Perga

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Perga.jpg

Perga bal arılarının çiçeklerden topladıkları polenleri bal ve diğer arı salgılarıyla karıştırdıktan sonra petek gözlerine depolamasıyla ortaya çıkan fermente bir arı üründür. Halk arasında arı ekmeği olarak da bilinen perga, laktik asit fermentasyonu ile meydana geldiğinden kovanda uzun süre dayanır. Kraliçe arı ve yavru arıların temel besin maddesi olan perganın petekten alınması zahmetli bir işlemdir ve ciddi bir tecrübe gerektirir. İçerik olarak polene benzeyen perganın tat özellikleri daha iyidir, vücutta daha iyi sindirilir ve kimyasal kompozisyonu daha zengindir.[1] Elzem aminoasitler, antioksidan bileşikler, çeşitli vitamin ve mineralleri içeren arı ekmeğinin enflamasyonu önleyici, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır.

Perga Hakkında Bilgiler

Perga İsminin Anlamı ve Kaynağı: Perga kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. Perga arıların temel yiyeceklerinden olduğu için ülkemizde arı ekmeği olarak da adlandırılır.

Perganın Diğer İsimleri: Arı ekmeği

Perganın İngilizcesi: Perga, bee bread

Perganın Dünyada Üretildiği Yerler: Literatürde perganın dünyadaki üretimi ile ilgili istatistiki bilgiler bulunmamaktadır. Arıcılığın yaygın olduğu ve apiterapinin geliştiği ülkelerde perga üretiminin de fazla olması muhtemeldir.

Perganın Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde bilinirliği son yıllarda artan perga muhtelif yörelerdeki arıcılar tarafından üretilmektedir.

Perga Çeşitleri: Ülkemizde perga kapsül halinde ya da bal ile karışık olarak satılmaktadır. Ayrıca perga zeytinyağı-çörek otu yağı içinde sıvı özüt olarak da elde edilerek tüketici tercihine sunulmaktadır.

Perga Helal midir: Perganın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Perga Hakkında Ayet ve Hadisler:

Perganın Faydaları

  • Perga içerdiği elzem amino asitler, fenolik bileşikler ve vitaminler ile genellikle terapötik amaçla kullanılan bir arı ürünüdür. Perganın bileşiminin %20’sinden fazlasını oluşturan proteinler vücutta sentezlenemediği için mutlaka gıdalarla alınması gereken elzem aminoasitlerin tümünü içerir. Ayrıca pergada bulunan aminoasitlerin biyoyararlığı yüksek olup vücutta kolaylıkla sindirilmektedir.
  • Perganın bileşiminde başta sinnamik asit ve kaempferol olmak üzere antioksidan özellikli çeşiti bileşikler vardır. İçerdiği doğal antioksidan bileşikler ile perga bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Yapılan klinik çalışmalar perganın karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etki gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Araştırmacılar perganın bu etkisinin bileşiminde bulunan ve vücutta enflamasyonu azaltan fenolik bileşiklerden kaynaklandığını bildirmişlerdir.
  • Tümör oluşum riskini azaltıcı etki gösteren perga radyoterapi tedavisi gören hastalardaki iştahsızlık ve halsizlik gibi sorunları azaltır.
  • Çeşitli vitaminler (B1, B2, B6, K, A) bakımından iyi bir kaynak olan perga vitamin eksikliğine karşı doğal bir gıda takviyesi olarak kullanılabilir.[2]

Perganın Zararları ve Perganın Yan Etkisi

  • Polenin kovan içinde arı salgısı ile birlikte fermente edilmesiyle meydana geldiğinden polen alerjisi olanların perga tüketimde dikkatli olması gerekir. Her ne kadar perga tüketiminin alerjik reaksiyonlara yol açması çok nadir görülse de bazı hassas insanlarda kalp atışının hızlanması, iç bulantısı, kusma ve halsizlik gibi alerji semptomları görülebilir.
  • Diğer arı ürünlerinde olduğu gibi perganın bir yaşından küçük bebeklere verilmesi uygun değildir.
  • Hamile ve emziren kadınlarda perganın güvenli olup olmadığı ile ilgili kesin bir bilgi olmadığından tedbiren kaçınılması tavsiye edilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananların perga kullanmadan önce doktoruna danışması gerekir.

Perganın Besin Değeri

100 gram perganın içindekiler[3]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 388 kcal
Karbonhidrat 51 gr
Yağ 11 gr
Protein 22 gr
Diyet Lifi 7 gr
Vitamin B1, B2, B6, K
Mineral Potasyum, kalsiyum, fosfor

Perga Nasıl Kullanılır

Perganın kullanımı: Perga sağlık faydaları için kovandan elde edildiği şekliyle doğrudan çiğnenerek ya da süt, yoğurt gibi gıdalarla karıştırılarak kullanılır. Son yıllarda kolay kullanım için geliştirilmiş kapsül ya da sıvı formda perga gıda takviyeleri bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesinde arı ekmeği kullanımının günde yetişkinlerde en fazla 3 gr, 4-10 yaş grubunda ise 1,5 gr ile sınırlandırılması gerektiği bildirilmiştir.[4]

Perga Nasıl Pişirilir

Perga Yemekleri

Perga Resimleri

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Perga

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Perga ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Perga ürünleri

Kaynakça