Greyfurt

Halisinden Gıda Ansiklopedisi sitesinden
(Altıntop sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Greyfurt.jpg

Greyfurt (citrus x paradisi) sedefotugiller familyasından anavatanı Karayipler olan yaprak dökmeyen bir ağaç ve bu ağacın acımsı tada sahip iri meyveleridir. Genellikle 4-6 metre boyunda dik ve düz bir gövdeye sahip olan greyfurt ağacının koyu yeşil renkli, deri gibi dokuya sahip sert yaprakları ve iri beyaz çiçekleri vardır. Portakaldan iri greyfurt meyvesi alt ve üstten basık yuvarlak şekilli olup, meyve eti sarı, kırmızı ya da pembedir. Çeşide bağlı olarak açık sarıdan kırmızıya kadar değişen kabuk rengine sahip greyfurt çekirdekli ya da çekirdeksiz olabilir. C vitamini bakımından zengin bir meyve olan greyfurt; insülin direncini düşürücü etkiye sahiptir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

Greyfurt Hakkında Bilgiler

Greyfurt İsminin Anlamı ve Kaynağı: Greyfurt dilimize ingilizce grapefruit kelimesinden geçmiştir. İngilizce grapefruit kelimesi üzüm ya da salkım anlamındaki grape ve meyve anlamındaki fruit kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiştir. Greyfurt meyveleri ağaçta üzüm gibi kümeler halinde bulunduğu için bu isim verildiği tahmin edilmektedir.

Greyfurtun Diğer İsimleri: Altıntop

Greyfurtun Latince (bilimsel) İsmi: citrus x paradisi

Greyfurtun İngilizcesi: Grapefruit

Greyfurtun Dünyada Yetiştiği Yerler: Sıcak iklimde yetişen greyfurt dünyada en fazla ABD, Çin, Güney Afrika, Meksika ve Türkiye’de üretilmektedir.[1]

Greyfurtun Türkiye'de Yetiştiği Yerler: Ülkemizde greyfurtun %95’ten fazlası Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Toplam rekoltenin yaklaşık dörtte üçünü sağlayan Adana’dan sonra Hatay ve Mersin illeri greyfurt üretiminde önde olan illerimizdir.

Greyfurtun Çeşitleri: Dünyada ve ülkemizde farklı tat, kabuk rengi ve meyve eti rengine sahip pek çok greyfurt çeşidi yetiştirilmektedir. Ülkemizde en yaygın yetiştirilen çeşitler Star Ruby, Flame, Henderson, Ray Ruby, Rio Red, Ruby Red ve Marsh Seedless'dir. Yüksek verimi ve uzun süre depolanabilmesiyle ülkemizde en fazla yetiştirilen Ruby Red çeşidinin kabuğu açık pembe/portakal renkli ve meyve eti ise pembedir. Az çekirdekli ve yaklaşık 300 gram ağırlığındaki Ruby Red sulu, aromalı ve tercih edilen bir çeşittir.[2]

Greyfurtun Mevsimi: Greyfurt çeşidine bağlı olarak farklı zamanlarda hasat olgunluğuna ulaşarak toplanır. Ülkemizde greyfurt hasadı genellikle Ekim ayında başlar ve Nisan sonuna kadar devam eder. Dört aya kadar depolanabilen greyfurt yılın büyük çoğunluğunda satışa sunulur.[3]

Greyfurt Helal midir: Greyfurtun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.

Greyfurt Hakkında Ayet ve Hadisler:

Greyfurtun Faydaları

  • Greyfurt C vitamince zengin bir meyve olup tüketildiğinde bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Düşük kalorili bir meyve olan greyfurt diyet lifinin de iyi bir kaynağıdır. 200 gram gelen orta boy bir greyfurt yaklaşık 2,2 gram diyet lifi içerirken sadece 66 kcal enerji sağlar.
  • Yapılan çalışmalar greyfurtun insülin direncini ve dolayısıyla tip-2 diyabet riskini azaltıcı etkiye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
  • Pembe ya da kırmız meyve etine sahip greyfrutlar sağlık açısından çok faydalı bir bileşik olan likopen içerir. Antioksidan bir bileşik olan likopen yaşlılık etkilerini ve kronik hastalık riskini azaltıcı etkiye sahiptir.

Greyfurtun Zararları ve Greyfurtun Yan Etkisi

  • Greyfurt normal gıda miktarında tüketildiğinde genellikle güvenilir olmakla birlikte reçeteli ilaç kullananların greyfurt tüketimden kaçınmaları gereklidir. Greyfurtta bulunan bileşikler pek çok ilacın etken maddesi ile etkileşime girdiğinden ilacın yan etkisi çok şiddetlenebilir ya da bazı ilaçlarda istenilen etki sağlanamaz. Bu nedenle ilaç kullanıldığı sürece greyfurt tüketilmemelidir.
  • Sitrik asit bakımından zengin bir meyve olan greyfurtun fazla miktarda tüketimi diş minelerinde aşınmaya yol açabilir.
  • Aşırı miktarda greyfurt suyu içildiğinde kadınlarda östrojen seviyesinin artışına bağlı olarak göğüs kanseri riskinde bir artış meydana gelebilir. Özellikle menopoz sonrası dönemde kadınların aşırı greyfurt suyu tüketiminden kaçınması tavsiye edilir.[4]

Greyfurtun Besin Değeri

100 gram Greyfurtun içindekiler:

Besin Öğesi Miktar
Enerji 33 kcal
Karbonhidrat 8,41 gr
Yağ 0,10 gr
Protein 0,80 gr
Diyet Lifi 1,10 gr
Vitamin C
Mineral Az miktarda

Greyfurt Nasıl Kullanılır

Greyfurtun kullanımı: Her ne kadar greyfurt sofralık meyve olarak doğrudan tüketilebilse de, acımsı tadı nedeniyle yaygın olarak meyve suyu yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca meyve salatalarına katılarak yenilebilen greyfurt evlerde reçel yapılarak da tüketilmektedir.

Greyfurt Nasıl Pişirilir

Greyfurt Yemekleri

Greyfurt Resimleri

Greyfurt-ağacı.jpg

İlgili Maddeler

Halisinden.com'da Greyfurt

Sağlıklı ve katkısız gıdaları sofranıza getiren halisinden.com'da en lezzetli ve sağlıklı Greyfurt ürünleri için lütfen tıklayın:

Halisinden.com'da Greyfurt ürünleri

Kaynakça