Kapari

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(Gebre sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Kapari.JPG

Kapari (Capparis spinosa) ya da Gebre otu, capparaceae familyasından dikenli bir bitki türüdür. Çoğunlukla Akdeniz iklimini sevse de Karadeniz sahili dışında tüm bölgelerde görülür. Gıda, kozmetik, ilaç ve boya sektörlerinde kullanılır. Çiçek açmadan önce oluşan tomurcukları ve karpuza benzeyen meyvesi yenilebilir. Antioksidan ve antienflamatuar etkileri oldukça fazladır. Multipl Skleroz (MS) hastalığına iyi gelir. Erozyonla mücadelede kullanılır.

Kapari Hakkında Bilgiler

Kapari İsminin Anlamı ve Kaynağı: Yunancada bu bitki için kullanılan kapari kelimesinden gelir. Gebre ismi de aynı kökten gelmiş ve uzun süredir Türkçe'de kullanılmaktadır.

Kaparinin Diğer İsimleri: Gebre otu, kepere, gebere, kedi tırnağı, deve dikeni, sebellah, karga kavunu, geber otu, Hint hıyarı, menginik

Kaparinin Latince (bilimsel) İsmi: Capparis spinosa

Kaparinin İngilizcesi: Caper (bush), Flinders rose

Kaparinin Dünyada Yetiştiği Yerler: Fas, Güneydoğu İber Yarımadası, Türkiye, İtalya, İspanya

Kaparinin Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Karadeniz sahili dışındaki tüm bölgeler

Kaparinin Türleri: Dünyada 250'den fazla türü bulunmaktadır. Ancak yalnızca iki tür ülkemizde doğal yayılım gösterir. Türkiye'deki kapari türleri:

  • C. ovata: İç bölgelerde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde doğal yayılım gösterir.
  • C. spinosa: Batı ve güney kıyı bölgelerinde doğal yayılım gösterir.

Kaparinin Mevsimi: Kaparinin Mayıs başında sürgün ucu ve tomurcukları, Ağustos-Eylül aylarında ise karpuzcuk adı verilen meyvesi olur.

Kapari Helal midir: Kaparinin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Kapari Hakkında Ayet ve Hadisler: İbni Abbas anlatıyor: "Ben benzi sararmış olarak Peygamber aleyhisselamın yanına varmıştım. Peygamberimiz 'İbni Abbas bu ne haldir?' diye sordu. Ben de 'Basur hastalığı var' dedim. Peygamberimiz 'küçük yaşta olmana rağmen öyle mi? Gebereotunun çiçek tomurcuğunu alıp iyice döversin, sonra sulandırıp içersin' buyurdu. Ben de aynen yaptım, iyileştim." (Ebu Nuaym)

Kaparinin Faydaları

  • Kapari fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Kapari tomurcukları A, B ve K vitaminleri, mineral ve protein açısından zengin olduğu için oldukça doyurucu bir gıdadır.
  • Kaparinin sürgün uçları ağrı kesici ve vücut direncini artırıcı özelliklere sahiptir.
  • Kapari tomurcuklarının antioksidan ve antienflamatuar etkisi oldukça yüksektir. Antioksidanlar kanser ve deri hastalıklarına neden olan serbest radikalleri önlemesiyle bilinmektedir. Hücre yenilenmesini sağlar. Multipl Skleroz (MS) hastalığına iyi gelir.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • İçinde bulunan niasin maddesi sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürmede etkili olduğu düşünülmektedir.
  • İdrar sokturucu özelliği bulunur.
  • Regl dönemlerini düzene sokar ve ağrılarını azaltır.
  • Eski uygarlıklardaki yazıtlarda ve İbn-i Sina'nın eserlerinde birçok hastalığın yansıra özellikle hemoroide iyi geldiği belirtilmiştir.
  • Kapari rutin olarak bilinen P1 vitamini barındırmaktadır. Bu kimyasal kapari bitkisinin tedavi edici özellikler kazanması için oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
  • Kaparinin meyvesi karpuzcuk vücut direncini arttırır ve ağrı kesici özelliği vardır. Cinsel sağlığı etkilemede afrodizyak etkisi vardır.
  • Cilt yaşlanmasını geciktirici özelliği nedeniyle kozmetik sanayide kullanılır.

Kaparinin Zararları ve Kaparinin Yan Etkisi

  • Kapari doğal yetişen bölgelerden hasat edilmiş olabilir, bu nedenle kapariye benzeyen zehirli bir bitki olmadığından emin olunmalıdır.
  • Kapari kan şekeri seviyesini etkileyebilir. Bu nedenle diyabet hastalarının dikkatli kullanması gerekmektedir.
  • Kabız yapıcı etkisi vardır.

Kaparinin Besin Değeri

100 gram kaparinin içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 23 kcal
Karbonhidrat 5 gr
Yağ 0,9 gr
Protein 2 gr
Vitamin K, B2, B9, E ve C
Mineral Kalsiyum, Demir, Sodyum ve Selenyum

Kapari Nasıl Kullanılır

Kaparinin kullanım alanı oldukça geniştir. Turşusu ve salamurası yapılır. Salatalarda ve mezelerde kullanılır. Her türlü et yemeklerinde tuz yerine kullanılabilir. Balık yanında garnitür olarak servis edilir. Kapari bitkisinden çay yapılabilir. Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak bir gün %20 tuzlu suda, daha sonra 10 gün de sirkeli suda bekletilerek kullanıma hazır hale getirilebilir. Tuzlu suda muhafaza edilir.

Kapari Nasıl Pişirilir

Kapari Yemekleri

Kapari Resimleri

Kapari 2.JPG

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Kapari

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Kapari ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Kapari ürünleri