Ginseng

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Ginseng.jpg

Ginseng (Panax) sarmaşıkgiller familyasından çok yıllık otsu bir bitki ve bu bitkinin gıda takviyesi olarak kullanılan toprak altı kısımlarıdır. En yaygın türlerinden Asya ginsengi olarak bilinen türün anavatanı Kore ve Mançurya; Amerika ginsenginin ise Kanada’dan Meksika Körfezine kadar olan geniş bir bölgedir. Genellikle kültür bitkisi olarak ticari yetiştiriciliği yapılan ginseng tabiatta doğal olarak da yetişebilmektedir. Dünyada en fazla kullanılan gıda takviyelerinden olan ginseng; bitkinin kalın ve dallanmış kökleri ile kök saplarından (rizom) elde edilir. Bitkinin kurutulmuş kökleri beyaz ginseng; buhar ile pişirildikten sonra kurutulanlar ise kırmızı ginseng olarak isimlendirilir. Yapılan araştırmalarda ginsengin hafızaya katkı sağlayarak öğrenme kabiliyetini arttırdığı, sakinlik sağlayarak ruh halini iyileştirdiği ve yaşlanma etkilerini geciktirdiği belirlenmiştir.

Ginseng Hakkında Bilgiler

Ginseng İsminin Anlamı ve Kaynağı: İngilizce "Çin kökenli bir bitki, adamotu" anlamındaki ginseng kelimesinden dilimize değişmeden geçmiştir. İngilizce kelimenin kökeni ise Çince renshen (adamotu) kelimesidir.

Ginsengin Diğer İsimleri: Adamotu

Ginsengin Latince (bilimsel) İsmi: Panax

Ginsengin İngilizcesi: Ginseng

Ginsengin Dünyada Yetiştiği Yerler: Dünyada üretilen ginsengin büyük çoğunluğu Çin, Güney Kore, ABD ve Kanada’da yetiştirilmektedir

Ginsengin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde ticari ginseng üretimi yoktur. Son yıllarda ginseng yetiştiriciliği ile ilgili deneme çalışmalarına başlanmıştır.

Ginsengin Türleri: Yaygın ginseng türleri Kore ginsengi (Panax ginseng), Güney Çin ginsengi (P. notoginseng), Amerikan ginsengi (P. quinquefolius) ve Vietnam ginsengi (P.vietnamensis)’dir.

Ginsengin Mevsimi: ABD’de kendiliğinden yetişen ginseng bitkilerinin hasadı eyaletler tarafından belirlenen zaman diliminde yapılmaktadır. Eyaletlerin çoğunda en az 5 yıllık ginseng bitkilerinin kök ve rizomları Eylül ayının başından Kasım ayının sonuna kadar hasat edilebilir. Güney Kore’de yapılan ginseng yetiştiriciliğinde hasat ekim yapıldıktan altı yıl sonra sonbahar mevsiminde yapılır.

Ginseng Helal midir: Toz ya da bütün halindeki ginsengin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Ancak ginsengten elde edilen alkollü içeceklerin ya da alkollü ginseng ekstraktlarının içilmesi caiz değildir.

Ginseng Hakkında Ayet ve Hadisler:

Ginsengin Faydaları

  • Adamotu olarak da bilinen ginseng bitkisinin kökü insan vücuduna benzemektedir. Bu görünüş benzerliği uzakdoğu halk hekimliğinde ginsengin insanın tüm bedeni için faydalı olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Ginsengin sağlık faydalarının kaynağının bileşiminde bulunan ve ginsenozid olarak adlandırılan bileşikler olduğu düşünülmektedir.
  • Günümüzde en popüler gıda takviyelerinden olan ginseng en fazla beyin fonksiyonlarını iyileştirmek için kullanılır. Yapılan çalışmalar ginsengin hafızayı geliştirdiğini, konsantrasyonu arttırarak öğrenmeyi hızlandırdığını, stresli zamanlarda sakinlik verdiğini ve ruh halini düzelttiğini ortaya çıkarmıştır.
  • Yapısında bulunan antioksidan etkili bileşikler sayesinde ginseng vücudu serbest radikallerin zararından korur, enflamasyonu ve kanser riskini azaltır.
  • Vücudun genel sağlığını olumlu etkileyen ginseng bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu konuda yapılan bir çalışmada mide kanseri hastalarına ameliyat sonrası düzenli ginseng verildiğinde; bağışıklık fonksiyonlarının önemli ölçüde arttığı ve hastalık semptomlarının tekrar görülmesinin ise azaldığı tespit edilmiştir.
  • Ginseng bedensel ve zihinsel yorgunluğa iyi gelir ve fiziksel aktivitenin arttırılmasını teşvik eder.
  • Ginsengin diyabetli ya da sağlıklı insanlarda kan şeker seviyesini düzenleyici etki gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar özellikle kırmızı ginsengin insülün üretimini arttırdığı ve hücrelerin şeker alımını geliştirdiği belirlenmiştir.

Ginsengin Zararları ve Ginsengin Yan Etkisi

  • Ginseng ürünlerinin tüketimi genellikle güvenilirdir ve kısa süreli kullanımda ciddi yan etkilere yol açmaz. Diğer taraftan nadir olmakla birlikte literatürde ginsengin bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabildiği ve asabiyet ya da uykusuzluk yaptığı bildirilmektedir.
  • Uzun süreli ve yüksek dozda ginseng takviyesi alanlarda başağrısı ve mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilmektedir. Bu nedenle ginsengin bir kaç hafta kullanıldıktan sonra bir süre ara verilip yeniden başlanması tavsiye edilir.
  • Kan şeker seviyesini etkilediğinden diyabet ilacı kullananların ginseng gıda takviyeleri alımında dikkatli olması tavsiye edilir. Ayrıca ginseng kan sulandırıcı ilaçların etkinliğine azaltıcı etki gösterebilir. Ayrıca çeşitli ilaç etken maddeleri ile etkileşime girebileceğinden reçeteli ilaç kullananları ginseng ürünleri kullanmadan önce doktorlarına danışması gerekir.
  • Bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlığı olanların, uykusuzluk çekenlerin ya da hormonal problemleri olanların ginsengten uzak durması tavsiye edilir.
  • Hamile ve emziren kadınlar ile çocuklarda kullanımının güvenli olduğuna dair yeterli araştırma yapılmadığından, bu kişilerin ginseng tüketiminden kaçınmaları gerekir.[1]

Ginsengin Besin Değeri

100 gr ginsengin içindekiler[2]:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 370 kcal
Karbonhidrat 77,60 gr
Yağ 3,52 gr
Protein 0
Diyet Lifi 17,64 gr
Vitamin Az
Mineral Potasyum

Ginseng Nasıl Kullanılır

Ginsengin kullanımı: Ginseng genellikle sağlık faydaları için kullanılan bitkisel bir üründür. Gıda sanayinde ginseng çeşitli enerji içecekleri ve bitki çaylarının eldesinde kullanılmaktadır. Eczacılıkta reçetesiz satılan bazı vitamin destekleri ginseng ilavesi ile zenginleştirilmektedir. Piyasada bütün ya da öğütülmüş halde ginseng bulunabildiği gibi tablet veya kapsül formunda ginseng gıda takviyeleri mevcuttur. Ayrıca ginseng diğer şifalı bitkiler ile beraber genellikle bal ile hazırlanan macunların bileşiminde yer almaktadır. Toz haldeki ginseng genellikle bal ile karıştırılarak tüketilir. Sıvı ginseng ekstraktları ise doğrudan ya da meyve suyu ile karıştırılarak içilmektedir.Ginseng toz ya da küçük parçalar halinde suda demlenerek tüketilebilir.

Ginseng Nasıl Pişirilir

Ginseng Yemekleri

Ginseng Resimleri

Ginseng-bitkisi.jpg Taze-ginseng.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Ginseng

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Ginseng ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Ginseng ürünleri

Kaynakça