Brokoli

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Halisinden (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18.26, 30 Haziran 2019 tarihli sürüm (Halisinden.com'da Brokoli)
(fark) ← Önceki hâli | En güncel hâli (fark) | Sonraki hâli → (fark)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Brokoli.jpg

Brokoli (Brassica oleracea var. italica) turpgiller familyasından anavatanı Doğu Akdeniz olan otsu bir bitki ve bu bitkinin sebze olarak kullanılan taç kısmıdır. Yapı ve görünüşü karnabahara benzeyen brokolinin taç olarak isimlendirilen yeşil renkli ve olgunlaşmış çiçek taslakları ile kalın ve etli çiçek sapları yenir. Ülkemizde yakın zamanda tanınmaya başlayan brokolinin sağlık faydalarının medyada sıklıkla yer alması sonucu son yıllarda üretim ve tüketimi önemli miktarda artmıştır. C ve K vitaminleri, diyet lifleri ve biyoaktif özellikli çeşitli bileşikler bakımından zengin olan brokoli düşük kalorili bir sebzedir. Yapılan çalışmalar brokolinin bağışıklık sistemini güçlendirmek; kalp rahatsızlıkları ve kanser gibi kronik hastalıkların riskini azalmak ve sindirim problemlerini önlemek gibi çeşitli sağlık faydaları vardır.

Brokoli Hakkında Bilgiler

Brokoli İsminin Anlamı ve Kaynağı: Brokoli kelimesi dilimize İngilizce aynı sebzeyi isimlendirmekte kullanılan broccoli kelimesinden alıntılanmıştır. İngilizce kelime köken olarak İtalyanca’da tomurcuk anlamındaki broccolo’ya dayanmaktadır

Brokolinin Diğer İsimleri:

Brokolinin Latince (bilimsel) İsmi: Brassica oleracea var. italica

Brokolinin İngilizcesi: Broccoli

Brokolinin Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada en fazla brokoli üretimi Çin, Hindistan, ABD ve İspanya’da yapılmaktadır.

Brokolinin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde üretim miktarı giderek artan brokoli en çok İzmir, Mersin ve Antalya’da yetiştirilmektedir.[1]

Brokolinin Çeşitleri: Brokolinin erkencilik durumu ve yetişme süresi farklı pek çok çeşidi vardır. Ayrıca çeşitler farklı taç rengine ya da şekline sahip olabilirler. Brokolinin yetiştiriciliği yapılan bazı çeşitleri Green Duke, Sultan, Green Charger, Pinnacle, Ninja, Emperor, Arcadia, Green Belt gibi isimlerle bilinmektedir. Sultan ve Green Charger çeşitleri büyük tek baş içeren sonbahar ürünüdür.[2]

Brokolinin Mevsimi: Erkencilik durumuna göre Şubat’tan Mayısa’a kadar farklı zamanlarda ekilen brokoli Haziran ile Kasım arasında hasat edilerek pazara sunulur.

Brokoli Helal midir: Brokolinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur

Brokoli Hakkında Ayet ve Hadisler:

Brokolinin Faydaları

  • Brokoli içerdiği antioksidan etkili bileşikler, diyet lifleri ve vitaminler ile çeşitli sağlık faydalarına sahiptir. Ayrıca düşük kalorili bir sebze olan brokoli tüketildiğinde sadece 34 kcal/100 gr enerji sağlar.
  • Brokolide bulunan antioksidan bileşiklerin pek çok faydası vardır.
    • Enflamasyonu azaltır ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
    • Ön araştırmalar brokolide bulunan antioksidanların çeşitli kanser türlerinde riski azaltıcı etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
    • Kan kolesterol seviyesini düzenlenmesine yardımcı olur.
    • Yaşlılık etkilerini geciktirir.
  • Brokoli bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip C vitaminin harika bir kaynağıdır. 100 gram brokoli tüketimi günlük C vitamin ihtiyacının tamamını karşılar. Ancak pişirilerek tüketildiğinde brokolide C vitamini kaybı meydana geleceği unutulmamalıdır.
  • Brokoli gibi K vitaminince zengin gıdaların düzenli tüketimi kemik sağlığına çok faydalıdır. Ayrıca K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar.
  • İçerdiği diyet lifleri ile brokoli sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunarak kabızlık gibi rahatsızlıkları önler. Ayrıca diyet lifleri içeriği yüksek gıdaların tüketimi insülün hassasiyetini arttırır ve doygunluk sağlayarak kilo korunumuna yardımcı olur.

Brokolinin Zararları ve Brokolinin Yan Etkisi

  • Brokoli normal gıda miktarında tüketildiğinde genellikle ciddi yan etkilere yol açmaz. Ancak aşırı brokoli tüketimi diyet lifinden kaynaklanan hafif sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Kan sulandırıcısı kullananların brokoli tüketiminde dikkatli olması gerekir. Brokolide fazla miktarda bulunan K vitamini kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltabilir.
  • Nadir olmakla birlikte bazı insanlarda brokoli tüketimi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Kabak, karnabahar ya da turp gibi gıdalara alerjisi olanların brokoliye karşı da alerjik olma ihtimali vardır.

Brokolinin Besin Değeri

100 gram brokolinin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 34 kcal
Karbonhidrat 6,64 gr
Yağ 0,37gr
Protein 2,82 gr
Diyet Lifi 2,60 gr
Vitamin C, K
Mineral Az miktarda

Brokoli Nasıl Kullanılır

Brokolinin kullanımı: Ülkemizde brokoli genellikle kızartılarak, haşlanarak, ya da buharda pişirilerek tüketilir. Ayrıca brokoli salatalarda çiğ olarak yenilebildiği gibi turşu yapımında da değerlendirilir. Kolay ve tüm yıl boyunca kullanım sağlaması için brokoli gıda Sanayinde dondurularak muhafaza edilir.

Brokoli Nasıl Pişirilir

Brokoli Yemekleri

Brokoli Resimleri

Brokoli-bitkisi.jpg Brokoli2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Brokoli

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Brokoli ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Brokoli ürünleri

Kaynakça