Epimedium

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Yazar1 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23.49, 20 Mayıs 2019 tarihli sürüm
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Epimedium.jpg

Epimedium kadıntuzluğugiller familyasından anavatanı Uzakdoğu Asya olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Halk arasında tekeotu ya da keşişkülahı olarak da bilinen epimedium bitkisinin kalp şekilli yeşil yaprakları ve pembe, beyaz, sarı ya da mor renkli uzun mahmuzlu çiçekleri vardır. Yaprak döken bir bitki olan epimedyumun toprak üstü kısımları toz hale getirilerek kapsül, tablet ya da macun şeklinde gıda takviyesi ya da bitki çayı olarak kullanılır. Geleneksel Çin halk hekimliğinde stres azaltıcı, kemik ve kas sağlığını destekleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi için kullanılan epimedium batı dünyasında en fazla cinsel fonksiyon bozukluklarına karşı iyileştirici etkisi ile bilinmektedir.

Epimedium Hakkında Bilgiler

Epimedium İsminin Anlamı ve Kaynağı: Epimedium kelimesinin kökeninin Yunanca bilinmeyen bitki anlamındaki epimedion kelimesine dayandığı tahmin edilmektedir. Türkçe’ye orjinal haliyle geçen geçen epimedium kelimesi dilimizde Uzakdoğu Asya kökenli bir bitki ve ondan elde edilen gıda takviyeleri anlamında kullanılmaktadır.

Epimediumun Diğer İsimleri: Epimedyum, keşişkülahı, tekeotu

Epimediumun Latince (bilimsel) İsmi: Epimedium

Epimediumun İngilizcesi: Epimedium, barrenwort, bishop's hat

Epimediumun Dünyada Yetiştiği Yerler: Epimedium dünyada en fazla Çin’de üretilmektedir.

Epimediumun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde kendiliğinden yetişen iki farklı türüne rastlanılmakla birlikte epimedium bitkisinin ülkemizde ticari üretimi yoktur.

Epimediumun Türleri: Epimediumun 60’dan daha fazla sayıda türü vardır. Bunlar arasında tıbbi bitki olarak en fazla kullanılan tür Epimedium grandiflorum’dur.

Epimediumun Mevsimi: Başta yaprakları olmak üzere toprak üstü kısımları toz haline getirilerek kullanılan epimedium genellikle ilkbaharda çiçeklenmektedir. Epimedyumun yaprak ve çiçekleri genellikle ilkbahar ve sonbaharda toplanarak değerlendirilmektedir.

Epimedium Helal midir: Toz, kapsül, tablet ya da macun formundaki epimediumun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Epimedium Hakkında Ayet ve Hadisler:

Epimediumun Faydaları

  • Epimedium cinsel fonksiyon bozukluklarına karşı kullanılan bitkisel ürünlerin başında gelir. İktidarsızlık için hazırlanan bitkisel karışımların çoğunda epimedium bulunmaktadır.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar[1] epimediumun kemik sağlığına faydalı olduğu ve kemik erimesini engelleyici ya da geciktirici etki gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.
  • Epimedium Çin halk hekimliğinde kalp sağlığını desteklemek için kullanılan bitkisel ürünlerdendir. Epimediumda bulunan aktif bileşenlerden icariin damarlarda plak oluşumunu azaltıcı ve kan akışını hızlandırıcı etkisi ile kalp sağlığına faydalıdır.Kaynak hatası <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik

Epimediumun Besin Değeri

Epimedium türüne bağlı olarak çok sayıda bileşik içermektedir. Farklı türlerinde yapılan araştırmalarda epimediumun çeşitli biyoaktif etkilere sahip icariin ve icaritin başta olmak üzere en fazla flavonoid grubu bileşikleri içerdiği belirlenmiştir. İlave olarak epimedium lignan, fenol glikozitleri ve seskiterpenler gibi farklı bileşik gruplarını içermektedir.

Epimedium Nasıl Kullanılır

Epimediumun kullanımı: Epimediumun toz haline getirilen toprak üstü kısımları genellikle gıda takviyesi ya da bitki çayı olarak kullanılmaktadır. Piyasada epimedium içeren toz, kapsül ya da tablet halinde satılan epimedium ürünleri vardır. Bitki çayı olarak kullanımında kaynamış suya toz halindeki epimedium ilave edilip demleme işlemi yapılır. Ayrıca bal ve diğer şifalı bitkilerle hazırlanan macun formundaki karışımlarda da epimedyumdan faydalanılır.

Epimedium Nasıl Pişirilir

Epimedium Yemekleri

Epimedium Resimleri

Epimedium-çiçeği.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Epimedium

Kaynakça

  1. I. Rajalndran, Preclinical studies and clinical evaluation of compounds from the genus Epimedium for osteoporosis and bone health, Pharmacology & Therapeutics, 162: 88-205, 2016.