Biber

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Biber3.jpg

Biber (Capsicum) patlıcangiller familyasından anavatanı Amerika olan bir bitki türü ve bu bitkinin dünyada ve ülkemizde sebze olarak yaygın bir şekilde tüketilen meyvesidir. Kolomb’un Amerika kıtasından aldığı biber tohumlarını getirmesi ile 15. yüzyıldan itibaren önce Avrupa’da tanınan biber buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Pek çok mutfak kültüründe önemli bir yeri olan biber ülkemizde sebze olarak salatalarda doğrudan tüketilmesi yanında çeşitli yöresel yemeklerin hazırlanmasında ve baharat, salça gibi gıda maddelerinin üretiminde kullanılır. Düşük kalorili bir sebze olan biber C vitamini bakımından çok zengindir. Ayrıca acı biberlere acılığı veren kapsaisin hakkında yapılan çalışmalar, bu bileşiğin çeşitli sağlık faydaları olduğunu ortaya koymuştur. Biber tüketimi sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Biber Hakkında Bilgiler

Biber İsminin Anlamı ve Kaynağı: Biber Yunanca’da "Güney Asya'dan ithal edilen bir baharat, karabiber" anlamında kullanılan piperi kelimesinden değişerek dilimize geçmiştir. Kelimenin kökeni Sanskritçe pipali kelimesidir. Biber çeşidinin özelliğine göre dolmalık biber, acı biber, kırmızı biber, sivri biber gibi isimlendirmeler kullanılır.

Biberin Diğer İsimleri:

Biberin Latince (bilimsel) İsmi: Capsicum (Capsicum annuum: en fazla üretilen ve tüketilen tür)

Biberin İngilizcesi: Pepper, capsicum, chili (pepper)

Biberin Dünyada Yetiştiği Yerler: Sıcak iklim bitkisi olan biber dünyada ziraatı en fazla yapılan sebzelerin başında gelmektedir. Dünyanın en büyük biber üreticisi ülkeleri Çin, Meksika, Türkiye, Endonozya ve İspanya’dır. [1]

Biberin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Açık tarla ve örtü altı yetiştiriciliği yapılan biber en fazla Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. İl bazında en fazla biber Bursa, Manisa, Samsun ve Antalya’da üretilirken [2]; kırmızı biber üretiminde Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep illeri öne çıkmaktadır.

Biberin Türleri: Sofralık ya da gıda sanayi hammaddesi olarak değerlendirilen pek çok biber çeşidi bulunmaktadır. Capsicum cinsinde 20’den fazla farklı tür bulunmaktadır; bunlar arasında C. annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens ve C. pubescens ticari olarak önemli türlerdir. C. annuum tüm türler arasında en fazla yetiştiriciliği yapılan biber türüdür. Ayrıca biberler sivri, çarliston, iri kırmızı, dolmalık, konik, ve domates biber gibi sınıflara ayrılır. Sivri biberler ince uzun yapıda, orta ya da koyu yeşil renklidir. Çarliston biberler sarı ve açık yeşil renkli, uzun ve iri boydadır. Sivri ve çarliston biberler acı veya tatlı olabilir ve genellikle sofralık olarak kullanılır. İri kırmızı biberler acı ise pul biber veya isot üretiminde tatlı ise salça yapımında kullanılmaktadır. Farklı renk, irilik ve duvar kalınlığına sahip yuvarlak şekilli dolmalık biberler en fazla yemeklik olarak kullanılmaktadır.

Biberin Mevsimi: Açık alan yetiştiriciliğinde biber hasadı Haziran sonunda başlar ve Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Örtü altı biber yetiştiriciliği yıl boyunca yapılmaktadır.[3]

Biber Helal midir: Biberin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Biber Hakkında Ayet ve Hadisler:

Biberin Faydaları

  • Biber C vitamini ve çeşitli sağlık faydaları bulunan biyoaktif bileşenlerce zengin düşük kalorili bir sebzedir. Yüz gram taze biber tüketimi ile sadece 20 kalori enerji alınırken günlük C vitamini ihtiyacının tamamı karşılanır.
  • Biber karotenoidler başta olmak üzere antioksidan özelliğe sahip çeşitli bileşikleri içermektedir. Biberler olgunlaştıkça bu bileşiklerin miktarlarında artış meydana gelir. C vitamini ve diğer antioksidan bileşikler serbest radikallerin zararını azaltarak kronik hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
  • Yapılan bilimsel araştırmalar bibere acılık veren kapsaisin bileşiğinin pek çok sağlık faydası olduğunu ortaya koymuştur.
    • Kapsaisin cilde haricen uygulandığında romatizmal artrit ve dejeneratif eklem hastalıklarında ağrıyı azaltmaktadır. Buna bağlı olarak kapsaisin aktif madde olarak çeşitli kremlerin bileşimine girmektedir.
    • Kapsaisin bakımından zengin acı biberlerin tüketimi prostat kanseri başta olmak üzere bazı kanser risklerini ve enflamasyonu azaltıcı etki gösterir. Yapılan çalışmalarda kapsaisinin kanserli hücrelerin gelişmesi ve yayılmasını durdurdurduğu hatta apoptozu (kanserli hücrenin ölümü) desteklediği belirlenmiştir.
    • Kapsaisin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını arttırmaktadır. Kilo kontrolüne dikkat eden tüketicilerin düşük kaloriye sahip acı biberleri diyetine dahil etmesi tavsiye edilir.

Biberin Zararları ve Biberin Yan Etkisi

  • Biberin gıda miktarında tüketimi genellikle güvenlidir. Aşırı biber tüketimi ishal, mide yanması ve mide bozukluğu gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
  • Çok nadir görülmekle birlikte hassas bünyeli insanlarda biber alerjisi görülebilir.
  • Aşırı acı biberlerin alışık olmayan insanlar tarafından tüketilmesi durumunda midede ekşime ve tahrişler meydana gelebilir.

Taze Biberin Besin Değeri

100 gram taze biberin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 20 kcal
Karbonhidrat 4,64 gr
Yağ 0,17 gr
Protein 0,86 gr
Diyet Lifi 1,70 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

100 gram dolmalık kuru biberin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 303 kcal
Karbonhidrat 47,16 gr
Yağ 3,25 gr
Protein 0,86 gr
Diyet Lifi 24,27 gr
Vitamin Az miktarda
Mineral Potassium, demir

Biber Nasıl Kullanılır

Biberin kullanımı: Biber ülkemizde evlerde ve gıda sanayinde en fazla salça üretiminde değerlendirilmektedir. Sofralık biberler çeşitli yöresel yemekler, salatalar ve turşuların hazırlanmasında kullanılmaktadır. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilen kırmızı biberlerden kurutulduktan sonra pul biber ve toz biber elde edilir. Güney illerinde mevsiminde kurutulan dolmalık biberlerden yıl boyu dolma ve kızartma gibi yemekler hazırlanır. Biber gıda sanayinde salça ve baharat üretimi dışında konserve, turşu, sos gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.

Biber Nasıl Pişirilir

Biber Yemekleri

Biber Resimleri

Biber-bitkisi.jpg Biber2.jpg Biber1.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Biber

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Biber ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Biber ürünleri

Kaynakça

  1. http://www.factfish.com/statistic/chillies+and+peppers,+green,+production+quantity
  2. O. Karaağaç, O. Balkaya, Bafra Kırmızı Biber Populasyo􏰀lariı [Capsicum Annuum L. var. conoides (Mill.) Irish] Ta􏰀nımla􏰀ması Ve Mevcut Varyasyo􏰀nu􏰀n Değerle􏰀ndirilmesi,Anadolu Tarım Bilim. Derg., 25(1):10-20, 2010.
  3. http://www.tarimkutuphanesi.com/BIBER_YETISTIRICILIGI_00026.html