Ceviz

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14.29, 13 Aralık 2018 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Ceviz)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ceviz1.jpg

Ceviz Cevizgiller familyasından anavatanı Kuzey yarım kürenin ılıman iklim bölgeleri olan bir ağaç ve bu ağacın genellikle kuruyemiş olarak tüketilen sert kabuklu meyvesidir. Cevizin 20 civarında türü bulunmasına rağmen ülkemizde yetiştirilen ve Anadolu cevizi, İran cevizi ya da İngiliz cevizi olarak isimlendirilen Juglans regia dünyada en yaygın ziraatı yapılan ceviz türüdür. Sağlıklı yağlar, protein ve diyet lifi içeriği ile ceviz insan beslenmesi ve sağlığı bakımından çok önemli bir gıdadır. Ceviz tüketimi kalp ve kemik sağlığına fayda sağlaması yanında diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Ayrıca ceviz kilo kontrolü diyetlerinde yer alan önemli bir gıda maddesidir.

Ceviz Hakkında Bilgiler

Ceviz İsminin Anlamı ve Kaynağı: Ceviz kelimesi Arapça’da "malum sert kabuklu meyve ve bunun ağacı" anlamına gelen cawz kelimesinden dilimize geçmiştir.

Cevizin Diğer İsimleri: Koz

Cevizin Latince (bilimsel) İsmi: Juglans regia

Cevizin İngilizcesi: Walnut

Cevizin Dünyada Yetiştiği Yerler: Çin, ABD, İran, ve Türkiye

Cevizin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizin her tarafında yetiştirilen ceviz en fazla Ege ve Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Kahramanmaraş, Çorum, Denizli ve Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde öne çıkan illerimizdir.Kaynak hatası <ref> etiketi için </ref> kapanışı eksik

Cevizin Mevsimi: Yetiştiği bölgenin sıcaklık ve yağış durumuna bağlı olarak ceviz ülkemizde genellikle Eylül ve Ekim aylarında hasat olgunluğuna ulaşarak toplanır.

Ceviz Helal midir: Cevizin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Ceviz Hakkında Ayet ve Hadisler:

Cevizin Faydaları

  • Ceviz tüketimi kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar sağlamaktadır. Bilimsel araştırmalar düzenli ceviz tüketenlerde kolesterol ve trigliserit değerlerinin düştüğünü dolayısıyla kalp krizi ve felç riskinin azaldığını ortaya koymaktadır.
  • Cevizde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri insülin direncini olumlu yönde etkileyerek tip-2 diyabet riskini azaltır.
  • Ceviz yağlı ve kalorili bir gıda olmasına rağmen obeziteden korunmak ya da kilonun korunması için uygulanan diyetlerde bulunması tavsiye edilen bir gıdadır.
  • Cevizin bileşiminde bulunan gamma tokoferol, polifenolik bileşikleri, fitosteroller ve karotenoidler kanser riskini azaltıcı etki sağlarlar. Özellikle göğüs, prostat ve kolon kanseri riskinin ceviz tüketimi ile kayda değer miktarda azaldığı belirlenmiştir.
  • Cevizde bulunan esansiyel yağ asitleri vücutta kalsiyumun daha iyi emilmesine katkı sağladığı için ceviz tüketimi kemik sağlığına iyi gelmektedir.

Cevizin Zararları ve Cevizin Yan Etkisi

  • Ceviz hassas bünyeye sahip insanlarda genellikle ciltte kaşıntı ve kızarıklık olarak ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
  • Çok yağlı bir çerez olan cevizin fazla tüketimi kilo artışlarına neden olabilir.
  • Cevizin diyet lifi bakımından zengin diğer gıdalarla beraber ve fazla miktarda tüketilmesi gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim problemlerine yol açabilir. [1]

Cevizin Besin Değeri

100 gram Cevizin (İç halde) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 654 kcal
Karbonhidrat 13,71 gr
Yağ 65,21 gr
Protein 15,23 gr
Vitamin B6, B1, B9
Mineral Manganez, Fosfor, Magnezyum

Ceviz Nasıl Kullanılır

Cevizin en yaygın kullanımı çiğ olarak doğrudan tüketilmesidir. Tatlı, pasta ve şekerleme üretiminde en fazla kullanılan çeşni verici gıdalardan bir tanesi cevizdir. Ayrıca olgunlaşmamış yeşil hadeyken toplanan cevizlerden reçel üretilmektedir.

Ceviz Nasıl Pişirilir

Ceviz Yemekleri

Ceviz Resimleri

Ceviz2.jpg Ceviz-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Ceviz

Sağlıklı gıdaları sofranıza getiren Halisinden.com’da Cevizin en lezzetli halini satın alabilirsiniz:

Ceviz İçi: Kaliteli, büyük boy ceviz içi. Hem sağlıklı hem lezzetli.
Cevizli Ev Baklavası: Halisinden.com'un özel ürettirdiği, hamuru tek tek el açması, glikoz şurubu ve margarin içermeyen, sade yağ (=saf tereyağ), sızma zeytinyağı, helal sertifikalı un ve kaliteli ceviz kullanılarak üretilmiş, hamuru bir gün dinlendirilmiş çıtır mı çıtır, lezzetli mi lezzetli ağızda dağılan ev baklavası.
Cevizli Lokum: Geleneksel yöntemlerle glikoz şurubu, yapay tatlandırıcı, kimyasal koruyucu katkı maddeleri kullanılmadan üretilen bu atıştırmalık cevizli lokum damaklarınızda ev yapımı eski lokumların tadını verecek.
Cevizli Sucuk (Köme): Ceviz parçalarının ipe dizilerek belli bir kalınlığa ulaşıncaya kadar dut pestilinin de hammaddesi olan herleye batırılıp kurutulmasıyla elde edilir.
Cevizli Kurabiye: Sadece un, tereyağ, ceviz ve şekerden üretilen, glikoz şurubu, renklendirici, margarin, tatlandırıcı veya koruyucu katkı maddesi kullanılmayan harika lezzette kurabiyeler