Tahin Helvası

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tahin-Helvası1.jpg

Tahin Helvası şeker, su ve sitrik ya da tartarik asit ilavesi ile hazırlanan şerbetin ağdalaştırılıp çöven ilavesi ile beyazlaştırıldıktan sonra tahin ile karıştırılması ile elde edilen katı ve ince lifli görünümlü tatlı bir gıda maddesidir. Formülasyonunda kullanılan çöven tahin helvasının yapısal özellikleri bakımından çok önemli olup son ürünün rengini ve konsistensini olumlu etkiler ve yağın sızmasını engelleyici etki gösterir. Üretiminde kullanılan başlıca hammaddenin susamdan elde edilen tahin olması nedeniyle susamda bulunan besin bileşenlerine sahip olan tahin helvası yağ ve şeker içeriği ile yüksek kalorili enerji verici bir gıdadır. Tahin helvası mineraller, vitaminler, sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengin bir gıda kaynağı olup özellikle kış aylarında yemek sonrası tatlı olarak veya kahvaltılarda tüketilmektedir.

Tahin Helvası Hakkında Bilgiler

Tahin Helvası İsminin Anlamı ve Kaynağı: Tahin helvası tahinden elde edilen helva anlamındadır. Tahin ve helva kelimeleri Türkçe’ye Arapça’dan geçmiştir. Bu dilde tahn (طحن) koyu sıvı halde öğütülmüş susam ve halva (حلواء) ise tatlı yiyecek, şekerleme anlamında kullanılmaktadır.

Tahin Helvasının Diğer İsimleri:

Tahin Helvasının İngilizcesi: Tahini halva

Tahin Helvasının Dünyada Üretildiği Yerler: Tahin helvası ülkemizin geleneksel ürünlerinden olup dünyada en fazla Türkiye’de üretilmektedir. Ayrıca Balkan ve Ortadoğu ülkelerinde, Mısır, Rusya, ve Polonya’da ülkemizdeki tahin helvasına benzer içerik ve üretim yöntemi ile elde edilen ürünler bulunmaktadır.

Tahin Helvasının Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizin dört bir yanında küçük işletmelerde tahin helvası üretimi yapılmaktadır. Ayrıca modern üretim tesislerinde tahin helvası üretimi yapan firmalar bulunmaktadır. İlgili bakanlık verilerine göre ülkemizde 300’den daha fazla sayıda tahin helvası üretimi yapan işletme vardır. Çankırı, Çanakkale ve Soma’da geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen tahin helvaları meşhurdur.

Tahin Helvası Çeşitleri: Ülkemizde tahin helvaları kullanılan çeşni maddesine göre farklı çeşitlerde üretilmektedir. Kakaolu, antep fıstıklı ve sade tahin helvası en yaygın üretilen ve tüketilen helva çeşitleridir. Ayrıca tamamen geleneksel yöntemlerle genellikle küçük işletmelerde el emeği ile üretilen helvalar kürek helva olarak satışa sunulmaktadır.

Tahin Helvası Helal midir: Tahin helvasının tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Ancak aroma ve mono ve digliseridler ve esterleri (E470-E477) gibi emülgatörler içeriyorsa bu katkıların uygunluğu araştırılmalıdır.

Tahin Helvası Hakkında Ayet ve Hadisler:

Tahin Helvasının Faydaları

  • Tahin helvası sağlıklı yağlar ve protein kaynağı olup enerji verici özelliği ile ağır işlerde çalışanlar ile sporcuların beslenmesinde kullanılması tavsiye edilen bir gıdadır.
  • Temel hammadde susamda bulunan omega-3 doymamış yağ asitleri nedeniyle tahin helvası kalp sağlığı için faydalı bir yiyecektir.
  • Tahin helvası çeşitli mineraller bakımından zengin bir gıda olup kemik sağlığına destek olmaktadır.
  • Tahin helvası yüksek kalorili bir gıda olmasına rağmen tok tutucu özelliğe sahiptir. Ölçülü miktarda tahin helvası tüketimi uzun süre kalori alınmadan tok kalmaya yardımcı olur.

Tahin Helvasının Zararları ve Tahin Helvasının Yan Etkisi

  • Tahin helvası içerdiği yağ ve şeker nedeniyle yüksek kalorili bir gıda olduğundan fazla miktarda tüketimi kilo artışlarına yol açabilir. Özellikle obez ya da aşırı kilolular ile az hareket eden insanların tahin helvası gibi yüksek kalorili gıdaları az miktarda tüketmesi gerekir.
  • Bazı hassas bünyeli insanlarda susam tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabildiğinden bu kişilerin tahin helvasından kaçınması tavsiye edilir.
  • Şeker içeriği yüksek bir ürün olduğundan diyabetliler tahin helvası tüketiminde dikkatli olmalıdır.

Tahin Helvasının Besin Değeri

100 gram Tahin Helvasının içindekiler[1]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 533 kcal
Karbonhidrat 45,42 gr
Yağ 32,20 gr
Protein 11,55 gr
Vitamin B1, B2
Mineral Fosfor, Demir

Tahin Helvası Nasıl Yapılır

Tahin Helvasının üretimi: Tahin Helvasının geleneksel üretiminde öncelikli olarak su, şeker ve sitrik ya da tartarik asit kaynatılarak şerbet elde edilir. Daha sonra karışıma çöven ekstraktı eklenerek şerbet ağdalaştırılır ve çırpılarak beyazlaştırılır. Hazırlanan ağdanın tahin ile karıştırılmadan önce sıcaklığı 70-75 C’ye düşürülür. Daha sonra yoğurma kazanında tahin ile ağda 1:1 oranında karıştırılır ve ekipmanlar yardımıyla ya da el emeği ile küreklenerek yoğrulma işlemine tabi tutulur. Bu aşamada istenirse antep fıstığı ya da kakao gibi çeşniler ilave edilir ve tahin helvası istenilen kıvama gelesiye kadar yoğurma işlemi sürdürülür. Kazanlardan alınan helvalar istenen büyüklüklerde kesilip kalıplanır ve dinlendirme odalarında 12-24 saat bekletilir. Daha sonra tahin helvaları ambalajlanarak satışa hazır hale getirilir.[2]

Tahin Helvası Yemekleri

Tahin Helvası Resimleri

Tahin-Helvası2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Tahin Helvası

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Tahin Helvası ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Tahin Helvası ürünleri

Kaynakça

  1. http://www.turkomp.gov.tr/food-598
  2. A. Şekerci, İstanbul İli̇nde Satışa Sunulan Tahi̇n Helvalarinda Aflatoksi̇n Varlığının Beli̇rlenmesi̇, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, 2014