Karabiber

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Karabiber1.jpg

Karabiber (Piper nigrum) karabibergiller familyasından anavatanı Güneybatı Hindistan olan çok yıllık bitki ve bu bitkinin kurutulduktan sonra bütün ya da öğütüldükten sonra baharat olarak kullanılan meyveleridir. İri ve parlak renkli yapraklara sahip tırmanıcı bir bitki olan karabiber destekler kullanıldığında 4 metreye varan boya ulaşabilir. Bitkinin sert çekirdekli zeytinsi meyvelerinin 20-50 tanesi salkım şeklinde bir arada bulunur. Küresel şekilli 5 mm çapa sahip her bir meyvede tek bir çekirdek vardır. Karabiber bitkisinin keskin aromalı ve acı meyvesi dünyada en yaygın kullanılan ve ticareti yapılan baharatların başında gelmektedir. Yüzyıllardır halk hekimliğinde çeşitli sağlık faydaları için kullanılan karabiberin sindirim sistemi sağlığına olumlu etkileri günümüz bilimsel çalışmaları ile ortaya konulmuştur. Karabiber gaz söktürücü ve mide salgılarını arttırıcı özellikleri ile sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Karabiber Hakkında Bilgiler

Karabiber İsminin Anlamı ve Kaynağı: Biber Yunanca’da "Güney Asya'dan ithal edilen bir baharat, karabiber" anlamında kullanılan piperi kelimesinden değişerek dilimize geçmiştir. Baharat siyah renkli ve acı olmasından dolayı karabiber olarak isimlendirilmiştir.

Karabiberin Diğer İsimleri:

Karabiberin İngilizcesi: Black pepper

Karabiberin Dünyada Üretildiği Yerler: Karabiber bitkisinin ticari olarak ziraatı nemli ve tropik iklime sahip bölgelerde yapılmaktadır. Dünyada karabiber baharatı en fazla Vietnam, Endonezya, Hindistan ve Brezilya’da üretilmektedir.

Karabiberin Türkiye'de Üretildiği Yerler: Ülkemizde ticari karabiber üretimi yapılmamaktadır.

Karabiber Çeşitleri: Karabiber bitkisi meyvelerinin farklı olgunlaşma evresinde toplanması ve farklı üretim yöntemlerinin kullanılması ile karabiber dışında baharat olarak kullanılan beyaz, yeşil, turuncu ve kırmızı renkli biberler elde edilmektedir. En yaygın kullanılan çeşit olan normal karabiber elde etmek için meyveler olgunlaşmadan toplanır, ve temizleme ve kurutmaya hazırlık amacıyla kısa süre sıcak su ile muamele edilir. Daha sonra güneş altında ya da ekipman kullanarak meyveler kurutulur; bu sırada çekirdeğin üzerindeki kabuk sertleşir, esmerleşir ve kırışık bir hal alarak karabiber olarak satılmaya hazır hale gelir. Beyaz biber karabiber meyvesindeki kabuğun soyulması ile elde edilen çekirdektir. Bitkinin meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra hasat edilip bir hafta civarında suda bekletilerek kabuğun yumuşaması sağlanır. Meyvenin kabuğu ovalama ile tamamen uzaklaştırılıp geriye kalan çekirdekler kurutulur. Yeşil renkli biber elde etmek için meyveler olgunlaşmadan toplanır ve kükürtleme ya da dondurarak kurutma gibi işlemlere tabi tutularak yeşil rengin korunması sağlanır.

Karabiber Helal midir: Karabiberin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Karabiber Hakkında Ayet ve Hadisler:

Karabiberin Faydaları

  • Karabiber bileşiminde bulunan fitokimyasal özelliklere sahip uçucu yağlar, oleoresinler ve alkaloid bileşikler ile sindirim sistemi sağlığını koruyucu, enflamasyonu azaltıcı ve serbest radikallerin muhtemel hasarlarını sınırlayıcı etkilere sahiptir. Sağlık faydaları bakımından karabiberde bulunan en önemli fitokimyasal piperindir.
  • Yapılan bilimsel çalışmalar karabiber tüketiminin tükürük salgısı, midede hidroklorik asit üretimi ve bağırsaklarda sindirim enzimlerinin sekresyonunu arttırarak sindirimi hızlandırdığını ortaya koymuştur. Böylece tüketilen yiyeceklerin sindirim sisteminden daha kısa sürede geçmesini sağlayan karabiber sindirim rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
  • Karabiberde başta fenolik asitler ve flavonoller olmak üzere antioksidan özellikli çeşitli bileşikler bulunmaktadır. Karabiberde bulunan bu bileşikler vücutta serbest radikallerin yol açtığı zararları minimize ederek çeşitli kronik hastalıkların riskini ve enflamasyonu azaltmaktadır.
  • Karabiber etken maddesi piperin selenyum ve kalsiyum gibi mineraller ile A vitamini öncülü karotenler ve B vitamininin ince bağırsaktaki emilimini arttırmaktadır. [1]

Karabiberin Zararları ve Karabiberin Yan Etkisi

  • Karabiber gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenlidir. Bununla birlikte çok miktarda tüketimi midede yangıya yol açabilir.
  • Fazla miktarda karabiberin yanlışlık soluk borusundan ciğerlere kaçması durumunda ölüme varan çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Benzer şekilde öğütülmüş karabiberin gözlere temas etmesi tahrişlere neden olabilir.
  • Hamile ve emziren kadınların karabiber tüketiminde aşırıya kaçmaması tavsiye edilmektedir.
  • Karabiberde bulunan bileşikler bazı ilaçların etken maddesi ile etkileşime girerek çeşitli yan etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Reçeteli ilaç kullananların karabiber tüketiminde dikkatli olması ve fazla miktarda tüketimden kaçınması gerekir.

Karabiberin Besin Değeri

100 gram Karabiberin içindekiler

Besin Öğesi Miktar
Enerji 251 kcal
Karbonhidrat 64,00 gr
Yağ 3,30 gr
Protein 10,00 gr
Diyet Lifi 25,00 gr
Vitamin K, C, E
Mineral Manganez, Demir, Bakır

Karabiber Nasıl Kullanılır

Karabiber bütün ya da öğütülmüş olarak yemeklere ve salatalara lezzet ve acılık vermek için kullanılır. Uçucu bileşenlerinin ve aromasının korunması amacıyla yemeklerin pişmesinden sonra ekleme anında öğütülerek kullanımı yaygındır. Karabiber Hint mutfak kültüründe çok kullanılan ve köri olarak isimlendirilen baharat karışımlarının bileşiminde bulunur. Karabiber yağı farmakoloji ve kozmetik sanayinde kullanılan bir hammaddedir.

Karabiber Yemekleri

Karabiber Resimleri

Karabiber-bitkisi.jpg Karabiber-çeşitleri.jpg Karabiber2.jpg


İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Karabiber

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Karabiber ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Karabiber ürünleri

Kaynakça

  1. M.S.Butt et al. Black Pepper and Health Claims: A Comprehensive Treatise. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(9):875-86, 2013.