Elma

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Elma1.jpg

Elma (Malus domestica) gülgiller familyasından anavatanı Asya olan bir ağaç ve bu ağacın yumuşak çekirdekli tatlı meyvesidir. Dünyada binlerce yıldır yetiştirilen elma üretimi ve popülaritesi en yüksek meyvelerden biridir. Türüne bağlı olarak farklı renk, büyüklük, tatlılık ve asitlikte olan elma ya sofralık olarak doğrudan tüketilmekte ya da gıda endüstrisinde farklı ürünlerin elde edilmesinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Fenolik bileşikler, diyet lifi ve antioksidanların iyi bir kaynağı olan elma; kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azaltması ile çok faydalı bir meyvedir.

Elma Hakkında Bilgiler

Elma İsminin Anlamı ve Kaynağı: Elma kelimesi eski Türkçe'de aynı meyveyi isimlendirmek için kullanılan almıla kelimesinden değişerek dilimize geçmiştir.

Elmanın Diğer İsimleri: Alma

Elmanın Latince (bilimsel) İsmi: Malus domestica

Elmanın İngilizcesi: Apple

Elmanın Dünyada Yetiştiği Yerler: Elma ılıman iklime sahip tüm bölgelerde yetiştirilebilen bir meyvedir. Elmanın en uygun yetiştirilme şartlarını sağlayan bölgeler nemli, kışları soğuk ve yazları orta sıcaklıktadır. En fazla elma üretimi Çin’de yapılmaktadır. ABD, Polonya, Türkiye ve Hindistan diğer önemli elma üretici ülkelerdir.

Elmanın Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Elma ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen bir meyvedir. Elma üretiminde öne çıkan iller Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya’dır. Bu dört il Türkiye toplam elma üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirmektedir. [1]

Elma Çeşitleri: Dünyada binlerce çeşit elma üretilmektedir. Ülkemizde yetiştirilen yüzlerce elma çeşidi arasında en yaygın üretilenleri Amasya, Granny Smith, Fuji, Gala, Mondial Gala, Starking, Golden Delicious, Red Delicous ve Macintosh'dır. Ülkemizde en fazla tercih edilen çeşitlerden olan Amasya elması ince kabuklu, tatlı, sulu ve gevrektir. Eylül ayında hasat edilen Amasya elması uygun şartlarda muhafaza edildiğinde mayıs sonuna kadar dayanabilir.

Elmanın Mevsimi: Çok sayıda farklı türü yetiştirilen elma market raflarında ya da pazarlarda her zaman bulunabilen bir meyvedir. Ülkemizde türe ve yetiştirildiği bölgenin iklim şartlarına bağlı olarak nisan ayında başlanan elma hasadı kasım ayına kadar devam eder.

Elma Helal midir: Elmanın tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Elma Hakkında Ayet ve Hadisler:

Elmanın Faydaları

  • Elmanın sağlık faydaları üzerine yapılan çeşitli çalışmalar, elma tüketiminin kalp sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmalarda düzenli elma tüketenlerde inme ve kalp hastalığı riskinin ciddi manada azaldığı belirlenmiştir.
  • Günde bir ya da daha fazla elma tüketmek tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Elma içerdiği antioksidanlarla kanser riskini azaltmaktadır. Düzenli elma tüketimi özellikle bağırsak kanseri ve prostat kanserinden korunmaya yardımcı olur.
  • Elmanın bileşiminde bulunan pektinin sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Kabızlık ya da ishal probleminden muzdarip olan kişilerin elma tüketmesi önerilir.[2]

Elmanın Zararları ve Elmanın Yan Etkisi

  • Çekirdekleri yenmediği sürece elma normal gıda miktarlarında tüketildiğinde herhangi bir olumsuz etkiye yol açmaz. Yapısında siyanid bulunduğundan elma yenirken çekirdeklerinin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
  • Elma tüketimi hassas bünyeli insanlarda alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına yol açabilir. Şeftali, çilek ve kayısı gibi meyvelere karşı alerjisi olanların elmaya alerjik olmaları muhtemeldir.
  • Elma suyunun aşırı tüketimi kan şeker seviyesini yükseltebilir. Bu nedenle diyabetlilerin elma suyu tükettiklerinde kan şekerl seviyelerini izlemesi tavsiye edilir. [3]

Elma Besin Değeri

100 gram Elmanın içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 52 kcal
Karbonhidrat 13,81 gr
Yağ 0,17 gr
Protein 0,26 gr
Diyet Lifi 2,40 gr
Vitamin C
Mineral Fosfor

Elma Nasıl Kullanılır

Elmanın kullanımı: Elma en yaygın şekilde sofralık yaş meyve olarak tüketilir. Elma ayrıca evlerde ve pastahanelerde elmalı turta, pasta ve kurabiye yapımında kullanılır. Gıda sanayinde elma suyu, elma sirkesi ve elma sosu üretiminin temel hammaddesi elmadır. Dilimlenerek kurutulan elma çerez gibi tüketilen sağlıklı bir atıştırmalıktır.

Elma Nasıl Pişirilir

Elma Yemekleri

Elma Resimleri

Elma2.jpg

Elma-agaci.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Elma

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Elma ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da elma ürünleri

Kaynakça