Tartarik Asit (E334)

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(E 334 sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Tartarik-asit.png

Tartarik asit ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E334 başta üzüm olmak üzere çeşitli meyvelerde doğal olarak bulunan kristal yapılı organik asittir. Üzümden ekstrakte edilmesi ilk olarak 18. yüzyılda İsveçli bilim insanı Scheele tarafından gerçekleştirilmiştir. Mayhoş bir tada sahip olan tartarik asit çeşitli gıda formülasyonlarına ekşi tat vermek, asitliği düzenlemek ve oksidasyonu engellemek için ilave edilmektedir. Kimyasal mayalamada kullanılan kabartma tozunun bileşiminde yer alan tartarik asit ticari olarak üzüm posasından elde edilmektedir.

Tartarik Asit Hakkında Bilgiler

Tartarik Asidin Diğer İsimleri: Dihidroksibütanedioik asit

Tartarik Asidin Avrupa Birliği Kodu: E334

Tartarik Asidin Kimyasal Formülü: C4H6O6

Tartarik Asidin İngilizcesi: Tartaric acid

Canlılarda Tartarik Asit

Tartarik asit insan vücudunda üretilmemekle birlikte üzüm, muz, demirhindi ve turunçgiller gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir organik asittir. Doğal olarak bulunduğu ya da katkı maddesi amacıyla ilave edildiği gıdalarla birlikte vücuda alındığında metabolize edilemez ve böbrekler yoluyla vücuttan atılır.[1]

Tartarik Asidin Kullanım Amacı

Tartarik asit en fazla gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Ayrıca mürekkep üretiminde, altın ve gümüş kaplamaların eldesinde ve metallerin cilalanmasında tartarik asitten faydalanılmaktadır.

  • Tartarik asit şekerleme ve gazlı içeceklere ekşi tat vermek için ilave edilir.
  • Marmelat ve lokum gibi ürünlerde tartarik asit asitlik düzenleyici olarak görev alır.
  • Tartarik asit fırıncılık sektöründe yaygın olarak kullanılan kabartma tozunun bir bileşenidir. Kabartma tozunda bulunan diğer bileşen sodyum bikarbonat ile tartarik asit tepkimeye girdiğinde karbondioksit ortaya çıkar ve ürünün kabarması sağlanır. Kek, kurabiye gibi ürünlerin canlı maya kullanılmadan kabartılması için genellikle yapısında tartarik asit bulunan kabartma tozları kullanılır.
  • Antioksidanlarla birlikte kullanılan tartarik asit acılaşmayı önleyici etki gösterir.
  • İlaç endüstrisinde suda eriyen tabletlerin elde edilmesinde tartarik asit kullanılır. Ayrıca çeşitli cilt bakım kremlerinin bileşiminde tartarik asit vardır.
  • Sanayide çeşitli mürekkeplerin üretiminde, metallerin cilalanarak parlatılmasında ve çeşitli kaplamaların eldesinde kullanılan tartarik asit ayrıca yünlerin boyanması ve derilerin tabaklanması işlemlerinde yer alır.

Tartarik Asit Helal midir

Fermente olmamış üzüm posasından ya da biyoteknolojik yolla elde edilen tartarik asitin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur. Bununla birlikte şarap endüstrisinin atıklarından üretilen tartarik asitin şüpheli bir durumu söz konusudur.

Tartarik Asidin Sağlığa Etkileri

  • Tartarik asit antioksidan özelliği ile vücudun bağışıklık sistemine destek olur ve sindirime faydalı etkisiyle ince bağırsakta diğer besin bileşenlerinin absorpsiyonunu olumlu etkiler.
  • Tartarik asit gıdalarda bulunduğu miktarlar bakımından genellikle güvenli kabul edilir ve herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Diğer taraftan gıda takviyesi formundaki tartarik asitin fazla kullanımı iç bulantısı, kusma, ishal gibi sindirim problemlerine neden olabilir.

Tartarik Asit Nasıl Üretilir

Tartarik asidin üretimi: Üzüm ve demirhindi gibi meyvelerden doğal tartarik asit üretimi yapılabildiği gibi biyoteknolojik ya da kimyasal sentez yoluyla da tartarik asit üretilebilmektedir. Sentetik olmayan tartarik asit üretiminde üzüm posası öncelikle potasyum hidroksit kullanılarak nötralize edilir ve kalsiyum tartar çöktürülür. Daha sonra kalsiyum tartar sülfirik asit ile muamele edilerek saf tartarik asit elde edilir.

İlgili Maddeler

Kaynakça