Kaju

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kaju.jpg

Kaju (Anacardium occidentale) sakızağacıgiller familyasından anavatanı Brezilya olan bir ağaç ve bu ağacın çiğ ya da kavrulduktan sonra çerez olarak kullanılan tohumlarıdır. Yaprak dökmeyen tropikal bir ağaç olan kaju kuraklığa dayanıklıdır ve çok fazla bakım istemez. Kısa gövdeli olmasına rağmen 14 metreye kadar uzayan kaju ağacının deri gibi dokusu olan yaprakları, demetler halinde kırmızı çiçekleri ve kaju elması olarak bilinen armuta benzer meyveleri vardır. Kaju elması yerel olarak genellikle meyve suyu üretiminde kullanılırken her bir meyvenin ucunda sert bir kabuk içinde bulunan kıvrık şekilli tohumlar ticari öneme sahiptir.[1]Tekli doymamış yağ asitleri, protein, B1, B6 ve K vitamini ile çeşitli mineraller bakımından çok zengin olan kaju kalp ve kemik sağlığına olumlu etkiler sağlar.

Kaju Hakkında Bilgiler

Kaju İsminin Anlamı ve Kaynağı: Portekizce kaju ağacının tohumunu isimlendirmek için kullanılan caju kelimesi dilimize kaju olarak geçmiştir.

Kajunun Diğer İsimleri:

Kajunun Latince (bilimsel) İsmi: Anacardium occidentale

Kajunun İngilizcesi: Cashew nut

Kajunun Dünyada Yetiştiği Yerler: Tropikal iklim bitkisi olan kajunun en fazla yetiştirildiği ülkeler Vietnam, Hindistan ve Fildişi Sahilleridir.

Kajunun Türkiye'de Yetiştiği Yerler:Ülkemizde kaju yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Kaju Çeşitleri: Kajunun doğal ve hibritleme ile elde edilen çok sayıda farklı çeşidi bulunmaktadır. Dünyanın en büyük üreticilerinden Hindistan’da farklı eyaletlerde değişik isimlerle bilinen kaju çeşitleri yetiştirilmektedir.

Kajunun Mevsimi: Kaju kuzey yarımkürede Şubat ile Mayıs, güney yarımkürede ise eylül ve aralık ayları arasında hasat edilir.[2]

Kaju Helal midir: Kajunun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Kaju Hakkında Ayet ve Hadisler:

Kajunun Faydaları

  • İçerdiği tekli doymamış yağlar, vitamin ve mineraller ile kaju kan seviyesini düzenleyici ve tansiyonu düşürücü etkiye sahip olduğundan kalp sağlığına faydalı bir gıdadır.
  • Kaju bakır mineralinin çok zengin bir kaynağıdır. Yaklaşık 90 gr kaju tüketimi günlük bakır ihityacının tamamının karşılar. Bakır mineralinin eksikliği kan hastalıklarına yol açtığından sınırlı miktarda olmak kaydıyla düzenli kaju tüketimi kan hastalıkları riskini azaltır.
  • Kaju kemik sağlığı bakımından çok önemli bir mineral olan magnezyum bakımından zengindir.
  • Sınırlı miktarda ama düzenli olarak yapılan kaju tüketimi doygunluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Yapılan çalışmalar kaju gibi kuruyemişlerin düzenli tüketiminin kilo alımını sınırladığını ortaya çıkarmıştır.
  • Kajunun bileşiminde bulunan lutein ve zaeksantin gibi antioksidan bileşikler göz sağlığının korunmasına ve yaşlılıkla ortaya çıkan maküla dejenerasyonunun önlenmesine destek olur.

Kajunun Zararları ve Kajunun Yan Etkisi

  • Kaju gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenilir olmakla birlikte bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Fındık ya da antep fıstığına alerjisi olanların iç bulantısı, kusma, ishal gibi semptomlarla ortaya çıkan kaju aleriisi olma ihtimali mevcuttur.
  • Aşırı kaju tüketimi kan şeker seviyesini yükseltebilir. Bu nedenle diyabetlilerin kaju tüketiminde dikkatli olmaları tavsiye edilmektedir.
  • Kaju yüksek enerjili bir kuruyemiş olup 100 gram tüketimi yaklaşık 553 kcal enerji sağlar. Sınırlı miktarda kullanımı kilo kontrolüne yardımcı olurken, fazla miktarda tüketimi kilo alımına yol açabilir.
  • Oksalatlar bakımından zengin kajunun fazla tüketimi böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.

Kaju Besin Değeri

100 gram kajunun içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 553 kcal
Karbonhidrat 30,19 gr
Yağ 43,85 gr
Protein 18,22 gr
Diyet Lifi 3,30 gr
Vitamin B1, B6, K
Mineral Bakır, fosfor, magnezyum

Kaju Nasıl Kullanılır

Kajunun kullanımı: Ülkemizde kaju çiğ ya da kavrulmuş halde kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Kaju Hint mutfağında çeşitli yemeklerin hazırlanmasında kullanılır ve ezme haline getirilerek kahvaltılık olarak tüketilir. Yetiştiriciliği yapılan ülkelerde kaju meyvesi taze olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, reçel ve sirke üretiminde değerlendirilir.[3]

Kaju Nasıl Pişirilir

Kaju Yemekleri

Kaju Resimleri

Kaju-ağacı.jpg Kaju-elması.jpg Kaju2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Kaju

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Kaju ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Kaju ürünleri

Kaynakça

  1. S. H. Azam-Ali ve E. C. Judge, Small-scale cashew nut processing, FAO Publications, 2001.
  2. Anonim, Edible Nuts: Cashews, International Trade Center, 2015
  3. http://www.spiceskerala.com/usesofcashew.html