Mandalina

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Mandalina.jpg

Mandalina (Citrus reticulata) sedefotugiller familyasından anavatanı Çin, Japonya ve Güneydoğu olan bir ağaç ve bu ağacın yenilebilir tatlı meyveleridir. Mandalina dünyada ve ülkemizde portakaldan sonra en fazla yetiştiriciliği yapılan turunçgildir. Genellikle 4 metreyi geçmeyen büyüklükte ve dikenli olan mandalina ağacının yaprakları parlak yeşil ve küçüktür. Meyve genellikle 4-8 cm çapında küresel ya da alt ve üst kısmından basık şekillidir. Mandalina kabuğu diğer turunçgil meyveleri ile karşılaştırıldığında elle çok kolay soyulabilmektedir. Meyve eti diğer turunçgiller gibi dilimler halinde kısımlara ayrılmıştır. C vitamini bakımından zengin bir meyve olan mandalina bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve kronik hastalıkların riskini azaltır.

Mandalina Hakkında Bilgiler

Mandalina İsminin Anlamı ve Kaynağı: Fransızca’da Çin kökenli bir turunçgil meyvesi anlamında kullanılan mandarin kelimesi dilimize mandalina olarak geçmiştir.

Mandalinanın Diğer İsimleri: Mandalin

Mandalinanın Latince (bilimsel) İsmi: Citrus reticulata

Mandalinanın İngilizcesi: Tangerine, mandarin

Mandalinanın Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada tropik ve subtropik iklime sahip bölgelerde yetiştirilen mandalinanın en fazla üretildiği ülkeler Çin, İspanya, Fas ve Türkiye’dir.[1]

Mandalinanın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde mandalina en fazla Akdeniz Bölgesinde Adana, Mersin ve Hatay’ da üretilmektedir. Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir ve Aydın ile Karadeniz Bölgesinde Trabzon ve Rize mandalina üretiminde önde olan illerdir.

Mandalina Çeşitleri: Dünyada değişik iklim ve toprak şartlarına uygun çok sayıda farklı mandalina çeşidi yetiştirilmektedir. Ülkemizde üretilen çeşitlerden öne çıkanlar Satsuma, Klamentine, Fremont, Nova, Minneola ve Yerli mandalinadır. Tüm dünyada en yaygın üretilen türlerden olan Satsuma mandalinası ticari yetiştiriciliği yapılan turunçgiller arasında soğuğa en dayanıklı çeşittir. Taşıma ve depolamaya elverişli satsuma mandalinalarında meyve eti kabuğa yapışık değildir. Satsuma sulu, aromatik ve yüksek kaliteli olup çekirdeksizdir. Cezayir kökenli Klamentine mandalinasının kabuğu koyu portakal renkli ve meyve etine orta sıkı bağlıdır. Soyulması kolay olan Klamentine sulu ve aromalıdır.[2]

Mandalinanın Mevsimi: Ülkemizde çeşide ve yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak mandalina Eylül ile Mayıs ayları arasında hasat edilmektedir. Satsuma gibi erkenci çeşitlerin hasadı Eylül ayında başlarken Minneola gibi çeşitler Ocak ayında olgunlaşarak hasat edilir.

Mandalina Helal midir: Mandalinanın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Mandalina Hakkında Ayet ve Hadisler:

Mandalinanın Faydaları

  • Mandalina C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Yüz gram mandalina tüketimi ile günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık ⅓’ü karşılanır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Ayrıca mandalina gibi C vitamini bakımından zengin gıdaların tüketimi vücutta serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır.
  • Mandalina tüketiminin çeşitli kanser türlerinin riskinin azaltmaktadır. Özellikle hepatit hastalarının düzenli mandalina suyu tüketimi sonucunda karaciğer kanseri riskinin azaldığı tespit edilmiştir.[3]
  • Mandalinada bulunan antioksidan özellikli bileşikler kan LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini azaltıcı etki gösterir.

Mandalinanın Zararları ve Mandalinanın Yan Etkisi

  • Mandalinanın gıda miktarında tüketimi genellikle güvenli kabul edilir. Ancak aşırı miktarda mandalina tüketimi bazı olumsuz etkilere yol açabilir.
  • Asitliği yüksek bir gıda olmasından dolayı mandalinanın çok fazla tüketilmesi diş minesini zarar verebilir.
  • Mide yangısı rahatsızlığı olanların fazla miktarda mandalina yemesi önerilmez. Bu insanlarda aşırı mandalina tüketimi mevcut semptomların şiddetlenmesine yol açabilir.

Mandalina Besin Değeri

100 gram Mandalinanın içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 53 kcal
Karbonhidrat 13,34 gr
Yağ 0,31 gr
Protein 0,81 gr
Diyet Lifi 25,83 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Mandalina Nasıl Kullanılır

Mandalinanın kullanımı: Ülkemizde mandalina en fazla sofralık meyve olarak değerlendirilmektedir. Gıda sanayinde mandalinadan meyve suyu, reçel gibi ürünler üretilmektedir. Ayrıca mandalina dilimleri kurutularak sağlıklı atıştırmalıklar elde edilmektedir.

Mandalina Nasıl Pişirilir

Mandalina Yemekleri

Mandalina Resimleri

Mandalina-ağacı.jpg Mandalina3.jpg Mandalina2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Mandalina

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Mandalina ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Mandalina ürünleri

Kaynakça

  1. O. Uysal, S. Polatöz, Dünyada ve Türkiye’de Turunçgil Üretimi ve Dış Ticareti, Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi.
  2. https://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/mandarin_yetistiriciligi.pdf
  3. S. Thompson, What Are the Benefits of Mandarin Oranges? Livestrong.com