Yulaf

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Yulaf.jpg

Yulaf (Avene sativa) buğdaygiller familyasından tek yıllık otsu bir bitki ve bu bitkinin insan gıdası ya da hayvan yemi olarak kullanılan tohumlardır. Kültüre alınmadan önce tabiatta doğal olarak yetişen yulafın yabani atalarının anavatanın Anadolu olduğu tahmin edilmektedir. Buğdaygiller arasında en kuvvetli köklere sahip olan yulaf bitkisinin 70-80 cm uzunluğunda gövdesi ve kavuzlu, uzun şekilli, beyaz veya grimsi renge sahip daneleri vardır. Dünyada üretilen yulafın çoğu hayvan yemi olarak kullanılmaktadır; ancak son yıllarda sağlığa faydalı bileşenler içeren yulafın besin değeri daha iyi anlaşıldıkça insan gıdası olarak kullanımı artmaktadır. Diyet lifleri, çeşitli mineral ve vitaminler bakımından zengin olan yulaf kolestrerol ve tansiyonu düşürücü etkisi ile kalp sağlığına faydalıdır. Ayrıca doygunluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olan yulaf insülin hassasiyetini arttırarak diyabet riskini azaltır.

Yulaf Hakkında Bilgiler

Yulaf İsminin Anlamı ve Kaynağı: Arapça hayvan yemi olarak kullanılan ot, özellikle yonca anlamındaki alaf kelimesi dilimize yulaf olarak geçmiştir.

Yulafın Diğer İsimleri: Alef

Yulafın Latince (bilimsel) İsmi: Avene sativa

Yulafın İngilizcesi: Oat

Yulafın Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada en fazla yulaf üreten ülkeler Rusya, Kanada ve Avustralya’dır.[1]

Yulafın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde en fazla yulaf yetiştiriciliği Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır. İl bazında en fazla yulaf Çanakkale, Kocaeli, Ankara ve Nevşehir’de üretilmektedir. [2]

Yulafın Çeşitleri: Dünyada farklı iklim ve toprak özelliklerinde yetiştirilen çok sayıda yulaf çeşidi vardır. Ülkemizde yerli yulaf çeşitleri yanında seleksiyon yöntemleri ile geliştirilmiş çeşitlerin de yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilerek tescil edilen yulaf çeşitleri arasında Cehecota, Faikbey, Kahraman, Kırklar, Sebat, Seydişehir, Yeniçeri, Yeşilköy 1779, Yeşilköy 330, Arlıptan, Ankara 76 sayılabilir.

Yulafın Mevsimi: Kışlık yulaflar genellikle Haziran ve Temmuz aylarında kışlık olanlar ise Ağustos ve Eylül aylarında yeterli olgunluğu ulaşarak hasat edilir.

Yulaf Helal midir: Yulafın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Ancak Yulaftan elde edilen alkollü içeceklerin içilmesi haramdır.

Yulaf Hakkında Ayet ve Hadisler:

Yulafın Faydaları

  • Diyet lifleri, B1 ve B5 vitaminleri, manganez, fosfor ve magnezyum içeriği yüksek bir tahıl olan yulafın tüketimi çeşitli sağlık faydaları sağlamaktadır.
  • Yulafta bulunan çözünür diyet liflerinden beta glukanın kan kolesterol seviyelerini düzeltici etkiye sahip olduğu klinik çalışmalarla ortaya konulmuştur. Beta glukan LDL (kötü) ve toplam kolesterol seviyelerini azaltırken HDL (iyi) kolesterol seviyesini değiştirmektedir. İlave olarak beta glukanın dokularda insülin hassasiyetini arttırarak diyabet riskini azalttığı belirlenmiştir.
  • Yapılan çalışmalarda tam tahıl şeklinde düzenli yulaf tüketiminin dolaşım sistemi sağlığına destek olarak kalp-damar hastalıkları riskini azalttığı bulunmuştur.
  • 100 gram yulaf tüketiminden alınan 11,5 gram diyet lifi doygunluk sağlayarak kilo kontrolüne destek olur ve mide, bağırsak kanserlerinin riskini azaltır.
  • Yulafa özgü bir antioksidan bileşik olan polifenolik yapıdaki avenanthramides tansiyonu azaltıcı etki göstermektedir.
  • Yulaf kepeği tüketimi sindirimi kolaylaştırarak özellikle kronik kabızlık problemlerine iyi gelmektedir.

Yulafın Zararları ve Yulafın Yan Etkisi

  • Yulafın gıda miktarında tüketimi genellikle güvenilirdir ancak fazla miktarda tüketimi gaz ve şişkinlik yapabilir.
  • Yutma ya da çiğneme zorluğu olanların yulaftan uzak durması tavsiye edilir. İyi çiğnemeden yutulan yulaf sindirim problemlerine yol açabilir.
  • Bazı ilaçlardaki etken maddelerin vücutta emilimlerini etkileyebildiğinden reçeteli ilaç kullananların fazla miktarda yulaf tüketiminden kaçınması gerekir.[3]
  • Bazı insanlar yulafta bulunan proteinlere (avenin) karşı hassasiyet gösterebilirler. Ayrıca 50 grama kadar tüketimi zararlı etki göstermemekle birlikte çölyaklıların yulaftan kaçınmaları tavsiye edilir.

Yulafın Besin Değeri

100 gram yulaf içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 389 kcal
Karbonhidrat 66,30 gr
Yağ 6,90 gr
Protein 16,90 gr
Diyet Lifi 11,60 gr
Vitamin B1, B5
Mineral Manganez, Fosfor, Magnezyum, Çinko

Yulaf Nasıl Kullanılır

Yulafın kullanımı: Son yıllarda sağlık faydalarının bilinirliği arttıkça yulafın gıda olarak kullanımı artmaktadır. Yulaf gıda sanayinde un ya da yulaf ezmesi halinde kahvaltılık gevrekler, bisküvi, müsli ve granolanın üretiminde kullanılır. Fırıncılıkta ekmeğin besin bileşenleri bakımından zenginleştirilmesi için yulaf ezmesi ya da unu kullanılarak üretilen ekmek çeşitleri yapılmaktadır. Ayrıca değirmencilik sektöründe yulaflı ekmek unu karışımları hazırlanarak tüketici tercihine sunulmaktadır. Ülkemizde yaygın olmamakla beraber yulaf ezmesinden elde edilen yulaf lapası bazı ülkelerde yaygın tüketilen bir kahvaltılıktır. Hayvan yemi olarak kullanılan tahılların başında gelen yulaf her türlü geviş getiren hayvana tane ya da kaba öğütülmiş halde verilir.

Yulaf Nasıl Pişirilir

Yulaf Yemekleri

Yulaf Resimleri

Yulaf-başak.jpg Yulaf-bitkisi.jpg Yulaf-ezmesi.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Yulaf

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Yulaf ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Yulaf ürünleri

Kaynakça