Mango

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Mango2.jpg

Mango (Mangifera indica) sakızağacıgiller familyasından, anavatanı Hindistan olan bir ağaç ve bu ağacın sert çekirdekli iri meyveleridir. Yaprak dökmeyen bir ağaç olan mango 40 metreye kadar boylanabilir ve çok uzun ömürlüdür. Mango ağacının koyu yeşil renkli yaprakları ve pembemsi beyaz küçük çiçekleri vardır. Çeşidine bağlı olarak oval ya da uzun-oval şekilli mango meyveleri sarıdan yeşil, kırmızı, turuncu ve mora kadar farklı kabuk rengine ve turuncu meyve etine sahiptir. C vitamini ve antioksidan özellikli fenolik bileşikler bakımından zengin bir meyve olan mangonun tüketimi vücudu serbest radikallerin zararından korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına faydalıdır.

Mango Hakkında Bilgiler

Mango İsminin Anlamı ve Kaynağı: İngilizce’de aynı ağaç ve meyveyi isimlendirmek için kullanılan mango kelimesi dilimize değişmeden geçmiştir. İngilizce mango kelimesinin kökeni Malayca mangga sözcüğüne dayanmaktadır.

Mangonun Diğer İsimleri:

Mangonun Latince (bilimsel) İsmi: Mangifera indica

Mangonun İngilizcesi: Mango

Mangonun Dünyada Yetiştiği Yerler: Tropik ve subtropik iklime sahip bölgelerde yetiştirilen mango dünyada en fazla Hindistan, Çin, Tayland ve Endonezya’da üretilmektedir.

Mangonun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde son yıllarda tanınmaya başlayan mango meyvesinin Türkiye’deki ticari üretimi çok sınırlıdır. Yetiştiriciliği ile ilgili deneme çalışmaları[1] sonucunda mangonun Antalya koşullarına adapte olduğu belirlenmiş ve son bir kaç yıldır az miktarda meyve hasadı yapılmıştır.

Mango Çeşitleri: Dünyada farklı yetiştirme koşullarına uyum sağlayan ve farklı meyve özelliklere sahip binden fazla mango çeşidi vardır. Mango yetiştiriciliği ile ilgili ülkemizde yapılan çalışmalarda Kent ismi ile bilinen çeşidin Antalya ve çevresindeki koşullara uyum sağladığı belirlenmiştir. Kent çeşidi mangolar lifsiz, koyu sarı meyve etine ve aromalı lezzete sahiptir.

Mangonun Mevsimi: Mango çeşide ve yetiştirilen bölgenin iklim özelliklerine bağlı olarak farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelerek toplanır. Ülkemizde sınırlı yapılan mango yetiştiriciliğinde kullanılan geçci bir çeşit olan Kent genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilmektedir.

Mango Helal midir: Mangonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Mango Hakkında Ayet ve Hadisler:

Mangonun Faydaları

  • Mango C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Orta boy (yaklaşık 250 gr) bir mango günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Mango gibi C vitamini bakımından zengin gıdaların tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Antioksidan etkiye sahip çeşitli bileşikler (mangiferin, kateşin, antosiyanin, vb ) içeren mango enflamasyonu azaltıcı ve vücudu serbest radikallerin zararına karşı koruyucu etkilere sahiptir. Ayrıca mangodaki antioksidanlar ve C vitamini çeşitli kanser türlerinin oluşma riskini azaltır.
  • Mango içerdiği amilaz enzimi ve diyet lifleri ile sindirim dostu bir meyvedir. Yapılan çalışmalar mango tüketimi ile birlikte bol su içmenin kabızlık gibi sindirim problemlerini iyileştirdiğini ortaya koymuştur.
  • Mangoda bulunan lutein ve zeaksantin olarak bilinen fenolik bileşikler gözdeki retina tabakasını güneşin zararlı etkilerinden korur. Ayrıca mango göz sağlığı için faydalı bir bileşik olan beta karoten içermektedir.

Mangonun Zararları ve Mangonun Yan Etkisi

  • Normal gıda miktarlarında tüketildiğinde mangonun sağlıklı insanlar için herhangi bir zararı ya da yan tesiri bulunmamaktadır. Ancak mangonun aşırı tüketimi ishale yol açabilir.
  • Mango tüketimi alerjik bünyeye sahip insanlarda gözlerde sulanma ve nefes almada zorluk gibi semptomlarla ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca olgunlaşmamış mangoların kabuk ve özsuyunda bulunan urushiol isimli bileşik bazı insanlarda deride alerjik dermatite sebep olabilir.
  • Şeker içeriği yüksek bir meyve olan mangonun aşırı miktarda tüketimi diyabetlilerde kan şekerinde istenmeyen yükselişlere neden olabilir. [2]

Mango Besin Değeri

100 gram mangonun (taze) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 60 kcal
Karbonhidrat 15 gr
Yağ 0,38 gr
Protein 0,82 gr
Diyet Lifi 1,6 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Mango Nasıl Kullanılır

Mangonun kullanımı: Pahalı bir meyve olan mango ülkemizde genellikle sofralık olarak tüketilir. Sınırlı olmakla birlikte mango reçel ve marmelat üretiminde kullanılmaktadır. Gıda sanayinde kurutularak muhafaza edilen mango dilimleri piyasada sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketici tercihine sunulmaktadır. Yaygın yetiştiriciliği yapılan Hindistan gibi ülkelerde mango ağaçları bal üretiminde nektar kaynağı olarak kullanılır.[3]

Mango Nasıl Pişirilir

Mango Yemekleri

Mango Resimleri

Mango-ağacı.jpg Mango2.jpg Mango-dilimleri.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Mango

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Mango ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Mango ürünleri

Kaynakça

  1. H. Gübbük ve ark. Değişik Tropik Meyve Türlerinin Antalya Koşullarında Adaptasyonu, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Araştırma Projesi Sonuç Raporu, 2017
  2. M. Farooque, 9 Health Benefits of Mango to Enjoy This Summer, Truweight, https://truweight.in/blog/food-and-nutrition/mango-benefits.html
  3. K.A. Shah, K.A. et al. Mangifera Indica (Mango). Pharmacognosy Reviews. 4: 42-48, 2010.