Bilgiler

Matcha Çayı İsminin Anlamı ve Kaynağı: Matcha kelimesi Japonca’da ovmak anlamındaki matsu ve çay anlamındaki cha kelimelerinin birleşimi ile meydana gelmiştir. Dilimize matcha kelimesi değişmeden geçmiştir. Bazı kaynaklarda[1] matcha çayı Türkçeleştirilerek yeşil çay pudrası olarak kullanılmaktadır.

Matcha Çayının Diğer İsimleri: Yeşil çay pudrası

Çayın İngilizcesi: Matcha tea

Matcha Çayının Dünyada Üretildiği Yerler: Matcha çayı dünyada en fazla Japonya, Çin ve Güney Kore’de üretilmektedir. Matcha çayının son yıllarda artan popülaritesi Hindistan, ABD ve İsviçre merkezli büyük çay şirketlerinin matcha çayı piyasasına girmesine neden olmuştur.

Matcha Çayının Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde çay yetiştiriciliğinin merkezi kabul edilen Rize’de matcha çayı üretimi yapılmaktadır.

Matcha Çayı Türleri: Matcha çayı değirmenlerde öğütülerek toz haline getirilmiş bir çeşit yeşil çaydır. Japon matcha çayı üç farklı kalitede bulunur.

  • Seromoni kalite matcha çayı: En yüksek kaliteli matcha çayıdır ve kaynaklarda Japonya haricinde bulunmasının zor olduğu belirtilmektedir. Granitten yapılma taş değirmenlerde öğütülerek elde edilir ve çok pahalıdır.
  • Üstün kaliteli matcha çayı: Çay yapraklarının taze filizlerinden hazırlanan antioksidan ve mineral madde içeriği yüksek matcha çayıdır.
  • İngrediyen kalitesinde matcha çayı: Üç grup matcha çayı arasında en düşük kaliteli ve en uygun fiyatlı olanıdır. Çay olarak kullanılması yanında dondurma, çikolata ve tatlı gibi yiyeceklere ingrediyen olarak da ilave edilir.

Matcha Çayı Helal midir: Matcha çayının tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Çay Hakkında Ayet ve Hadisler:

Matcha Çayının Faydaları

  • Matcha çayı kateşinler gibi antioksidan özellikli bileşikler bakımından zengindir. Yapılan çalışmalarda[2] matcha çayının yeşil çaydan en az üç kat daha fazla kateşin ihtiva ettiği belirlenmiştir. Matcha çayındaki antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlarından korur, enflamasyonu ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Kafein içeriği yüksek matcha çayının tüketilmesi dikkati arttırır, hafızayı güçlendirir ve tepki süresini kısaltır.
  • Matcha çayının etken maddelerinden epigallokateşinler kolesterol seviyesi gibi kalp hastalıkları risk faktörlerini azaltıcı etkiye sahiptir. Gözlemsel çalışmalar matcha çayı tüketiminin kalp hastalıkları ve felç riskini azalttığını ortaya çıkarmıştır.
  • Metabolizmayı hızlandırıcı etki gösteren matcha çayı kilo vermeye/korumaya yardımcı olur.
  • Bileşiminde bulunan teanin rahatlatıcı; kafein ise odaklanmayı sağlayıcı olarak işlev gördüğünden matcha çayı tüketimi odaklanma ve rahatlamayı aynı zamanda temin eder.

Matcha Çayının Zararları ve Matcha Çayının Yan Etkisi

  • Kayda değer miktarda kafein içeren matcha çayının az miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Fazla miktarda matcha çayı içilmesi durumunda kafeinden kaynaklanan başağrısı, uykusuzluk, asabiyet gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı insanlarda matcha çayı tüketimi sonrası iç bulantısı, kusma, ishal ve mide bozukluğu gibi sindirim rahatsızlıkları da görülebilir. Aşırı miktarda matcha çayı tüketiminde aritmi, endişe hissi ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
  • İçeriğinde yer alan kafein sinir sistemini uyarıcı etki gösterdiğinden aynı etkiyi gösteren ilaçları (efedrin ve amfetamin grubu ilaçlar) kullananların matcha çayından uzak durmaları gerekir. Aksi takdirde kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi yan etkiler gözlenebilir.
  • Hamile ve emziren kadınların matcha çayı tüketimini sınırlaması tavsiye edilir.

Matcha Çayının Besin Değeri

100 gram Matcha çayının içindekiler[3]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 475 kcal
Karbonhidrat 50 gr
Yağ 0 gr
Protein 12,50 gr
Diyet Lifi 25 gr
Vitamin C
Mineral Demir, kalsiyum, potasyum

Matcha Çayı Nasıl Yapılır

Matcha çayının üretimi: Matcha çayı üretiminde kullanılacak çay bitkisinin üstü hasattan 3-4 hafta önce örtülerek güneşten korunur. Geleneksel üretimde elle toplanan çay filizleri üretim tesisinde ilk olarak buharla muamele edilir. Buhar uygulaması işleminin amacı yapraklarda oksitlenmeyi engellemek ve parlak yeşil rengin korunmasını sağlamaktır. Daha sonra çay yaprakları hava püskürtücüleri kullanılarak kurutulur, ezilerek küçük parçalar ayrılır, karışımdaki sap kısımları uzaklaştırılır ve kalitesine göre sınıflandırılır. Üretimin son aşamasında çaylar taş değirmenlerde çok ince toz haline gelecek şekilde öğütülerek matcha çayı elde edilir.[4]

Matcha Çayı Yemekleri

Matcha Çayı Resimleri

Matcha-çayı.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Matcha Çayı

Kaynakça