Hindistan Cevizi

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Hindistan-cevizi1.jpg

Hindistan Cevizi (Cocos nucifera) palmiyegiller familyasına ait anavatanı Güneydoğu Asya olan bir ağaç ve bu ağacın yenilebilir sert kabuklu meyvesidir. Tropik bölgelerde yetişebilen hindistan cevizi ağacı 4-6 metre uzunluğunda yapraklara sahiptir ve boyu 30 metreye kadar uzayabilir. 10-25 cm çapında küresel şekilli iri bir meyve olan hindistan cevizi olgunlaşmadan önce sarı, yeşil ya da portakal renkli kabuğa sahiptir. Tam olarak olgunlaşan hindistan cevizi meyvesinin kahverengi sert bir kabuğu vardır. Kabuğun altındaki etli beyaz kısım ve meyvenin merkezinde bulunan sıvı gıda olarak tüketilmektedir. Meyvenin etli kısmından elde edilen hindistan cevizi yağı doymuş yağ asitleri bakımından zengin olup oda sıcaklığında genellikle katıdır. Gıda sanayi haricinde kozmetik ve tekstil sektöründe kullanılan hindistan cevizi tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan insanların diyetlerinin önemli bir bileşenidir. Etli beyaz kısmı diyet lifleri bakımından zengin olduğundan hindistan cevizi tüketimi doygunluk vererek fazla gıda alımını sınırlar, sindirim sistemine fayda sağlayarak kabızlık gibi rahatsızlıkları önler ve kolesterol seviyesini düzenler.

Hindistan Cevizi Hakkında Bilgiler

Hindistan Cevizi İsminin Anlamı ve Kaynağı: Eskiden Ceviz-i Hindî olarak isimlendirilen Hindistan cevizinin kelime kökeni hakkında literatürde kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kabuklu olması ve şekil olarak benzerliği ile ceviz dendiği ve Anadolu’ya ilk defa Hindistan’dan getirilmesi nedeni ile Hindistan cevizi olarak isimlendirildiği tahmin edilmektedir.

Hindistan Cevizinin Diğer İsimleri: kokonat, narcıl

Hindistan Cevizinin Latince (bilimsel) İsmi: Cocos nucifera

Hindistan Cevizinin İngilizcesi: Coconut

Hindistan Cevizinin Dünyada Yetiştiği Yerler: Hindistan cevizi ağacı tropik bölgelerde yetişebilmektedir. Dünyada en fazla hindistan cevizi üretimi Endonezya, Filipinler ve Hindistan’da yapılmaktadır.

Hindistan Cevizinin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde hindistan cevizinin ticari yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Hindistan Cevizinin Çeşitleri: Hindistan cevizi ağaçları genellikle uzun, cüce ve hibrit olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Uzun hindistan cevizi ağaçları doğal olarak yetişirken, hibrit ve cüce olanlar genellikle kültüre alınmış çeşitlerdir. Hindistan cevizinin farklı ülkelerde yetiştirilen ve farklı meyve özelliklerine sahip çok sayıda varyetesi vardır.[1]

Hindistan Cevizinin Mevsimi: Hindistan cevizi ağaçları yıl boyunca meyve vermektedir. İlk oluşmaya başladıktan 6 ay sonra maksimum iriliğe ulaşan hindistan cevizinin tam olgunluğa ulaşıp toplanması için 6 ay daha beklenir. Hindistan cevizleri ağaç üzerinde hevenkler halinde meydana gelir ve 5-15 meyve bulunan bir hevenkteki hindistan cevizlerinin hepsi aynı anda olgunlaşarak toplanmaya hazır hale gelir. [2]

Hindistan Cevizi Helal midir: Hindistan Cevizinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Hindistan Cevizi Hakkında Ayet ve Hadisler:

Hindistan Cevizinin Faydaları

  • Diyet lifleri bakımından zengin olan hindistan cevizi sindirim ve dolaşım sistemi sağlığına faydalı etkilere sahiptir. Hindistan cevizindeki diyet lifleri doygunluk sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler ve kolesterolü düşürücü etkisi ile kalp sağlığına fayda sağlar.
  • Hindistan cevizi tüketimi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltır.
  • Hindistan cevizi yağı kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin vücutta emilmesini arttırarak kemik sağlığının korunmasına destek olur.
  • Saç ve cilt sağlığına olumlu etkileri olan hindistan cevizi yağı; saç ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Saçlı deri ve saçları yumuşatıcı etkisi olan hindistan cevizi yağı zarar görmüş saçların yeniden büyümesine yardım eder.
  • Hindistan cevizi yüksek kalorilidir ve içerdiği orta zincir uzunluğundaki yağ asitleri ile tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak kısa sürede enerji verir. Bu özelliği ile hindistan cevizi sporcuların beslenmesinde kullanılan gıda maddelerden birisidir.

Hindistan Cevizinin Zararları ve Hindistan Cevizinin Yan Etkisi

  • Hindistan cevizi yüksek kalorili bir gıda olduğu için aşırı tüketimi kilo artışına sebep olabilir.
  • Hindistan cevizi gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenli olmakla birlikte bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hindistan cevizi ağacının polenlerine alerjisi olanların hindistan cevizi ve yağına karşı da alerjik olabilir. Bu kişilerde şiddetli alerjik semptomlar ortaya çıkabilir.
  • Doymuş yağ asitlerince zengin olduğundan fazla miktarda hindistan cevizi ürünlerinin tüketimi kan kolesterol seviyesinde artışa yol açabilir.[3]

Hindistan Cevizinin Besin Değeri

100 gr Hindistan Cevizi (etli kısmı) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 354 kcal
Karbonhidrat 15,23 gr
Yağ 33,49 gr
Protein 3,33 gr
Diyet Lifi 9,00 gr
Vitamin B9
Mineral Manganez, bakır

100 gr Hindistan Cevizi (sütü) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 230 kcal
Karbonhidrat 5,50 gr
Yağ 23,80 gr
Protein 2,30 gr
Diyet Lifi 2,20 gr
Vitamin Az Miktarda
Mineral Manganez

Hindistan Cevizi Nasıl Kullanılır

Hindistan Cevizinin Kullanımı: Hindistan cevizi gıda, kozmetik ve tekstil sanayinde kullanım alanı bulan bir üründür. Hindistan cevizinin beyaz etli kısmı ve içindeki sıvı doğrudan gıda olarak tüketilebilir. Etli beyaz kısım kurutulup rendelenerek tatlı ve pastaları süslemek ve lezzet vermek için kullanılan hindistan cevizi tozu elde edilir. Yağ içeriği yüksek olan beyaz kısım ayrıca hindistan cevizi yağı üretiminde kullanılır. Yağ üretiminden sonra arta kalan küspe hayvan yemi olarak değerlendirilir. Meyvenin lifli bir yapısı olan kabuk kısmı tekstil sanayinde değerlendirilerek halat, kilim, paspas ve çuval gibi dayanıklılık gerektiren tekstil ürünleri üretilir.

Hindistan Cevizi Nasıl Pişirilir

Hindistan Cevizi Yemekleri

Hindistan Cevizi Resimleri

Kokonat-agaci.jpg

Hindistan-cevizi2.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Hindistan Cevizi

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Hindistan Cevizi ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Hindistan Cevizi ürünleri

Kaynakça