Karanfil

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Karanfil1.jpg

Karanfil (Syzygium aromaticum) mersingiller familyasından anavatanı Endonazya’nın Maluka Adası olan yaprak dökmeyen bir ağaç ve bu ağacın çiçeklerinin baharat olarak kullanılan aromatik tomurcuklarıdır. Karanfil ağacı 10-20 metre boyunda oval şekilli iri yapraklara ve kızıl çiçeklere sahiptir. Başlangıçta soluk renkli olan karanfil çiçeğinin açılmamış tohumları zamanla yeşil bir renk alır ve kahverengimsi kırmızıya döndüğünde hasat olgunluğuna ulaşır. Karanfil baharatı 1,5-2,0 cm uzunluğunda, odunumsu, kahverengi-siyah renkli ve aromatik kokuludur. Özellikle ağız kokusunu gidermek için kullanılan karanfil gıda sanayi ve evlerde hoşaf, şerbet ve kompostolar gibi çeşitli yiyeceklere aroma ve koku vermek için eklenir. Geleneksel Hint ve Çin tıbbında farklı sağlık faydaları için kullanılan karanfil bilinen en eski baharatlardan biridir. Karanfilden elde edilen ve ojenol uçucu bileşiği bakımından zengin karanfil yağı doğal ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği ile diş hekimliğinde kullanılmaktadır.

Karanfil Hakkında Bilgiler

Karanfil İsminin Anlamı ve Kaynağı: Karanfil kelimesi Arapça ve Farsça’da Doğu Hint adalarına özgü bir baharat bitkisi, syzygium aromaticum anlamında kullanılan karanful (قرنفل) kelimesinden dilimize geçmiştir.

Karanfilin Diğer İsimleri:

Karanfilin Latince (bilimsel) İsmi: Syzygium aromaticum

Karanfilin İngilizcesi: Clove

Karanfilin Dünyada Yetiştiği Yerler: Karanfil ağacı genellikle tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilmektedir. Dünyanın en büyük karanfil üretici ülkeleri Endonazya, Madagaskar, Tanzanya ve Srilanka’dır.

Karanfilin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde ticari karanfil yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Karanfilin Çeşitleri: Dünyada isimlendirilmiş farklı karanfil varyeteleri bulunmamaktadır. Karanfil uluslararası ticarette genellikle yetiştirildiği bölge ismi ya da içerdiği yağ oranına sınıflandırılmaktadır.

Karanfilin Mevsimi: Karanfil farklı ülkelerde farklı zamanlarda toplandığından yılın tüm zamanında satışa sunulmaktadır.

Karanfil Helal midir: Karanfilin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Karanfil Hakkında Ayet ve Hadisler:

Karanfilin Faydaları

  • Karanfil manganez, K vitamini ve diyet lifi, bakımından zengin bir baharattır. 20 gr. öğütülmüş karanfil tüketimi ile günlük ihtiyacımız olan manganezin tamamı, K vitaminin üçte biri ve diyet lifinin dörtte biri alınmış olur.
  • Karanfilde önemli miktarda bulunan ojenol isimli bileşiğin ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle karanfil diş hekimliğinde diş ağrılarının tedavisinde doğal bir iyileştirici olarak kullanılır. Ayrıca bu özellikleriyle ojenol ağız bakım sularında ve boğaz spreylerinde yer alan bir bileşendir.
  • Karanfilde bulunan ojenol, kemferol ve ramnetin uçucu bileşikleri antiosidan özellikleriyle enflamasyonu azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Karanfil geleneksel halk hekimliğinde sindirim sistemi problemlerine karşı kullanılmaktadır. Karanfil tüketimi sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Karanfil yağı aromaterapide romatizma ve eklem iltihabı hastalıklarının semptomlarını iyileştirmede kullanılmaktadır. [1]

Karanfilin Zararları ve Karanfilin Yan Etkisi

  • Karanfil gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenlidir. Bununla birlikte hassas bünyeye sahip insanlarda karanfil tüketimi ağızda tahrişlere ve diş dokusunda hasara yol açabilir.
  • Az miktarda kullanıldığında karanfil yağı zararsızdır, ancak fazla miktarda kullanımı ya da yutulması durumunda karanfil yağı sağlık açısından mahzurlu olabilir. Sıvı kaybı, karaciğer hasarı gibi şiddetli yan etkilere yol açabildiğinden çocukların karanfil yağı kullanması uygun değildir.
  • Karanfilde bulunan ojenol kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığından kanama rahatsızlığı olanların ya da ameliyat olacakların karanfil tüketmemesi tavsiye edilir.
  • Mide-bağırsak dokularında tahrişe yol açabildiğinden ülser, kolit ve irritabl bağırsak sendromu rahatsızlığına sahip olanların karanfilden uzak durması gerekir.

Karanfilin Besin Değeri

100 gr Karanfil (bütün) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 272 kcal
Karbonhidrat 66,70gr
Yağ 11,10 gr
Protein 5,60 gr
Diyet Lifi 33,40 gr
Vitamin K
Mineral Manganez, Kalsiyum

Karanfil Nasıl Kullanılır

Karanfilin kullanımı: Karanfilin ülkemizdeki en yaygın kullanımı ağız kokusunu gidermeye yöneliktir. Soğan ve sarımsak gibi kokulu gıdaların tüketilmesi sonrası ağız kokusunu giderip ferah koku vermek için karanfil yutulmadan ağızda tutulur. Karanfil mutfak kültürümüzde özellikle hoşaf ve komposto gibi yiyeceklere ve bitki çaylarına koku ve aroma vermek için kullanılır. Uçucu çeşitli bileşikler içeren karanfil yağı diş macunu, ağız bakım suyu gibi kişisel hijyen ürünlerinde ve diş ağrısına karşı kullanılan ilaçların terkibinde yer alır. Çin ve Japonya’da karanfil tütsü maddesi olarak ortama güzel bir koku vermek amacıyla kullanılmaktadır

Karanfil Nasıl Pişirilir

Karanfil Yemekleri

Karanfil Resimleri

Karanfil-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Karanfil

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Karanfil ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Karanfil ürünleri

Kaynakça

  1. M.Parle ve K. Deepa, Clove: A champion spice, International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy 2:47-54. 2010.