Ihlamur

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 12.13, 25 Haziran 2019 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Ihlamur)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ihlamur1.jpg

Ihlamur ıhlamurgiller familyasından anavatanı kuzey yarımküre olan bir ağaç ve bu ağacın kurutulduktan sonra bitkisel çay olarak kullanılan çiçekleridir. Ihlamur Tillia cinsine ait farklı tür ağaçların ortak ismi olup ılıman iklimlerde yetişmektedir. Ihlamurlar genellikle kalp şeklinde yaprakları ve beyazımsı sarı renkli çiçekleri olan sık dallı ve geniş tepeli büyük ağaçlardır. Ihlamurun çiçekleri kadar odunu da ekonomik değere sahiptir ve oymacılık ve çeşitli müzik aletlerinin yapımında kullanılır. İlave olarak ıhlamur arıcılık açısından önemli bir nektar kaynağıdır. Bitkisel çay olarak tüketilen ıhlamur halk hekimliğinde uzun yıllardır soğuk algınlığına karşı kullanılmaktadır. Ayrıca ıhlamur çayının yatıştırıcı, stres ve kaygı giderici, soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan semptomları iyileştirici etkileri bulunmaktadır.

Ihlamur Hakkında Bilgiler

Ihlamur İsminin Anlamı ve Kaynağı: Ihlamur kelimesi Yunanca’da "çiçekleri tıpta kullanılan bir ağaç, tilia" anlamında kullanılan flamuri kelimesinden değişerek dilimize geçmiştir.

Ihlamurun Diğer İsimleri: Filambur, illamur

Ihlamurun Latince (bilimsel) İsmi: Tillia türüne bağlı çok sayıda tür bulunmaktadır, ülkemizde yetişen türler:Tilia tomentosa, Tilia platyphyllos Tilia rubra.

Ihlamurun İngilizcesi: Linden, basswood

Ihlamurun Dünyada Yetiştiği Yerler: Ihlamur ağaçları kuzey yarımkürenin ılıman iklime sahip tüm bölgelerinde yetişmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya farklı tür ıhlamur ağaçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ihlamurlar bazı bölgelerde doğal olarak yetişirken bazı bölgelerde kültür/süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Ihlamurun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde yetişen türlerden Gümüşi ıhlamur, Batı Karadeniz ve Marmara, Kafkas ıhlamuru Doğu Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu ve büyük yapraklı ıhlamur Trabzon ve Kaz Dağlarında yetişmektedir. Kurutulup bitkisel çay olarak kullanılan ıhlamur en fazla Bursa, İstanbul, Sakarya ve Balıkesir’de üretilmektedir.[1]

Ihlamurun Türleri: Dünyada 30’dan fazla ıhlamur türü bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen türler Gümüşi (Tilia tomentosa), Kafkas (Tilia rubra) ve büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyphyllos),

Ihlamurun Mevsimi: Bitkisel çay olarak kullanılan ıhlamur çiçekleri Haziran ve Temmuz aylarında hasat olgunluğuna gelerek toplanır.

Ihlamur Helal midir: Ihlamurun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Ihlamur Hakkında Ayet ve Hadisler:

Ihlamurun Faydaları

  • Ihlamur çiçeklerinin bileşiminde çeşitli sağlık faydaları olan tanen, flavonoid, saponin ve uçucu yağ gibi biyoaktif özellikli maddeler bulunmaktadır.
  • Soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklarda en fazla müracaat edilen bitki çayı ıhlamurdur. Halk hekimliğinde soğuk algınlığı ile ortaya çıkan semptomlara karşı ıhlamur çayının içilmesi tavsiye edilir. Sıcak ıhlamur çayı öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelir ve burun tıkanıklığını giderici etki gösterir.
  • Ihlamur çayı sinir sistemini olumlu yönde etkileyerek kaygı ve stresi azaltır. Stresli zamanlarda ıhlamur çayının içilmesi rahatlama sağlar.
  • Ihlamur yapısındaki antioksidan özellikli bileşikler yardımıyla vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak kronik hastalık riskini azaltır.
  • Ihlamur çayında bulunan etken maddelerden olan kumarik asit terletici özelliği ile grip gibi ateşli hastalıklarda kişinin terleyerek ateşinin düşmesine yardımcı olur.

Ihlamurun Zararları ve Ihlamurun Yan Etkisi

  • Ihlamur çayı normal tüketimde genellikle güvenlidir, bununla birlikte nadir de olsa hassas bünyeli insanlarda alerjik reaksiyonların oluşmasına yol açabilir. Ayrıca fazla miktarda ıhlamur çayı tüketiminin bazı yan etkileri bulunmaktadır.
  • Çok nadir görülmekle beraber aşırı miktarda ıhlamur çayı tüketimi kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca ıhlamur bazı kalp ilaçları ile etkileşime girerek ilacın etkinliğini değiştirebilir. Bu nedenle özellikle kalp hastalığı olup ilaç kullananların ıhlamur çayı içme hususunu doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
  • Ihlamur çayı tüketimi lityumun vücuttan atılması hızını etkilemektedir. Bipolar bozukluk hastalığı nedeniyle lityum hapı alanların ıhlamur çayı tüketiminden kaçınmaları gerekir.

Ihlamurun Besin Değeri

100 gr Ihlamur (çay) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 7 kcal
Karbonhidrat 1,43 gr
Yağ 0,19 gr
Protein 0,11 gr
Diyet Lifi 0,52 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Az miktarda

Ihlamur Nasıl Kullanılır

Ihlamurun kullanımı: Sıcak suda demlenen ıhlamur çiçeği olumlu sağlık etkilerinden faydalanmak için bitkisel çay olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği hoş kokusu nedeniyle parfüm üretiminde yararlanılan hammaddelerden biridir. Ihlamur ağacının odunu oymacılık ve müzik aletlerinin elde edilmesinde kullanılır. Ihlamur ağacı süs bitkisi olarak kullanılması yanında arıcılık için önemli bir nektar kaynağıdır.

Ihlamur Nasıl Pişirilir

Ihlamur Yemekleri

Ihlamur Resimleri

Ihlamur2.jpg

Ihlamur-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Ihlamur

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Ihlamur ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Ihlamur ürünleri

Kaynakça

  1. G. Tuttu, ve ark. Ihlamur Çiçeğinin Türkiye’deki Hasat Miktarları ve Etnobotanik Kullanımı, Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi, 3 (1) 60-66, 2017.