Kakao

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12.26, 25 Haziran 2019 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Kakao)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kakao1.jpg

Kakao (Theobroma cacao) Ebegümecigiller familyasından anavatanı Güney Amerika olan bir ağaçtır. Kakao ağacının dalları üzerinde gelişen uçları sivri küçük kavun şeklindeki meyveleri olgunlaştığında parlak sarı ile koyu mor arasında bir renk alır. Kakao ağacının ticari öneme sahip olan kısmı meyvenin içinde bulunan çekirdekleridir. Her bir meyve içinde yaklaşık 50 civarında oval şekilli çekirdek bulunur. Meyvenin içinden çıkarılan 2,5 cm uzunluğunda oval şekilli çekirdekler beyaz yapışkan bir pulp ile kaplıdır. Fermente edilip kurutulan kakao çekirdekleri daha sonra çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra çikolatanın temel bileşenleri olan kakao kitlesi ya da kakao yağı ve tozu elde edilir. Kakao içerdiği antioksidan etkili fenolik bileşiklerle damarların fonksiyonlarını iyileştirici ve tansiyonu düşürücü etki göstererek kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kakao Hakkında Bilgiler

Kakao İsminin Anlamı ve Kaynağı: Kakao Fransızca’da Orta Amerika'ya özgü bir bitki ve çikolata yapımında kullanılan tohumu anlamında kullanılan cacao kelimesinden dilimize geçmiştir.

Kakaonun Diğer İsimleri: Hint bademi

Kakaonun İngilizcesi: Cocoa

Kakaonun Dünyada Üretildiği Yerler: Kakaonun anavatanı tropikal Amazon havzası olmakla birlikte günümüzde en fazla üretim Afrika kıtasında yapılmaktadır. Dünyanın en fazla kakao üretimi yapan ülkeleri Fildişi Sahilleri, Gana, Endonezya, Kamerun ve Nijerya’dır.

Kakaonun Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde kakaonun ticari yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Kakao Çeşitleri: Dünyada ticari ziraatı yapılan farklı özelliklerde çok sayıda kakao çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler Forastero, Criollo, and Trinitario isimleri verilen üç gruba ayrılmışlardır. Ticari üretimde en fazla kullanılan Forastero çeşidi iken; Criollo en nadir ve pahalı olup diğer kakaolarla karşılaştırıldığında daha aromatik ve acılığı daha azdır. [1]

Kakao Helal midir: Kakaonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Kakao Hakkında Ayet ve Hadisler:

Kakaonun Faydaları

  • Kakao çeşitli sağlık faydaları olan antioksidan bileşikler bakımından en zengin gıdalardan birisidir. Kakaodaki antioksidanlar enflamasyonu azaltır, tansiyonu düşürücü etkide bulunur ve kan damarlarının fonksiyonlarını iyileştirerek kalp krizi ve felç gibi kalp hastalıklarının riskini azaltır.
  • Yapılan araştırmalar kakao flavanol bileşiklerinin beyine olan kan akışını iyileştirerek Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur.
  • Kakaoda bulunan antioksidan etkili bileşikler serbest radikallerin vücuttaki hasarlarını azaltarak kronik hastalıklara karşı korunmamıza yardım eder ve yaşlanma etkilerini sınırlar.
  • Kakao tüketimi vücutta serotonin düzeyini yükselterek stresi ve depresyonun olumsuz etkilerini azaltarak psikolojik sağlığa fayda sağlar.
  • Deneysel araştırmalarda kakaodaki polifenolik bileşiklerin karbohidrat sindirimini yavaşlattığı, insülin hassasiyetini arttırdığı ve tip-2 diyabeti önleyici etki gösterdiği belirlenmiştir. [2]

Kakaonun Zararları ve Kakaonun Yan Etkisi

  • Kakaonun tüketimi genellikle güvenlidir, bununla birlikte bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir, migreni tetikleyebilir ve kabızlığa yol açabilir.
  • Kakao kafein bakımından zengin bir gıda olduğundan fazla miktarda kakao tüketimi kafeinle ilgili bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Aşırı kafein sinirlilik, uykusuzluk, kalp atışının hızlanması gibi yan etkiler yapabilir. Ayrıca kafein gözdeki basıncı arttırabileceğinden glukoma hastalarının kakao içeren gıdaları tüketmekte aşırıya kaçmaması gerekir.
  • Fazla miktarda kakao tüketimi kanın pıhtılaşmasını yavaşlatıcı etki göstereceğinden kan hastalığı olanların kakao alımında dikkatli olması tavsiye edilir.[3]

Kakaonun Besin Değeri

100 gram Kakaonun (kakao tozu) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 228 kcal
Karbonhidrat 57,90 gr
Yağ 13,70 gr
Protein 19,60 gr
Diyet Lifi 33,20 gr
Vitamin B2
Mineral Manganez, Bakır, Magnezyum, Demir

100 gram Kakaonun (kakao yağı) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 884 kcal
Karbonhidrat 0 gr
Yağ 100 gr
Protein 0 gr
Diyet Lifi 0 gr
Vitamin K
Mineral Az miktarda

Kakao Nasıl Yapılır

Kakaonun üretimi: Hasat edilen kakao meyvesinin çekirdekleri çıkarılarak fermentasyona tabi tutulur ve güneş altında kurutulur. Fabrikaya getirilen kakao çekirdekleri öncelikle temizlenerek yabancı maddelerden arındırılır. Daha sonra çekirdekler kavrulur ve kırılarak kabuklarından ayrılır. Kabuklarından ayrılan kakao çekirdekleri ezme makineleri kullanılarak ezilir ve sıvı halde kakao kitlesi elde edilir. Kakao kitlesi doğrudan çikolata üretiminde kullanılabilir bir ara üründür. Renginin iyileştirilmesi ve acılığının azaltılması için kakao kitlesine ya da kabukları ayrılmış çekirdeklere alkalizasyon uygulanır. Oda sıcaklığında katılaşan kakao kitlesi preslenerek kakao yağı elde edilir. Yağı alınmış kakao daha sonra kırılır ve parçacık boyutu küçültülerek kakao tozu üretilir. [4]

Kakao Yemekleri

Kakao Resimleri

Kakao-agac.jpg Kakao-meyve.jpg Kakao-cekirdek.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Kakao

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Kakao ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Kakao ürünleri

Kaynakça