Fındık

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Findik1.jpg

Fındık Huşgiller familyasından anavatanı Kuzey yarımkürenin ılıman bölgeleri olan Corylus cinsi çalı ve ağaç türlerinin genel ismi ve bu ağaçların sert kabuklu meyveleridir. Dünyanın en kaliteli fındıklarının üretildiği ülkemizde ticari fındık ziraatı daha çok Karadeniz Bölgesinde yapılmaktadır. Fındığın bileşiminde insan sağlığına olumlu katkıları olan tekli doymamış yağ asitleri, diyet lifi, antioksidan özellikli fitokimyasal bileşikler, E vitamini ve mineraller bulunmaktadır. Fındık tüketimi kalp/damar sağlığına faydalıdır ve kan şeker seviyesinin düzenlenmesine yardım eder.

Fındık Hakkında Bilgiler

Fındık İsminin Anlamı ve Kaynağı: Fındık kelimesi Arapça’da aynı anlamda kullanılan funduk ya da bunduk kelimesinden dilimize geçmiştir.

Fındığın Diğer İsimleri:

Fındığın Latince (bilimsel) İsmi: Corylus L.

Fındığın İngilizcesi: Hazelnut

Fındığın Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünya fındık üretiminin yarısından fazlası ülkemizde yapılmaktadır. Ayrıca İtalya, ABD, Azerbaycan ve Gürcistan önemli fındık üreticisi ülkelerdir.

Fındığın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde ticari fındık üretimi Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yapılmaktadır. İl bazında en fazla fındık Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya ve Düzce'de üretilmektedir. [1]

Fındığın Türleri Botanik orijinine bağlı olarak çok sayıda farklı fındık türü bulunmaktadır. Ekonomik olarak kültürü yapılan türler Türk fındığı (Corylus colurna), adi fındık (Corylus avellana), ve Lambert fındığıdır (Corylus maxima). Meyve şekil ve özelliklerine göre ülkemizde yetiştiriciliği yapılan fındıklar yuvarlak fındıklar, sivri fındıklar ve badem fındıklar olmak üzere üç gruba ayrılır. Ülkemizde en fazla yuvarlak fındıklar grubundan özellikle Giresun ve çevresinde üretilen tombul fındık yetiştirilmektedir.

Fındığın Mevsimi: Fındık hasadı yetiştiği bölgeye ve bölgenin rakımına bağlı olarak farklı zamanlarda yapılır. Hasat önce sahil kesimde (0-250 rakım) başlar ve birer hafta arayla 250-500 ve 500 ve üstü rakımlardaki bahçelerdeki fındıklar toplanır. Ülkemizde fındık hasadına genellikle Ağustos ayının başında başlanır.

Fındık Helal midir: Fındığın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Fındık Hakkında Ayet ve Hadisler:

Fındığın Faydaları

  • Fındık kalp sağlığının korunmasına destek olarak kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Fındığın kalp sağlığına etkilerinin araştırıldığı çalışmalarda düzenli fındık tüketiminin kötü kolesterolü düşürücü etkisinin olduğu ve kalp krizi riskini azalttığı bulunmuştur.
  • Hamilelik sırasında folik asit bakımından zengin bir gıda olan fındığın tüketimi bebeğin kansızlık ve nöral tüp kusuru gibi risklerden korunmasına yardım eder.
  • Fındık kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltır.
  • Çiğ ve soyulmamış haldeki fındık iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltır. Bu nedenle fındıktaki antioksidanlardan azami şekilde faydalanabilmek için fındığın kahverengi zarı soyulmadan ve kavurma işlemi uygulanmadan tüketilmesi gerekmektedir.
  • Fındıktaki sağlıklı yağlar enflamasyonu azaltıcı ya da engelleyici etki gösterir. [2]

Fındığın Zararları ve Fındığın Yan Etkisi

  • Fındık normal gıda miktarında tüketildiğinde genellikle herhangi bir zarara ya da yan etkiye yol açmaz. Bununla birlikte bazı insanlar fındık tükettiklerinde bazı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Fındık alerjisi bazı hassas bünyeye sahip insanlarda hayatı tehdit edici anaflaktik şoka neden olabilir.
  • Bileşiminde yaklaşık %60 yağ içeren fındığın aşırı tüketimi kilo alımına yol açabilir.

Fındığın Besin Değeri

100 gram Fındığın (İç halde) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 628 kcal
Karbonhidrat 16,70 gr
Yağ 60,75 gr
Protein 14,95 gr
Vitamin E, B1, B6
Mineral Manganez, Magnezyum, Fosfor

Fındık Nasıl Kullanılır

Üretilen iç fındığın büyük çoğunluğu gıda sanayinde hammadde olarak değerlendirilir. Fındık en yoğun olarak çikolata, şekerleme, bisküvi, pasta ve dondurma üretiminde kullanılır. Ayrıca fındık çiğ ya da kavrulmuş halde çerez olarak tüketilmektedir. Arz fazlası fındıklar yağ imalatında kullanılarak fındık yağı elde edilir ve yağ eldesinden sonra kalan küspe hayvan yemi olarak kullanılır. [3]

Fındık Nasıl Pişirilir

Fındık Yemekleri

Fındık Resimleri

Findik2.jpg Findik-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Fındık

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Fındık ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da fındık ürünleri

Kaynakça