Vişne

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Visne1.jpg

Vişne (Prunus cerasus) gülgiller familyasından bir ağaç türü ve bu ağacın görünüş ve şekil bakımından kiraza çok benzeyen meyvesidir. Anavatanı Anadolu başta olmak üzere Güneybatı Asya ve Avrupa olan Vişnenin botanik ismi olan P. cerasus; Giresun ilimizin eski adı olan Kerasus’dan gelmektedir. Sert çekirdekli bir meyve olan vişne düşük şeker içeriği ve yüksek asitliği nedeniyle ekşi bir tada sahiptir. Vişne antioksidan deposu bir meyve olup bağışıklık sistemini güçlendirici ve kanser riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

Vişne Hakkında Bilgiler

Vişne İsminin Anlamı ve Kaynağı: Vişne kelimesi Bulgarca “Vişna” kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir.

Vişne Diğer İsimleri:

Vişnenin Latince (bilimsel) İsmi: Prunus cerasus

Vişnenin İngilizcesi: Sour cherry

Vişnenin Dünyada Yetiştiği Yerler: Ilıman iklime sahip bölgelerde yetişebilen vişnenin dünyadaki en büyük üreticileri Türkiye, Rusya ve Polonya’dır.

Vişnenin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Tüm bölgelerde üretimi yapılabilen vişnenin en fazla üretildiği iller Afyon, Kütahya ve Konya’dır. Bu üç ilde üretilen vişne ülkemizde gerçekleşen toplam üretimin yaklaşık %50’sini oluşturmaktadır.[1]

Vişne Çeşitleri: Çeşitlerine göre tadı değişen vişnenin ülkemizde en yaygın yetiştirilenleri Kütahya vişnesi ve Katırlı vişnesidir. Koyu kırmızı ve yuvarlak şekilli Kütahya vişnesi mayhoş bir tada sahiptir ve suludur. Katırlı vişnesi ise yumuşak meyve eti ve koyu kırmızı meyve kabuğu karakteristik özelliklerine sahip olup meyve suyu sanayinde tercih edilmektedir. Vişnenin ayrıca farklı meyve özelliklerine sahip Montmorency, Heimanns Rubin ve Macar gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. [2]

Vişnenin Mevsimi: Vişne Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilerek pazara sunulur.

Vişne Helal midir: Vişnenin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur

Vişne Hakkında Ayet ve Hadisler:

Vişnenin Faydaları

  • Vişne içerdiği fitokimyasallar, antioksidan maddeler ve vitaminler ile insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan bir meyvedir.
  • Vişnenin meyve rengini de veren antosiyanin enflamasyonu (iltihap) azaltır ve kalp hastalıkları riskini düşürür. Vişne antosiyanince en zengin meyvedir.
  • Bileşiminde en fazla antioksidan madde içeren meyvelerden bir tanesi vişnedir. Antioksidan bileşikler kanser riskini azaltıcı özelliğe sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirirler.[3]

Vişnenin Zararları ve Vişnenin Yan Etkisi

  • Aşırı tüketilmesi durumunda bileşiminde bulunan sorbitol nedeniyle ishal ve karın ağrısına yol açabilir.
  • Kiraza karşı alerjisi olanların vişne veya vişne suyu gibi gıdalardan uzak durmaları tavsiye edilir.

Taze Vişnenin Besin Değeri

100 gram taze vişnenin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 50 kcal
Karbonhidrat 12,20 gr
Yağ 0,30 gr
Protein 1,00 gr
Diyet Lifi 1,60 gr
Vitamin C, A
Mineral Manganez

Vişne Nasıl Kullanılır

Vişnenin kullanımı: Ekşi tadı nedeniyle vişnenin sofralık meyve olarak tüketimi sınırlıdır. Vişne evlerde reçel, hoşaf ve şurup hazırlanmasında kullanılırken, gıda endüstrisinde en fazla meyve suyu ve reçel üretiminde değerlendirilir.

Vişne Nasıl Pişirilir

Vişne Yemekleri

Vişne Resimleri

Visneagaci.jpg Visne2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da vişne

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Vişne ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da vişne ürünleri

Kaynakça