Malik Asit (E296)

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(Elma Asidi sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Malik-asit.png

Malik asit ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E296 gıda sanayinde asitlik düzenleyici ve aroma arttırıcı olarak kullanılan organik bir asittir. İlk olarak Alman kimyager Scheele tarafından elma suyundan izole edilen malik asit başta elma olmak hemen hemen tüm meyvelerde ve bazı sebzelerde bulunan organik bir asittir. Malik asit ismini en fazla yeşil elmada bulunduğundan Latince elma anlamındaki malum kelimesinden almıştır. Bitki, hayvan ve insanlarda gerçekleşen enerji metabolizmasında meydana gelen ara ürünlerden biri olan malik asit saf halde katı toz formda, kokusuz ve hafif ekşi tada sahiptir. Metalleri bağlama özelliği yüksek olan malik asit suda iyi çözünür. Ticari olarak petrol ürünlerinden kimyasal sentez yoluyla üretilen malik asitin gıda katkı maddesi olarak kullanım miktarında herhangi bir sınırlama yapılmamıştır.

Malik Asit Hakkında Bilgiler

Malik Asidin Diğer İsimleri: Hidroksiæçbutanedioik asit, elma asidi

Malik Asidin Avrupa Birliği Kodu: E296

Malik Asidin Kimyasal Formülü: C4H6O5

Malik Asidin İngilizcesi: Malic acid

Canlılarda Malik Asit

Pek çok meyve ve bazı sebzelerin yapısında doğal olarak bulunan malik asit canlılarda gerçekleşen sitrik asit döngüsünün ara ürünlerinden biridir.[1]

Malik Asidin Kullanım Amacı

  • Malik asit alkolsüz içecekler, reçel, marmelat ve şekerlemelerde aroma verici olarak kullanılır. Özellikle sert şekerlerin üretiminde yüksek çözünürlüğe ve düşük erime noktasına sahip olan malik asit en fazla tercih edilen organik asittir.
  • Meyve sularında malik asit rengin korunmasına ve aromanın zenginleştirilmesine yardımcı olur.
  • Domates konservelerinde asitlik düzenleyici olarak kullanılan malik asit pektin ekstraksiyonunda ve ekşi hamur üretiminde kullanılır.[2]
  • Soğuk çay üretiminde ürünün asitliğini istenilen seviyeye getirmek için malik asitten faydalanılır.

Malik Asit Helal midir

Malik asitin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Malik Asidin Sağlığa Etkileri

  • Gıda katkı maddesi olarak kullanıldığı miktarlar bakımından malik asitin herhangi olumsuz bir sağlık etkisi yoktur. Ancak bebek ve çocuklar tam olarak metabolize edemediğinden bebek mamalarında ya da çocukların tükettiği ürünlerde malik asitin yüksek konsantrasyonlarda kullanılması uygun değildir.
  • Malik asit gıda takviyesi olarak da kullanılan organik bir bileşiktir ve malik asit takviyeleri bazı insanlarda şişkinlik ve mide krampı gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Yapılan araştırmalar malik asitin bazı sağlık faydaları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kas ve eklem ağrılarında malik asit bakımından zengin gıdaların tüketilmesi ağrıların azalmasına yardımcı olur.
  • Sporcular için geliştirilen gıda takviyelerinde malik asit yorgunluğu azaltmak ve dayanıklılığı arttırmak için kullanılır.
  • Cildi gençleştirici etkiye sahip olan malik asit bazı cilt bakım ürünlerinin bileşiminde bulunur.[3]

Malik Asit Nasıl Üretilir

Malik asitin üretimi: Malik asit ticari olarak petrol ürünü olan benzen başlangıç maddesinden elde edilir. İlk aşamada benzen yükseltgenerek maleik aside dönüştürülür; ikinci aşamada yüksek basınç altında maleik asit buharla muamele edilerek malik asit elde edilir. Ayrıca malik asit fumarik asidin fermentasyonu ile de üretilebilir. Fumarik asit ise glukoz fermente edilerek elde edilmektedir.[4]

İlgili Maddeler

Kaynakça

  1. https://www.polynt.com/en/malic-acid-in-food/
  2. G. Arslan, Gıda Katkı Maddeleri̇ ve Yeni̇ Yapilan Di̇oksi̇mleri̇n Gıda Katkı Maddesi̇ Olarak Kullanılabilirliğinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2011.
  3. https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-malic-acid-89478
  4. https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/L-Malic%20Acid%20TR.pdf