Isırgan Otu

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(Dalagan sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Isirgan3.jpg

Isırgan Otu ısırgangiller familyasına ait, tüylü ve kenarları dişli yaprakları cilde temas ettiğinde yakıcı etki ve kızarıklığa sebep olan bir bitkidir. Urtica cinsinden farklı türleri olan ısırgan otu tek yıllık ya da çok yıllık bir bitki olup ülkemizde yol kenarlarında ve kullanılmayan açık alanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Isırgan otu tıbbi bitki, gıda ve hayvan yemi olarak değerlendirilmesi yanında tekstil sanayinde lif üretiminde kullanılmaktadır. Diyet lifi, A vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan ısırgan otunun yaprakları, kökü ve tohumları halk hekimliğinde bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar ısırgan otunun eklem ve romatizma ağrılarını iyileştirici, ateş düşürücü, idrar söktürücü ve müshil etkileri olduğunu ortaya koymuştur. [1]

Isırgan Otu Hakkında Bilgiler

Isırgan Otu İsminin Anlamı ve Kaynağı: Isırgan Eski Türkçe’de ısır fiiline -gan son eki ile türetilmiş ve çok ısıran anlamında kullanılmıştır. Dalagan ve dızlağan gibi isimlerle de bilinen bu otun cilde teması neticesinde yakıcı bir etki oluştuğu için çok ısıran ot anlamında ısırgan otu denmiştir.

Isırgan Otunun Diğer İsimleri: Isırgan otu yöresel olarak çok sayıda farklı isim ile bilinmektedir. Yöresel isimlerden bazıları şunlardır: cıncar, cızgan, cızlağan, daladiken, dalgan, dalagan, dızlağan, dolanca, gidişken, ısırgı.

Isırgan Otunun Latince (bilimsel) İsmi: Urtica

Isırgan Otunun İngilizcesi: Stinging nettle

Isırgan Otunun Dünyada Yetiştiği Yerler: Çok sayıda farklı türü olan ısırgan otu dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişebilmektedir.

Isırgan Otunun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Isırgan otu ülkemizin her tarafında doğal olarak yetişir.

Isırgan Otunun Türleri: Isırgan otunun pek çok türü ve alt türü bulunmaktadır. Ülkemizde en yaygın olarak büyük ısırgan otu (Urtica dioica) ve küçük ısırgan otu (Urtica urens) türleri yetişmektedir. Büyük ısırgan otu koyu yeşil yapraklara sahip çok yıllık; küçük ısırgan otu ise açık yeşil yapraklı ve tek yıllık bir bitkidir.

Isırgan Otunun Mevsimi: Isırgan otu genellikle ilkbaharda çok soğuk olmayan bölgelerde ise kış mevsiminden itibaren toplanarak yerel pazarlarda satışa sunulur.

Isırgan Otu Helal midir: Isırgan otunun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Isırgan Otu Hakkında Ayet ve Hadisler:

Isırgan Otunun Faydaları

  • Isırgan otu eklem iltihabı ve kireçlenme hastalarının eklem ağrılarını geçirmeye yardımcı olur. Ağrılı bölgeye haricen ısırgan otu sürüldüğünde semptomlar hafifleyerek ağrı kesici kullanma ihtiyacı azalır.
  • İdrar söktürücü etkisi ile vücuttan toksinlerin ve fazla sıvının atılmasına yardımcı olan ısırgan otu halk hekimliğinde idrar yolu hastalıklarında kullanılmaktadır.
  • Isırgan otu antioksidan etki gösteren kemferol, kuersetin, kafiek asit gibi çeşitli bileşikler içermektedir. Antioksidan bakımından zengin ısırgan otu gibi gıdaların tüketilmesi vücudu serbest radikallerin zararlarından koruyarak enflamasyonu ve kronik hastalık riskini azaltır.
  • İnsanlarla yapılan çalışmalar ısırgan otunun prostat büyümesini yavaşlattığını ve herhangi bir yan tesire yol açmadan kısa ve uzun dönem ürinasyon problemlerini azalttığını ortaya koymuştur.
  • İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar ile ısırgan otu bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kış aylarında vücudu soğuk algınlığına karşı korur.
  • Isırgan otunun toprak üstünde yetişen kısımlarının kan şekeri ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Isırgan Otunun Zararları ve Isırgan otunun Yan Etkisi

  • Isırgan otu cilde temas ettiğinde yakıcı bir etki ve kızarıklık oluşturabilir. Salata ve yemeklik olarak kullanılacak ısırgan otunun temizlenmesi sırasında dikkatli olunmalıdır. Isırgan otuna cildin fazlaca teması sonucu oluşan tahrişlere karşı antihistaminik içeren krem kullanılabilir.
  • Isırgan otunun taze yapraklarının dil üstüne konularak emilmesi durumunda ağız ve boğazda tahriş ve ödemler oluşabilir.
  • Hamile ve emziren kadınların tedbiren ısırgan otundan kaçınması tavsiye edilir.
  • Diyabet, tansiyon veya uyku ilacı kullananların ısırgan otu tüketimlerinde dikkatli olması gerekir. Isırgan otunun kullanımı kan şekeri ve tansiyonu düşürdüğü için diyabet ve yüksek tansiyon ilaçları ile birlikte alımı çok düşük tansiyon/kan şekerine yol açabilir. Ayrıca uyku ilacı ile birlikte uyku verici özellikteki ısırgan otunun fazla miktarda tüketilmesi sonucunda aşırı uyku hali ortaya çıkabilir. [2]

Isırgan Otunun Besin Değeri

100 gr Isırgan otu (taze) içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 54 kcal
Karbonhidrat 6,60gr
Yağ 0,69 gr
Protein 3,44 gr
Diyet Lifi 3,90 gr
Vitamin C, A, K
Mineral Demir, Kalsiyum

Isırgan Otu Nasıl Kullanılır

Isırgan otunun kullanımı: Isırgan otu evlerde taze olarak salatalarda; pişmiş olarak börek, çorba ve yemeklerde kullanılır. Kurutulan ısırgan otu yaprakları sıcak su ile demlenerek bitkisel çay olarak içilir. Isırgan otundan damıtılarak elde edilen ısırgan otu suyu veya ısırgan otu tohumları halk hekimliğinde çeşitli sağlık problemlerine karşı kullanılmaktadır. Hayvan yemi ve gübre zenginleştirici olarak da kullanılan ısırgan otunun özellikle saplarından tekstil endüstrisinde lif üretilmektedir. Kozmetik sanayinde ısırgan otu cilt kremleri ile saç dökülmelerine karşı geliştirilen şampuan ve sabunların bileşiminde yer alır.

Isırgan Otu Nasıl Pişirilir

Isırgan Otu Yemekleri

Isırgan Otu Resimleri

Isirgan2.jpg

Isirgan4.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Isırgan Otu

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Isırgan Otu ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Isırgan Otu ürünleri

Kaynakça