İncir

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Incir1.jpg

İncir (Ficus carica) dutgiller familyasından anavatanı Türkiye dahil olmak üzere Batı Asya ve Ortadoğu olan bir bitki türü ve bu ağacın meyvesidir. Eski çağlardan itibaren üretimi yapılan ve kültüre alınan ilk meyvelerden olan incir günümüzde özellikle Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetişebilmektedir. Diyet lifi bakımından zengin bir meyve olan incir sindirim sistemi sağlığına destek olur ve uzun süre tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur.

İncir Hakkında Bilgiler

İncir İsminin Anlamı ve Kaynağı: İncir kelimesi Farsça “Ancir” kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir. Farsça ancir kelimesi delik, oyuk manasındadır ve meyve bu şekillere benzetilerek isimlendirilmiştir.

İncirin Diğer İsimleri: Taze incir yerel kullanımda “yemiş” olarak adlandırılır. Ayrıca incir bazı bölgelerde “Ballıdarı” olarak da bilinmektedir.

İncirin Latince (bilimsel) İsmi: Ficus carica

İncirin İngilizcesi: Common fig (Ya da sadece fig)

İncirin Dünyada Yetiştiği Yerler: Subtropik bir bitki olan incir dünyada ılıman iklime sahip tüm yörelerde yetiştirilebilir. Dünyada en fazla incir üretimi Türkiye, Cezayir ve Mısır başta olmak Akdeniz Ülkelerinde yapılmaktadır.

İncirin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde incir en fazla Ege Bölgesinde Aydın ve İzmir’de yetiştirilmektedir. Bunları takiben Marmara Bölgesinde Bursa ve Akdeniz Bölgesinde İçel çevresinde özellikle sofralık taze incir üretimi yapılmaktadır

İncirin Çeşitleri: İncirin sofralık taze ve kurutmalık olarak değerlendirilen çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Taze incir olarak tüketime sunulanlardan Bursa Siyahı, Göklop, Akça, Bardakçı, Yeşilgüz, Morgüz, Beyaz Orak ve Siyah Orak çeşitleri öne çıkmaktadır. Kurutmalık incirler arasında en yaygın tarımı yapılan Sarılop çeşididir. Sarı incir ya da Aydın inciri olarak da isimlendirilen Sarı Lop ülkemizde en fazla üretilen çeşittir.

İncirin Mevsimi: İncir genellikle Ağustos ve Eylül ayında hasat edilerek pazara sunulur veya kurutularak kuru incir elde edilir.

İncir Helal midir: İncirin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur

İncir Hakkında Ayet ve Hadisler: Kuran-ı Kerimin 95. suresi Tin Suresidir. Tin Arapça’da incir manasındadır. Yüce Allah (CC) Kuran’da “ İncire, zeytine, Sina Dağına ve şu emin belde (Mekke) ye andolsun ki, biz insanı gerçekten en güzel bir şekilde yarattık. (Tin, 1 – 4) buyurmaktadır. Müfessirler Tin ile başladığı için sureye Tin isminin verildiğini bildirmektedirler.

Hz. Ebu Derda (RA) tarafından rivayet olunan bir Hadiste Peygamber Efendimiz (SAV) “İncir yiyin, eğer cennetten inen bir meyve söyleyecek olsaydım bunun incir olduğunu söylerdim” buyurmuştur.

Her kim kalbinin rahat çalışmasını isterse incir yemeye devam etsin (Camiüssağir)

İncirin Faydaları

  • Kuru incirin çözünür diyet lifi içeriği yüksek olduğundan; tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine iyi gelir.
  • Yüksek potasyum içeriğiyle hipertansiyon riskini azaltır.
  • Taze veya kuru olarak tüketilen incirde bulunan fenolik bileşikler (rutin, kateşin vb.) kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri için risk azaltıcı etkide bulunur.

İncirin Zararları ve İncirin Yan Etkisi

  • İncir kuru ya da taze olarak gıda miktarlarında tüketildiğinde güvenlidir. Bununla birlikte aşırı tüketimde karın ağrısına ve kalsiyum eksikliğine yol açabilir.
  • Dut, doğal kauçuk gibi maddelere karşı allerjisi olan bireylerde incir hafif alerjik rahatsızlıklara yol açabilir.
  • İncir kan şekerini düşürme özelliğine sahiptir. Diyabetli bireylerde incir tüketilmesi sonrasında kan şekerinin izlenmesi tavsiye edilmektedir.

İncirin Besin Değeri

100 gram taze incirin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 74 kcal
Karbonhidrat 19,18 gr
Yağ 0,30 gr
Protein 0,75 gr
Diyet Lifi 2,90 gr
Vitamin B6, B5, B1
Mineral Manganez, Magnezyum, Potasyum


100 gram kuru incirin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 249 kcal
Karbonhidrat 63,90 gr
Yağ 0,93 gr
Protein 3,30 gr
Diyet Lifi 9,80 gr
Vitamin K, B6, B5
Mineral Manganez, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum

İncir Nasıl Kullanılır

İncirin kullanımı: Taze incir sofralık meyve olarak tüketilir. Kuru incir doğrudan tüketilebildiği gibi evlerde çeşitli tatlıların yapımında ve gıda endüstrisinde ezme, lokum gibi ürünlerin üretiminde kullanılır.

İncir Nasıl Pişirilir

İncir Yemekleri

İncir Resimleri

Incir 2.jpg

İncir ağacı.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da incir

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı İncir ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da incir ürünleri

Kaynakça