Fumarik Asit (E297)

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(C4H4O4 sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Fumarik-asit.png

Fumarik asit ya da Avrupa Birliğinin verdiği adıyla E297 çeşitli bitkilerde doğal olarak bulunan bir organik asittir. Canlılarda gerçekleşen sitrik asit döngüsünün ara ürünlerinden biri olan fumarik asit ilk olarak Fumaria officinalis bitkisinden izole edilmiştir. Gıda sanayinde çeşitli amaçlar için katkı maddesi olarak kullanılan fumarik asit kokusuz, beyaz renkli, granül ya da kristal toz halindedir. Endüstriyel olarak kimyasal sentez yoluyla maleik asitten elde edilen fumarik asit ayrıca mikrobiyal fermentasyon yöntemiyle de üretilebilmektedir. Gıdalarda bulunduğu miktarlar bakımından toksik etkisi bulunmayan fumarik asitin fazla miktarlarda alımı nefrotoksik (böbreklere zarar verici) etki yapabilir. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği gıdalarda kullanıma izin verilen fumarik asit miktarı için ürün bazında sınırlamalar getirmiştir.

Fumarik Asit Hakkında Bilgiler

Fumarik Asidin Diğer İsimleri: Trans-butenedioik asit, 1,2-etilendikarboksilik asit.

Fumarik Asidin Avrupa Birliği Kodu: E297

Fumarik Asidin Kimyasal Formülü: C4H4O4

Fumarik Asidin İngilizcesi: Fumaric acid

Canlılarda Fumarik Asit

Fumarik asit canlılarda gerçekleşen ve şekerin yükseltgenerek enerji üretilmesini sağlayan sitrik asit döngüsünün ara ürünlerinden biridir. Ayrıca insan vücudunda fumarik asit D vitamini gibi cildin güneş ışığına maruz kalması ile sentezlenmektedir. Pek çok bitkisel üründe doğal olarak bulunan fumarik asit Rhizopus küf mantarı tarafından üretilmektedir.

Fumarik Asidin Kullanım Amacı

Fumarik asit; gıda formülasyonlarına asitlik düzenleyici, koruyucu ve lezzet verici olarak katılmaktadır.

  • Fırıncılık sektöründe fumarik asit aroma geliştirmek ve son ürün gözenek yapısını iyileştirmek için kullanılır.
  • Meyve sularında fumarik asit asitliği düzenler; renk ve aroma stabilitesini sağlar.
  • Fumarik asit kabartma tozlarının bileşiminde asit kaynağı olarak bulunur.
  • Diğer organik asitlerle birlikte kullanıldığında fumarik asit çeşitli gıdalarda küf gelişimini engelleyici etki gösterir.
  • Çeşitli kaplamalar kullanılarak hazırlanan şekerlemelerin üretiminde fumarik asit şekerin inversiyonunu engelleyerek ürünün raf ömrünü uzatır.

Fumarik Asit Helal midir

Fumarik asitin tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Fumarik Asidin Sağlığa Etkileri

  • Fumarik asit gıda takviyesi olarak sedef hastalığında ortaya çıkan kaşıntı ve deri döküntülerine karşı kullanılmaktadır.[1]
  • İlaç etken maddeleri ile fumarik arasında etkileşim olduğuna dair herhangi bir bulgu yoktur.
  • Fumarik asitin fazla miktarda kullanımı böbrek problemlerine ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Ancak fumarik asitin gıdalarda katkı maddesi olarak bulunduğu miktarlar gözönüne alındığında bu olumsuz etkilerin görülmesi ihtimali çok düşüktür.
  • Yapılan araştırmalarda fumarik asitin uzun süreli gıda takviyesi olarak kullanılması durumunda kan akyuvar sayısında azalma meydana geldiği belirlenmiştir.

Fumarik Asit Nasıl Üretilir

Fumarik asitin üretimi: Kimyasal sentez ya da mikrobiyal fermentasyon yöntemleriyle üretilebilen fumarik asit günümüzde ticari olarak petrole dayalı olarak kimyasal sentez ile elde edilmektedir. Günümüzde endüstriyel fumarik asit sentezi maleik asitin sulu çözeltilerinin katalitik izomerizasyonu ile gerçekleştirilmektedir. Petrol fiyatlarındaki değişimlere bağlı olarak alternatif fumarik asit üretim yöntemlerinin geliştirilmesi için yapılan araştırmalarda Rhizopus suşlarının uygun ortamlarda yüksek miktarda fumarik asit ürettiği belirlenmiştir.

İlgili Maddeler

Kaynakça