Kuşkonmaz

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kuşkonmaz.jpg

Kuşkonmaz (Asparagus officinalis) kuşkonmazgiller familyasından anavatanı Avrupa ve Batı Asya olan çok yıllık aromatik bir bitki ve bu bitkinin sebze olarak tüketilen sürgünleridir. Asparagus cinsine ait çeşitli kuşkonmaz türleri iç mekan süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Sebze olarak değerlendirilen kuşkonmazın sürgünleri toprak altında geliştiğinde beyaz renkli; toprak üstünde geliştiğinde yeşil ya da hafif mor renklidir. Toprak üstünde gelişen sürgünlerin uç kısmında yapraklarla örtülü tomurcuklar bulunur. Düşük kalorili bir sebze olan kuşkunmaz diyet lifi, antioksidan etkili bileşikler, bazı vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Kuşkonmaz tüketimi sindirim sağlığına faydalıdır, kilo koruma/vermeye yardımcı olur ve içerdiği fenolik bileşikler sayesinde vücudu serbest radikallerin zararından korur.

Kuşkonmaz Hakkında Bilgiler

Kuşkonmaz İsminin Anlamı ve Kaynağı: Yapraklarının çok ince tül şeklinde olması nedeniyle bitkinin kuşkonmaz olarak isimlendirildiği tahmin edilmektedir.

Kuşkonmazın Diğer İsimleri: Asparagus, eneç, tilki kuyruğu

Kuşkonmazın Latince (bilimsel) İsmi: Asparagus officinalis

Kuşkonmazın İngilizcesi: Asparagus

Kuşkonmazın Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada üretilen kuşkonmazın %90’a yakını Çin’de üretilmektedir. Ayrıca Peru, Meksika ve Almanya kuşkonmaz üretiminde önde olan diğer ülkelerdir.[1]

Kuşkonmazın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Kuşkonmaz ülkemizde uzun yıllardır bilinen bir sebze olmasına rağmen yeteri kadar talep görmemektedir. Eskişehir, Muğla ve Manisa’daki sınırlı alanlarda yapılan ticari kuşkonmaz yetiştiriciliği iç talebi karşılamaya yeterli olmaktadır.

Kuşkonmaz Çeşitleri: Kuşkonmazın sebze olarak kullanılan sürgünlerinin toprak altı ya da üstünde gelişmesine bağlı olarak yeşil ve beyaz olmak üzere iki çeşidi vardır. Toprak altında gelişen beyaz kuşkonmazlar daha gevrek olmaları yanında daha az acımsı tada sahiptir. Ayrıca kuşkonmazın bazı çeşitlerinin toprak üstü sürgünleri hasat olgunluğuna geldiğinde mor renk alır.

Kuşkonmazın Mevsimi: Kuşkonmaz çok yıllık bir bitki olup ticari yetiştiriciliğinde ilk iki yıl hasat yapılmaz. Üçüncü yıldan itibaren ilkbaharda kuşkonmaz sürgünleri 15-25 cm uzunluğa geldiğinde hasat edilerek satışa sunulur. Kuşkonmaz hasadı genellikle Haziran ayı gelmeden tamamlanmaktadır.

Kuşkonmaz Hakkında Ayet ve Hadisler:

Kuşkonmazın Faydaları

  • Kuşkonmaz biyoaktif özellikli çeşitli bileşikler, bazı vitamin ve mineraller ile diyet lifi bakımından zengin düşük kalorili bir sebzedir. 100 gram kuşkonmaz tüketimi sadece 20 kcal enerji verirken 2,1 gr diyet lifinin vücuda alınmasını sağlar ve günlük K vitamini ihtiyacımızın %40’ını karşılar.
  • Kuşkonmaz gibi K vitamini içeriği yüksek gıdaların tüketimi kalp ve kemik sağlığına faydalıdır. Ayrıca K vitamini kanın pıhtılaşmasında çok önemli bir role sahiptir.
  • Diyet lifi içeriği ile kuşkonmaz bağırsak sağlığını destekleyerek kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarını önler.
  • Kuercetin, kaempferol gibi fenolik bileşikler içeren kuşkonmazın tüketimi vücudu serbest radikallerin zararından korur, enflamasyonu azaltır ve yaşlılık etkilerini geciktirir.[2]
  • Düşük kalorili kuşkonmaz kilo koruma/verme diyetlerinde en sık kullanılan sebzelerdendir.
  • Böbreklerin çalışmasını teşvik edici özelliğe sahip olan kuşkonmaz halk tıbbında idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır.

Kuşkonmazın Zararları ve Kuşkonmazın Yan Etkisi

  • Gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenilir bir sebze olan kuşkonmaz bazı insanlarda gaz ve şişkinlik şeklinde ortaya çıkan yan etkilere yol açabilir. Ayrıca soğan ve benzeri gıdalara alerjisi olan insanlarda kuşkonmaz tüketimi sonrasında kaşıntı ve burun akıntısı gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir
  • Gebelik sırasında hormonal dengeye etki edebileceğinden hamilelerin fazla miktarda kuşkonmaz tüketmesi tavsiye edilmez.
  • Lityum etken maddeli ilaç kullananların diüretik etki gösteren kuşkonmaz tüketiminde dikkatli olması gerekir. Kuşkonmaz tüketimi vücutta lityumun atılmasını yavaşlattığından çok ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.[3]
  • Kanın pıhtılaşmasında görev alan K vitamini bakımından zengin bir sebze olduğundan kan sulandırıcı ilaç kullananların kuşkonmaz tüketiminde aşırıya kaçmaması gerekir.

Kuşkonmaz Besin Değeri

100 gram Kuşkonmazın (çiğ) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 20 kcal
Karbonhidrat 4,00 gr
Yağ 0,12 gr
Protein 2,20 gr
Diyet Lifi 2,10 gr
Vitamin K
Mineral Demir

Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır

Kuşkonmazın kullanımı: Kuşkonmaz taze, dondurulmuş ya da konserve olarak çeşitli yemek, çorba ve salataların hazırlanmasında kullanılır. Çiğ olarak da yenilebilen kuşkonmaz genellikle pişirildikten sonra tüketilmektedir.

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir

Kuşkonmaz Yemekleri

Kuşkonmaz Resimleri

Kuşkonmaz-bitkisi.jpg Beyaz-kuşkonmaz.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Kuşkonmaz

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Kuşkonmaz ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Kuşkonmaz ürünleri

Kaynakça