"İrmik" sayfasının sürümleri arasındaki fark

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
k
(Halisinden.com'da İrmik)
 
82. satır: 82. satır:
  
 
==Halisinden.com'da İrmik==
 
==Halisinden.com'da İrmik==
 +
 +
Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı ''İrmik'' ürünleri için lütfen tıklayın: <div style="color:Red;">'''[https://www.halisinden.com/Arama?1&kelime=İrmik Halisinden.com'da İrmik ürünleri]'''</div>
  
 
==Kaynakça==
 
==Kaynakça==

18.25, 30 Haziran 2019 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

İrmik.jpg

İrmik yabancı maddelerden arındırılmış ve tavlanmış durum buğdayının belirli bir parçacık büyüklüğüne kadar öğütülmesi ile elde edilen tahıl ürünüdür. İrmik üretiminde farklı buğday türleri ya da mısır ve pirinç gibi diğer tahıllar da kullanılabilmektedir. Sarı renkli, parlak ve köşeli görünüşlü taneciklere sahip durum buğdayı irmiği gıda sanayinde makarna üretiminde kullanılan temel ara üründür. Evlerde ve gıda sanayinde çeşitli tatlı ve yemeklerin hazırlanmasında faydalanılan irmik elde edildiği tahılın besleyicilik özelliklerine sahiptir. Karbonhidrat bakımından zengin bir ürün olan irmik çeşitli B vitaminleri ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.

İrmik Hakkında Bilgiler

İrmik İsminin Anlamı ve Kaynağı: Türkçe kökenli bir kelime olan irmik, kırık buğday anlamındaki yırmık sözcüğünden evrilmiştir. Yırmık ise yarmak ya da kırmak anlamında kullanılan yır- veya yir- fiilinden -mık sonekiyle türetilmiştir.

İrmiğin Diğer İsimleri:

İrmiğin İngilizcesi: Semolina

İrmiğin Dünyada Üretildiği Yerler: Dünyada elde edilen irmiğin büyük çoğunluğu makarna üretiminde kullanılır. Buna bağlı olarak küresel ölçekte en fazla irmik imalatı İtalya, ABD, Brezilya, Türkiye ve Rusya gibi makarna üretiminde önde olan ülkelerde yapılmaktadır.

İrmiğin Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizin dört bir yanında kurulu yüksek kapasiteli fabrikalarda irmik üretimi yapılmaktadır. 2016 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de toplam 726.906 ton ürün irmik olarak pazara sunulmuştur.[1]

İrmik Çeşitleri: İrmik temel olarak elde edildiği tahıla göre çeşitlilik göstermektedir. En yaygın üretilen ve tüketilen buğday irmiği dışında piyasada mısır irmiği ve pirinç irmiği de bulunur. Durum buğdayı irmiğinin esas alınmasıyla hazırlanan Türk Gıda Kodeksi İrmik Tebliğine göre 5 grup irmik vardır.[2]

  • Makarna üretiminde kullanılacak irmik (125-530 mikron): elek altı miktarı %10’u, elek üstü miktarı %1’ geçemez
  • İnce irmik (125-400 mikron): elek altı ve elek üstü miktarı toplamı %20’yi geçemez.
  • Orta boy irmik (450-800 mikron):elek altı ve elek üstü miktarı toplamı %20’yi geçemez.
  • İri irmik (800-1120 mikron):elek altı ve elek üstü miktarı toplamı %20’yi geçemez.
  • Tam buğday irmiği: kepeği ve embriyosu ayrılmadan öğütülen buğdaydan elde edilir.

İrmik Helal midir: İrmiğin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

İrmik Hakkında Ayet ve Hadisler:

İrmiğin Faydaları

  • Elde edildiği tahılın bileşimine bağlı besinsel özelliklere sahip olan irmik karbohidrat ve B vitaminleri bakımından zengin bir kaynaktır. Kalori değeri yüksek bir ürün olan irmik ayrıca çeşitli mineral maddeler ile kayda değer miktarda protein içermektedir.
  • Tam buğday irmiği içerdiği diyet lifleri ile doygunluk sağlar ve sindirim sistemi sağlığına faydalıdır. Diyet lifi ve protein içeriği yüksek olan gıdaların tüketimi kilo alımının sınırlanmasına yardımcı olduğundan tam buğday irmiği kilo koruma/verme diyetlerinde faydalanılan yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılabilir.
  • İrmik sağlıklı bir sinir sistemi için önemli olan magnezyum, çinko ve fosfor minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Bir porsiyon (167 gr) irmik tüketimi günlük ihtiyacımız olan fosforun %32’sini, magnezyumun %19’unu ve çinkonun %16’sını sağlar.[3]

İrmiğin Zararları ve İrmiğin Yan Etkisi

  • Buğdaydan elde edilen irmik gluten içerdiğinden çölyak hastalarının kaçınması gereken bir üründür. Ayrıca buğday alerjisi ya da gluten hassasiyeti rahatsızlığı olanların da irmik içeren ürünlerden uzak durması gerekir. Piyasada bu insanların tüketimine uygun mısır irmiği bulunmaktadır.
  • İrmik yüksek kalorili bir ürün olduğu için fazla tüketimi aşırı enerji alımına ve dolayısıyla kilo artışına sebep olur.

İrmiğin Besin Değeri

100 gram irmiğin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 360 kcal
Karbonhidrat 72,83 gr
Yağ 1,05 gr
Protein 12,68 gr
Vitamin B1, B3, B9
Mineral Fosfor, Magnezyum, Çinko

İrmik Nasıl Yapılır

İrmik üretimi: İrmik elde edilecek tahıl öncelikle temizleme işlemine tabi tutularak yabancı maddelerden arındırılır. Daha sonra tahıla belirli bir miktar su verilerek danelerin fiziksel yapısı öğütmeye elverişli hale getirilir. Tahıl daneleri valsler yardımıyla kırılır; pnömetik aletlerle elek ve sasörlere gönderilir ve burada kepek ve irmiğin birbirinden ayrılması sağlanır. Son aşamada elde edilen irmik ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir

İrmik Yemekleri

İrmik Resimleri

Mısır-irmiği.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da İrmik

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı İrmik ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da İrmik ürünleri

Kaynakça