Lokum

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 08.10, 13 Ocak 2019 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Lokum)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Lokum1.jpg

Lokum şeker, nişasta, su ve meyve asitinin pişirilemesi ile hazırlanan ülkemize özgü geleneksel bir şekerleme türüdür. Kaynaklara göre 15. yüzyıldan bu yana Anadolu’da bilinen lokum eski zamanlarda tatlılık verici olarak pekmez ve bal; kıvam verici olarak un kullanımı ile üretilmiştir. Daha sonraları kristal şeker ve nişastanın Anadolu’da bilinmeye başlanmasıyla lokum üretiminde bu hammaddelerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Lokum üretiminde temel bileşenler ile birlikte kuruyemiş, hindistan cevizi tozu, meyve özleri, kakao, susam, çiçek yaprakları, kaymak, damla sakızı ve renklendiriciler kullanılarak ürün çeşitliliği sağlanmaktadır. Karbohidrat bakımından zengin olan lokum enerji verici bir şekerlemedir.

Lokum Hakkında Bilgiler

Lokum İsminin Anlamı ve Kaynağı: Lokum kelimesi Osmanlıca’da boğaz rahatlatan anlamında kullanılan Rahat ul-hulküm deyiminden türetilmiştir.[1]

Lokumun Diğer İsimleri:

Lokumun İngilizcesi: Turkish delight

Lokumun Dünyada Üretildiği Yerler: Ülkemize ait geleneksel bir ürün olan lokum Yunanistan, Romanya ve ABD gibi ülkelerde bulunan işletmelerde üretilmekte ve loukoumi, rahat, Turkish delight gibi isimler ile pazarlanmaktadır.

Lokumun Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde lokum üretiminde akla ilk gelen merkezler Afyon ile Safranbolu’dur. Günlük yaklaşık yüz ton lokum üretilen Afyon’da 40 civarında üretici firma bulunmaktadır

Lokum Çeşitleri: Lokum üretiminde formülasyona eklenen çeşni ve renk verici maddelerle farklı tat, lezzet ve renge sahip çok sayıda çeşit elde edilir. Kullanılan çeşni verici maddelere örnek olarak kuruyemişler (ceviz, antep fıstığı, badem, fındık), baharatlar (nane, safran, zencefil, tarçın,karanfil), meyve şekerlemeleri/aromaları (vişne, çilek, portakal, kayısılı, limon, nar), çiçek yaprakları (gül) damla sakızı, çöğen, kakao, çikolata, susam, haşhaş tohumu, hindistan cevizi tozu ve lokum kaymağı sayılabilir. Gıdada kullanımına izin verilen renk verici maddeler kullanılarak farklı renklerde lokumlar üretilir. Lokum ayrıca hazırlama yöntemi ve dokusuna bağlı olarak kuş lokumu, çifte kavrulmuş lokum gibi isimler ile bilinen farklı çeşitlerde üretilir.

Lokum Helal midir: Lokumun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Lokum Hakkında Ayet ve Hadisler:

Lokumun Faydaları

  • Lokum şeker ve nişasta kullanılarak üretildiği için karbohidrat bakımından zengin olup enerji verici bir tatlıdır. Ayrıca farklı lokum çeşitleri elde etmek için formülasyona eklenen kuruyemiş vb çeşnilerden kaynaklanan sağlık faydaları olabilir.

Lokumun Zararları ve Lokumun Yan Etkisi

  • Lokum yüksek kalorili bir gıda olduğundan fazla tüketimi kilo artışına yol açabilir.
  • Yapışkan ve yumuşak yapılı olan lokum diş aralarında kalarak diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle lokum tüketiminden sonra dişlerin fırçalanması tavsiye edilir.

Lokumun Besin Değeri

100 gram lokumun (sade) içindekiler[2]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 359 kcal
Karbonhidrat 89,28 gr
Yağ 0,19 gr
Protein 0,13 gr
Diyet Lifi 0 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Az miktarda

Lokum Nasıl Yapılır

Lokumun üretimi: Geleneksel lokum üretiminin ilk aşamasında temel hammaddelerden su, nişasta ve şeker pişirilir, pişirme devam ederken son ürünün şekerlenmesini önlemek için ortama sitrik ya da tartarik asit ilave edilir. Pişirme işleminden sonra lokuma lezzet, aroma ve renk vermek için çeşni ya da renk maddeleri ilave edilir. Daha sonra soğutularak tahta tepsilere dökülen lokum dinlendirilerek şekil alması sağlanır. Pudra şekeri veya hindistan cevizi tozuna bulanan lokumlar özel lokum bıçakları ile kesilerek şekil verilir ve ambalajlanarak satışa sunulur. [3]

Lokum Yemekleri

Lokum Resimleri

Lokum2.jpg Lokum3.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Lokum

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da Lokumun en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Fındıklı, Cevizli, Bademli, Antep Fıstıklı ve Leblebili Lokumlar: Glikoz şurubu, yapay tatlandırıcı, kimyasal koruyucu katkı maddeleri kullanılmadan geleneksel yöntemlerle üretilen bu atıştırmalık lokum damaklarınızda ev yapımı eski lokumların tadını verecek.
Manisa Mesir Macunlu Lokum: Geleneksel yöntemlerle glikoz şurubu, yapay tatlandırıcı, kimyasal koruyucu katkı maddeleri kullanılmadan 41 çeşit baharat ve şifalı ottan üretilen hediyelik ve ikramlık kutuda mesir macunu lokumu bedeni ve zihni güçlendirir ve vücudun genel fizyolojik faaliyetlerini iyileştirir.

Kaynakça

  1. Doyuran, S.D. ve ark. Geleneksel Gıdalardan Lokumun Üretimi ve Özellikleri. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, s: 334-342 2004
  2. http://www.turkomp.gov.tr/food-lokum-sade-istanbul-644
  3. https://gidateknolojisi.wordpress.com/tag/lokum-uretim-asamalari/